logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Bijzonder verlof in de kinderopvang: regels, vormen en praktijk

In de kinderopvangsector is het begrip bijzonder verlof een belangrijk onderdeel van de arbeidsvoorwaarden zoals die zijn vastgelegd in de CAO Kinderopvang. Het betreft verlof dat medewerkers kunnen aanvragen voor bijzondere gebeurtenissen of situaties in hun privéleven of dat van hun dichtst bijeende familieleden. Dit artikel geeft een overzicht van de regels rondom bijzonder verlof, de verschillende vormen die het kan aannemen, en hoe deze worden toegepast in de praktijk van kinderopvanginstellingen.

Wat is bijzonder verlof?

Bijzonder verlof is verlof dat medewerkers kunnen opnemen voor gebeurtenissen of omstandigheden die niet onder de reguliere vakantiedagen vallen. Het is niet wettelijk geregeld, maar de voorwaarden en toepassing worden meestal bepaald door de CAO (Collectieve Arbeidsovereenkomst), arbeidsovereenkomst of bedrijfsreglement. In de CAO Kinderopvang zijn duidelijke afspraken vastgelegd over de voorwaarden en het gebruik van bijzonder verlof.

Bijzonder verlof kan worden aangevraagd voor gebeurtenissen zoals het overlijden van een familielid, een huwelijk, een verhuizing of belangrijke schoolactiviteiten van kinderen. Het verlof dient meestal schriftelijk aan te worden gemeld en vaak wordt een formulier vereist.

Vormen van bijzonder verlof in de CAO Kinderopvang

De CAO Kinderopvang onderscheidt verschillende vormen van bijzonder verlof. Elke vorm heeft haar eigen voorwaarden en toepassingsmogelijkheden. Hieronder worden de belangrijkste vormen nader toegelicht.

1. Bijzonder verlof bij overlijden

Een van de meest voorkomende vormen van bijzonder verlof is verlof bij het overlijden van een familielid. In de CAO Kinderopvang is vastgelegd dat medewerkers verlof kunnen opnemen bij de dood van een direct familielid, zoals een partner, kind, ouder of broer/suster. De duur van het verlof hangt af van de graad van verwantschap.

De verlofduur wordt bepaald door de CAO of eventueel door het bedrijfsreglement van de werkgever. Het is verplicht om het verlof minstens één werkdag van tevoren aan te melden en schriftelijk te bevestigen met een bewijs, zoals een begrafenisakte of een brief van een familieleden.

2. Bijzonder verlof bij huwelijk

Bijzonder verlof voor een huwelijk kan worden aangevraagd als het gebeurt op een werkdag. Als het huwelijk op een zaterdag of zondag valt, is er in de meeste gevallen geen recht op bijzonder verlof. In dat geval is het aan de werkgever om eventueel vrijwillig verlof te geven.

3. Bijzonder verlof bij verhuizing

Sommige CAO’s en bedrijfsreglementen bieden verlof bij verhuizing. Dit verlof is meestal beperkt tot één of twee dagen. Het is bedoeld om medewerkers de mogelijkheid te geven om hun verhuizing te organiseren of meegenomen te worden. Ook hier geldt dat verlof minstens één dag van tevoren moet worden aangevraagd.

4. Bijzonder verlof voor schoolactiviteiten

In sommige gevallen kunnen ouders verlof aanvragen voor belangrijke schoolactiviteiten van hun kinderen. Dit is meestal beperkt tot specifieke gebeurtenissen zoals een schooluitstap, een wedstrijd of een voorstelling. Het verlof moet vaak worden aangevraagd via een formulier bij de school of instelling.

5. Calamiteitenverlof en zorgverlof

Naast bijzonder verlof voor persoonlijke gebeurtenissen zijn er ook regels voor calamiteitenverlof en zorgverlof. Deze vormen van verlof zijn bedoeld om medewerkers te ondersteunen bij bijzondere situaties in de directe omgeving of bij zorgverplichtingen.

Kortdurend zorgverlof

Kortdurend zorgverlof is bedoeld om tijdelijk voor een ziek familielid te zorgen. Medewerkers hebben jaarlijks recht op maximaal twee keer het aantal uren dat ze per week werken aan kortdurend zorgverlof. Dit betekent dat iemand met een fulltime dienstverband maximaal 48 uur of zes dagen verlof per jaar kan opnemen. Tijdens dit verlof ontvangt de medewerker 70% van hun salaris. Het verlof bouwt zich wel op in de vakantie-uren.

Langdurend zorgverlof

Langdurend zorgverlof is bedoeld voor een langere zorgperiode, bijvoorbeeld voor een ziek kind of partner. Dit verlof mag maximaal zes maanden duren en is meestal niet betaald. In de CAO Kinderopvang is bepaald dat de werkgever in overleg gedeeltelijke doorbetaling van het salaris kan aanbieden. Dit verlof is enkel toegestaan voor medewerkers die minstens één jaar in dienst zijn.

6. Buitengewoon verlof

Buitengewoon verlof is een bredere categorie van verlof die kan worden aangevraagd bij andere bijzondere gebeurtenissen die niet onder de vorige categorieën vallen. De werkgever kan in overleg beslissen of buitengewoon verlof met of zonder salaris wordt verleend. Ook bij buitengewoon verlof is schriftelijke melding verplicht.

Hoeveel verlof is er volgens de CAO?

In de CAO Kinderopvang is vastgelegd hoeveel verlof medewerkers per kalenderjaar kunnen opnemen. Voor een fulltime dienstverband is dit:

  • 144 uur wettelijk vakantieverlof (artikel 7.1).
  • 66 uur bovenwettelijk vakantieverlof (artikel 7.3).
  • Maximaal 48 uur kortdurend zorgverlof per jaar.
  • Maximaal 13 keer het aantal werktuwen per week aan langdurend zorgverlof.
  • Bijzonder verlof bij overlijden, huwelijk, verhuizing of schoolactiviteiten, afhankelijk van de CAO of bedrijfsreglement.

Het totaal verlofbedrag hangt af van het aantal gewerkte uren. Werknemers met een gedeeltelijk dienstverband krijgen het verlof volgens verhouding.

Praktijktoepassing en aanvragenproces

Het aanvragen van bijzonder verlof volgt een gestructureerd proces. Medewerkers moeten het verlof meestal schriftelijk aanvragen en een bewijs leveren, zoals een begrafenisakte of een brief van de school. Het verlof moet minstens één werkdag van tevoren worden aangevraagd. In sommige gevallen kan buitengewoon verlof ook onmiddellijk worden aangevraagd bij onverwachte gebeurtenissen, maar dit hangt af van de regels van de werkgever.

Het formulier voor bijzonder verlof bij schoolactiviteiten is meestal gestandaardiseerd. Het bevat velden voor de naam van de school, de leerling, de ouder of verzorger, de reden van het verlof en de datum. Het formulier moet worden ondertekend en ingediend bij de directie.

Beperkingen en uitzonderingen

Niet alle vormen van bijzonder verlof zijn automatisch toegestaan. De toepassing hangt af van de regels in de CAO, de arbeidsovereenkomst en eventueel het bedrijfsreglement. Werknemers moeten zich hierop richten bij het aanvragen van verlof. In sommige gevallen kan een werkgever bijvoorbeeld aangeven dat er geen verlof is voor verhuizing of dat verlof bij huwelijk is beperkt tot één dag.

Ook geldt dat bijzonder verlof niet op kan worden genomen als het leidt tot ernstige personeelsproblemen of als het niet in overleg is gemaakt met de werkgever. In dergelijke gevallen kan een werkgever aangeven dat het verlof niet kan worden verleend of op een andere manier moet worden geregeld.

Conclusie

Bijzonder verlof in de kinderopvangsector speelt een belangrijke rol in de balans tussen werk en privéleven. Het biedt medewerkers de mogelijkheid om bijzondere gebeurtenissen of situaties in hun leven of die van hun familie te omarmen. De CAO Kinderopvang biedt een duidelijke regelgeving voor verschillende vormen van bijzonder verlof, zoals bij overlijden, huwelijk, verhuizing, schoolactiviteiten, calamiteiten en zorgverplichtingen.

Het verlof moet vaak schriftelijk worden aangevraagd en is meestal afhankelijk van de regels in de CAO of het bedrijfsreglement. Het aanvragenproces is doorgaans gestructureerd en verlof moet minstens één werkdag van tevoren worden gemeld. De toepassing van bijzonder verlof is niet automatisch toegestaan en hangt af van de situatie en de regels van de werkgever.

Kinderopvanginstellingen en medewerkers moeten zich bewust zijn van deze regels om ervoor te zorgen dat verlof zowel wettelijk als praktisch correct wordt toegepast.

Bronnen

  1. Bijzonder verlof – wat is het en wanneer heb je er recht op?
  2. Wanneer krijgt een medewerker vrij bij een bijzondere gebeurtenis?
  3. Kortdurend en langdurend zorgverlof in kinderopvang
  4. Vakantie en verlof in de kinderopvang
  5. Hoeveel verlof heeft een medewerker volgens de Cao?

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven