Kinderopvang in Beverwijk: Regelingen, Uitvoering en Doelgroepen
juli 14, 2025
Het EVC-traject (Erkenning van Eerder Verworven Competenties) biedt een unieke kans voor mensen die ervaring hebben met kinderen, maar niet over het juiste diploma beschikken om als pedagogisch medewerker in de kinderopvang aan de slag te gaan. In dit artikel wordt ingegaan op het EVC-traject, wat het inhoudt, hoe het werkt en waarom het een waardevolle optie kan zijn voor wie wil werken in de kinderopvangsector. Alles wat in dit artikel staat, is gebaseerd op informatie uit betrouwbare bronnen.
Het EVC-traject is een proces waarbij individuen laten zien dat zij al voldoende kennis en vaardigheden hebben om als pedagogisch medewerker te functioneren, zonder dat zij eerst een volledige opleiding moeten volgen. Het traject is bedoeld voor mensen die relevante ervaring hebben opgedaan via werk, vrijwilligerswerk of trainingen, maar niet over het benodigde diploma beschikken. Het traject brengt in kaart wat iemand al weet en kan, en legt dit vast in een persoonlijk Ervaringscertificaat.
Er zijn twee soorten EVC-trajecten:
Welk traject het meest geschikt is, hangt af van de huidige kennis en ervaring van de betrokkene en zijn of haar doelen. Voor wie wil werken in de kinderopvang en het behalen van een kwalificerend diploma een omweg is, is het branchecertificaat vaak de betere keuze.
Het EVC-traject is vooral gericht op mensen die al ervaring hebben in de kinderopvangsector of een gerelateerde functie. De volgende voorwaarden zijn van toepassing:
Een belangrijke voorwaarde is dat het EVC-traject alleen mag worden uitgevoerd door een erkende EVC-aanbieder. Deze erkende aanbieders zijn te vinden via het Nationaal Kenniscentrum EVC. Het is belangrijk om zeker te weten dat je het traject volgt bij zo’n erkende instelling, omdat alleen dan het certificaat erkend wordt binnen de sector.
Het EVC-traject bestaat uit verschillende onderdelen, die samen grofweg 6 maanden en 40 tot 60 uur in beslag nemen. De hoofdonderdelen zijn:
Het portfolio is het grootste deel van het traject en vereist veel zelfstandig werken. Het is belangrijk om zorgvuldig te selecteren welk bewijsmateriaal je meeneemt, omdat dit bepaalt of je voldoet aan de benodigde competenties.
Een van de voordelen van het EVC-traject is dat je tijdens het traject al aan het werk kunt in de kinderopvang. In veel gevallen kan je al vóór of tijdens het traject beginnen werken als pedagogisch professional in ontwikkeling. Dit betekent dat je een arbeidsovereenkomst hebt en salaris ontvangt. Deze functie vereist minimaal een MBO-3-, HAVO- of VWO-diploma.
Bij Partou, bijvoorbeeld, kun je het EVC-traject volgen terwijl je minimaal 20 uur per week werkt op een groep bij een kinderdagverblijf of minstens 12 uur per week op een buitenschoolse opvanglocatie. De kosten van het EVC-traject worden hierbij volledig gedekt door de organisatie. Eén voorwaarde is dat je het traject volledig afrondt; bij stoptijd voordat het traject afgerond is, geldt een terugbetalingsregeling.
Nadat je het traject hebt afgerond, wordt je functie aangepast naar Pedagogisch Medewerker op schaal 6, wat gepaard gaat met een extra trede in de salarisstructuur.
Het EVC-traject is ook verwerkt in de CAO Kinderopvang. In sommige gemeenten, zoals Leiden, is vastgesteld dat een medewerker die structureel meer dan 12 uur per week op een kindercentrum werkt, een EVC-traject moet doorlopen. Dit is gedaan in overleg met de GGD en de kinderopvangsector. De GGD Hollands Midden heeft aangegeven dat zij deze voorwaarden kan toetsen. Het traject is een kwalitatief volwaardig alternatief voor het behalen van een volledig diploma, en wordt daardoor erkend in de CAO.
De toezichthouder, zoals de GGD, speelt een belangrijke rol in het toezicht op het naleven van deze beleidsregels. Als aan de voorwaarden van het EVC-traject is voldaan, kan de medewerker als pedagogisch medewerker worden erkend in het inspectierapport van de GGD.
Het EVC-traject draagt bij aan het oplossen van tekorten in de kinderopvangsector. Door ervaren medewerkers te erkennen op basis van hun kennis en vaardigheden, wordt het mogelijk om hen sneller in te zetten op groepen of in buitenschoolse opvang. Het Kinderopvang College biedt bijvoorbeeld het EVC-traject 'startbekwame pedagogisch medewerker kinderopvang' aan, wat gericht is op het opleiden van medewerkers die al ervaring hebben, maar nog geen diploma hebben.
De voordelen van het EVC-traject zijn duidelijk:
Een belangrijk aspect van het EVC-traject is dat het niet automatisch betekent dat je aan de taaleisen uit de Wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (IKK) voldoet. Deze taaleisen zijn vanaf 1 januari 2025 verplicht voor alle pedagogisch medewerkers. Het is daarom belangrijk om via de Taaleis IKK Check te controleren of je aan deze eisen voldoet. Als dat niet het geval is, moet je extra scholing volgen om aan de eisen te voldoen.
Bijvoorbeeld, als je met baby’s wil werken, moet je een extra scholing volgen. Ook dit is verplicht vanaf 1 januari 2025. Deze scholing moet branchegerkend zijn, wat betekent dat je deze kunt vinden in de tool 'branche-erkende scholingen'.
Het EVC-traject is niet alleen een weg naar een functie in de kinderopvang, maar ook een kans op professionele groei. Veel organisaties, zoals Partou en 2samen, bieden aan hun medewerkers extra voordelen tijdens het traject. Dit kan onder andere zijn:
Deze voordelen maken het EVC-traject niet alleen een educatieve kans, maar ook een aantrekkelijke keuze op het werkterrein.
Het EVC-traject is een waardevolle optie voor mensen die ervaring hebben met kinderen, maar niet over het juiste diploma beschikken om als pedagogisch medewerker in de kinderopvang aan de slag te gaan. Het traject brengt in kaart wat iemand al weet en kan en leidt tot een erkend branchecertificaat. Het is een kwalitatief volwaardig alternatief voor het behalen van een volledig diploma en wordt ondersteund door de CAO Kinderopvang en toezichthoudende instanties zoals de GGD. Door het EVC-traject kun je direct aan het werk in de kinderopvang, terwijl je je kennis en vaardigheden verder uitbreidt en professionaliseert. Het is dus een kans die niet alleen gericht is op het oplossen van kwalificatierechten, maar ook op het stimuleren van professionele groei en betere kwaliteit in de kinderopvangsector.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet