logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Kinderopvangtoeslag aanvragen: Voorwaarden, stappen en hulp

Kinderopvangtoeslag is een financiële ondersteuning die ouders in Nederland kunnen ontvangen om de kosten van kinderopvang te verlichten. De toeslag is bedoeld voor ouders die werken, studeren of aan een inburgeringscursus deelnemen. Deze steun is van belang voor gezinnen die op zoek zijn naar een betaalbare oplossing voor de opvang van hun kinderen. In dit artikel wordt uitgebreid ingegaan op de voorwaarden voor het aanvragen van kinderopvangtoeslag, de stappen bij de aanvraagprocedure, en de ondersteuning die beschikbaar is voor ouders.

Voorwaarden voor kinderopvangtoeslag

Om kinderopvangtoeslag te kunnen aanvragen, moeten ouders aan bepaalde voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden zijn van toepassing op zowel de ouders als de opvang waar het kind naar gaat.

1. Werk of opleiding

Een van de belangrijkste voorwaarden is dat beide ouders of toeslagpartners aanwezig moeten zijn in de arbeidsmarkt of in een opleiding. Dit kan betekenen dat zij werken, studeren, re-integreren of aan een inburgeringscursus deelnemen. Voor inburgeringsplichtige ouders is het verplicht om aan een verplicht inburgeringstraject deel te nemen dat is aangeboden door de gemeente of een cursusinstelling met een Blik op Werk keurmerk. Zowel ouders moeten voldoen aan deze voorwaarden om kinderopvangtoeslag te kunnen ontvangen.

2. Geregistreerde kinderopvang

Het kind moet opgevangen worden door een kinderopvanginstelling die is geregistreerd in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK). Alleen kinderopvang die in dit register staat, is officieel erkend en geschikt voor de toekenning van toeslag. Voor de aanvraag is het noodzakelijk om het LRK-nummer van de opvanglocatie te kennen. Dit nummer is te vinden in het opvangcontract of op de website van de opvanginstelling.

3. Aanwezigheid in Nederland

Een van de ouders mag niet langer in het buitenland verblijven, met uitzondering van de EU/EER. Als een ouder nog in het land van herkomst woont, is er geen recht op kinderopvangtoeslag voor de inburgeringsplichtige ouder in Nederland.

Hoe kinderopvangtoeslag aanvragen

De aanvraagprocedure voor kinderopvangtoeslag moet via Mijn toeslagen, een digitale omgeving van de Belastingdienst, worden ingevuld. Ouders moeten eerst controleren of ze aan de voorwaarden voldoen voordat ze aan de aanvraag beginnen.

1. Aanvraag voorbereiden

Voor het invullen van de aanvraag zijn een aantal gegevens nodig:

  • Opvangcontract of factuur: Ouders moeten de naam, adres en LRK-nummer van de opvanginstelling weten, evenals het aantal opvanguren per maand en het uurtarief.
  • Inkomen: Het jaarinkomen van de ouder(s) moet worden opgegeven. Als er een toeslagpartner is, is ook het inkomen van deze persoon nodig.
  • Berichtenbox op MijnOverheid: Ouders moeten hun Berichtenbox activeren om meldingen te ontvangen over de aanvraagprocedure.

2. Inloggen en aanvraag invullen

De aanvraag wordt ingevuld via Mijn toeslagen, via de website van de Belastingdienst. Ouders moeten zich inloggen en vervolgens de stappen volgen om de aanvraag in te vullen. In deze procedure wordt het inkomen, het opvanguurplan en andere relevante gegevens verwerkt. Nadat de aanvraag is verzonden, ontvangt de ouder een bevestiging en wordt de toeslag berekend.

3. Herstelregeling

Ouders die in de toeslagenaffaire betrokken zijn geweest, kunnen in aanmerking komen voor een herstelregeling. Deze regeling is bedoeld om ouders financieel te ondersteunen die onterecht toeslagen zijn teruggevraagd. De gemeente en de Belastingdienst bieden hulp bij het aanvragen van deze herstelregeling.

Hoeveel kinderopvangtoeslag ontvangt u?

De hoogte van de kinderopvangtoeslag hangt af van meerdere factoren, zoals het gezamenlijke inkomen van de ouders, het aantal kinderen en het aantal uren opvang per maand. De toeslag wordt berekend als een percentage van de maximum uurprijs, die jaarlijks door de overheid vastgesteld wordt.

1. Toeslagpercentages

De Belastingdienst publiceert jaarlijks een toeslagtabel, waarin de percentages van de toeslag zijn opgenomen. Ouders kunnen deze tabel raadplegen om een indicatie te krijgen van het bedrag dat ze kunnen ontvangen. Bij een laag inkomen is de toeslagpercentage hoger, maar het bedrag is nooit 100%. Ouders moeten altijd een eigen bijdrage betalen.

2. Maximum aantal uren

Per kind is er een maximum aantal uren waarvoor ouders recht hebben op kinderopvangtoeslag. Dit maximum is 230 uren per maand. Ouders kunnen gebruik maken van een rekentool op de website van de Belastingdienst om een indicatie te krijgen van de hoogte van de toeslag. Deze tool is ook bruikbaar om te berekenen hoeveel uren opvang ze maximaal kunnen gebruiken.

Eigen bijdrage

De eigen bijdrage is het bedrag dat ouders zelf moeten betalen aan de opvanginstelling. Dit bedrag is het verschil tussen de totale kosten van de opvang en de kinderopvangtoeslag. Ouders kunnen dit bedrag afhankelijk van hun inkomen en het aantal uren opvang variëren. De Belastingdienst berekent dit bedrag automatisch bij de aanvraag.

1. Bemiddelingskosten

Als ouders gebruik maken van een gastouderbureau, mogen ze de bemiddelingskosten opnemen in het uurtarief dat ze opgeven bij de aanvraag. Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat de toeslag correct wordt berekend.

2. Gebruik van niet-gebruikte uren

Als het recht op kinderopvangtoeslag eindigt – bijvoorbeeld omdat een ouder niet langer inburgeringsplichtig is – kan gedurende het kalenderjaar nog gebruik worden gemaakt van de niet-gebruikte uren van het maximum. Dit is een voordeel voor ouders die de opvang blijven gebruiken, ook na het einde van hun inburgeringscursus of opleiding.

Alternatieve financiering

In sommige gevallen kan de gemeente een deel van de opvangkosten vergoeden, bijvoorbeeld als het kind risico loopt op een (taal)achterstand. In dat geval kan er een afspraak worden gemaakt met de gemeente om een subsidie te ontvangen. Ook zijn er gesubsidieerde opties voor kinderen die niet in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag, zoals een peuteraanbod voor korte dagdelen.

Hulp en ondersteuning

Ouders die vragen hebben over de aanvraagprocedure of de hoogte van de toeslag, kunnen terecht bij de Belastingdienst of de kinderopvanginstelling. De Belastingdienst biedt een Kinderopvangtoeslag-app, waarmee ouders hun gegevens gemakkelijk kunnen bijwerken. Ook is er hulp beschikbaar via Mijn toeslagen, waar ouders terecht kunnen voor vragen over de aanvraag en de berekening van de toeslag.

Conclusie

Kinderopvangtoeslag is een belangrijk instrument voor ouders die op zoek zijn naar een betaalbare oplossing voor de opvang van hun kinderen. De aanvraagprocedure is duidelijk en kan via Mijn toeslagen worden ingevuld. Ouders moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen, zoals het werken of studeren en het gebruik maken van geregistreerde kinderopvang. De hoogte van de toeslag hangt af van het gezamenlijke inkomen, het aantal kinderen en het aantal uren opvang. De Belastingdienst biedt ook ondersteuning bij het aanvragen van toeslag en bij eventuele vragen over de berekening. In sommige gevallen kan ook de gemeente financiële hulp verlenen. Ouders die in de toeslagenaffaire betrokken zijn, kunnen in aanmerking komen voor een herstelregeling. Door de beschikbare hulpmiddelen en ondersteuning is het mogelijk om kinderopvangtoeslag efficiënt aan te vragen en te ontvangen.

Bronnen

  1. Hoe moet ik kinderopvangtoeslag aanvragen?
  2. Kinderopvangtoeslag
  3. Kinderopvangtoeslag
  4. Kinderopvang in Delft
  5. Kinderopvangtoeslag – Voor welke opvang?
  6. Kosten kinderopvang in Nederland

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven