logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Cao-onderhandelingen kinderopvang 2024: verbetering van arbeidsvoorwaarden en toekomstgerichte afspraken

De onderhandelingen rondom de cao (collectieve arbeidsovereenkomst) voor de kinderopvangsector in 2024 zijn een belangrijk onderwerp voor werkgevers, werknemers en de sector in het algemeen. De doelstelling van deze cao is het verbeteren van arbeidsvoorwaarden, het bevorderen van medezeggenschap en het opstellen van een toekomstbestendige overeenkomst. De betrokken partijen zijn de werkgeversorganisaties Brancheorganisatie Kinderopvang en Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang, en de werknemersorganisaties FNV Zorg & Welzijn en CNV.

Nieuwe Cao Kinderopvang 2024

Op 24 april 2024 is een onderhandelaarsresultaat bereikt dat algemeen verbindend is verklaard per 13 augustus 2024. Deze cao heeft een looptijd van zes maanden, van 1 juli 2024 tot en met 31 december 2024. De cao wordt gezien als een overgangs-cao op weg naar een “cao van de toekomst”. Deze overgangs-cao bevat afspraken over verbetering van arbeidsvoorwaarden, inclusief thema’s zoals medezeggenschap, verlof, roosteren en een studie naar de jaarurensystematiek.

De cao is aangemeld bij het ministerie van SZW en is algemeen verbindend verklaard. Dit betekent dat de cao-afspraken bindend zijn voor de gehele kinderopvangsector. De cao is van toepassing op werkgevers en werknemers die aangesloten zijn bij Brancheorganisatie Kinderopvang en Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang.

Belangrijke afspraken binnen de cao

De nieuwe cao bevat een aantal belangrijke afspraken die gericht zijn op het verbeteren van de werkomstandigheden in de kinderopvangsector. Deze afspraken zijn onderdeel van de voorbereiding op een toekomstbestendige cao. De volgende thema’s zijn onder meer behandeld:

  • Bevordering van de medezeggenschap: De medezeggenschap van werknemers is een kernaspect binnen de cao. Werknemers worden geïnformeerd en betrokken bij besluitvorming rondom hun werk.
  • Studie naar verlof in relatie tot basisrooster en jaarurensystematiek: Er wordt onderzoek gedaan naar hoe verlof kan worden afgestemd op het basisrooster en het jaarurensysteem. Dit kan leiden tot een betere balans tussen werk en privé.
  • Gezond roosteren: Het roosteren van werknemers wordt geëvalueerd om te zorgen dat het gezond en duurzaam is voor het personeel.
  • Omzetting van de cao-tekst in drie lagen: De cao-tekst wordt opgedeeld in drie lagen, zodat de inhoud duidelijk en toegankelijk is voor alle betrokkenen.

Uitdagingen tijdens de onderhandelingen

De onderhandelingen voor de nieuwe cao zijn niet zonder uitdagingen verlopen. Op 18 november 2024 kwamen FNV, CNV en de werkgevers voor de derde keer samen om over de nieuwe cao te onderhandelen. Ondanks meerdere vergaderingen zijn er nog steeds punten waarover geen overeenstemming is bereikt. Zo is er nog geen overeenstemming over de hoge regeldruk, maatwerk en zeggenschap. Veel van de regels komen vanuit de wet en kunnen dus niet via de cao worden aangepast.

Daarnaast is er nog onzekerheid over hoe maatwerk en zeggenschap voor werknemers en collega’s kunnen worden geregeld. Deze thema’s zijn van groot belang voor het functioneren van de kinderopvangsector en het welzijn van het personeel.

Toekomstplanning en de cao van de toekomst

De huidige cao wordt gezien als een eerste stap op weg naar een toekomstbestendige cao. De betrokken partijen hebben duidelijk gemaakt dat ze gericht zijn op het opstellen van een cao die niet alleen de huidige uitdagingen aankaart, maar ook ruimte maakt voor veranderingen in de toekomst.

Bijvoorbeeld, op 15 mei 2025 is een online discussie gepland over de toekomst van de kinderopvangsector. Deze discussie is bedoeld om ideeën en voorstellen te delen over hoe de cao van de toekomst eruit kan zien. CNV ziet een toekomstbestendige cao als een manier om rechtvaardigheid en duurzaamheid in de sector te bevorderen.

Betrokkenheid van BVOK

Een belangrijk moment in de onderhandelingen is de herstart van de betrokkenheid van BVOK (Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang). Voorheen had BVOK een eigen cao, maar nu zit het samen aan de onderhandelingstafel met Brancheorganisatie Kinderopvang en Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang. Dit betekent dat er nu één cao voor de gehele kinderopvangsector wordt opgesteld.

BVOK-voorzitter Natascha van der Post noemt dit een “mijlpaal op weg naar meer verbinding tussen de partijen”. Het feit dat BVOK nu weer meedoet aan de onderhandelingen, duidt op een sterke wens naar samenwerking en een gezamenlijke visie voor de toekomst van de kinderopvangsector.

Aanvullende onderzoeken en acties

Naast de cao-onderhandelingen zijn er ook andere acties en onderzoeken gestart die gericht zijn op het verbeteren van de werkomstandigheden in de kinderopvangsector. Zo heeft CNV onderzoek gedaan naar de werkcultuur in de sector. Volgens dit onderzoek ervaren medewerkers in de sector de werkcultuur vaak als uitdagend. Dit betreft onder andere de druk van regelgeving en het aantal uren dat gewerkt moet worden.

Daarnaast heeft CNV zich bezorgd uitgesproken over onderwijspersoneel dat post-COVID-klachten heeft. Hierover is een specifieke regeling voorgesteld om zorg en ondersteuning te bieden aan personeel dat naast hun werk last heeft van post-COVID-klachten.

Conclusie

De onderhandelingen rondom de nieuwe cao voor de kinderopvangsector in 2024 zijn een belangrijk proces voor het verbeteren van de arbeidsvoorwaarden en het bevorderen van een toekomstbestendige sector. De huidige cao is een overgangs-cao met een looptijd van zes maanden, en bevat afspraken over thema’s zoals medezeggenschap, verlof, gezond roosteren en een studie naar de jaarurensystematiek.

Hoewel er nog uitdagingen zijn, zoals het afwikkelen van onenigheden over regeldruk en zeggenschap, zijn de betrokken partijen gericht op het opstellen van een cao die ook de toekomst in overweging neemt. De herstart van de betrokkenheid van BVOK bij de onderhandelingen is een belangrijk moment in dit proces.

De kinderopvangsector staat voor een belangrijke transformatie, en de cao-onderhandelingen spelen een centrale rol in het creëren van een duurzame en rechtvaardige werkomgeving voor medewerkers in de sector.

Bronnen

  1. Nieuwe Cao Kinderopvang 2024
  2. Cao Kinderopvang: nieuws en updates
  3. Nog geen afspraken na derde overleg kinderopvang
  4. BVOK sluit aan bij onderhandelingen Cao Kinderopvang 2025

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven