logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Moa Kinderopvang: Beschikbare Opties, Wmo-Regelingen en Alternatieven voor Ouders

Kinderopvang is een essentieel onderdeel van het dagelijks leven van ouders en speelt een grote rol bij het combineren van werk en gezin. Wanneer een ouder tijdelijk of langdurig niet in staat is om zelf voor de opvang en verzorging van het kind te zorgen, zijn er diverse opties en regelingen beschikbaar. In dit artikel worden de mogelijkheden en regels rondom moa kinderopvang nader toegelicht, met aandacht voor zowel de juridische kaders als praktische alternatieven.

De kern van de discussie draait om de zorgplicht van ouders, de rol van mantelzorg, voorliggende voorzieningen en de eventuele toepassing van Wmo-voorzieningen zoals hulp bij het huishouden. Daarnaast worden ook alternatieven zoals gastouderschap besproken, aangevuld met praktijkvoorbeelden uit een bekend gastouderbureau.


De Zorgplicht van Ouders

Ouders hebben wettelijk een zorgplicht voor hun kinderen. Deze zorgplicht omvat opvang, verzorging, begeleiding en opvoeding, afhankelijk van de leeftijd en de ontwikkeling van het kind. In normale omstandigheden is het de verantwoordelijkheid van de ouders om deze zorg te organiseren. Bij uitval van één van de ouders neemt de andere ouder de gebruikelijke zorg over. Gebruikelijke zorg houdt in dat er minimaal de aanwezigheid van een verantwoordelijke ouder of derde persoon is, conform de leeftijd en de ontwikkeling van het kind.

Het is belangrijk op te merken dat opvang in de juridische betekenis niet onder de Wmo valt. Alleen de verzorging van kinderen kan in bepaalde gevallen onder hulp bij het huishouden vallen. Dit betekent dat tijdelijke opvang van gezonde kinderen, zoals door gastouders of kinderopvangcentra, meestal niet recht geeft op Wmo-ondersteuning, tenzij het gaat om een noodsituatie of crisis.


Mantelzorg en Zorgverlof

Bij uitval van een ouder, of bij een tijdelijke verhinderingsperiode, wordt eerst gekeken naar de rol van mantelzorg. Mantelzorg is wanneer een familielid of dichtbijstaande persoon tijdelijk de zorg voor het kind overneemt. De indicatiesteller, bijvoorbeeld een Wmo-ambtenaar, beoordeelt of het realistisch is dat mantelzorg deze zorg kan aanvullen of volledig overnemen. Als dit niet mogelijk is, wordt er gekeken naar voorliggende voorzieningen.

Zorgverlof is een mogelijkheid voor ouders om tijdelijk verlof te nemen om zich volledig te richten op de verzorging van hun kind. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij ziekte of een andere tijdelijke hinderlijke situatie. Het is de verantwoordelijkheid van de ouder om gebruik te maken van deze regeling indien nodig.


Voorliggende Voorzieningen

Voorliggende voorzieningen zijn regelingen of diensten die buiten de Wmo vallen, maar die kunnen worden ingezet om de zorg voor kinderen te organiseren. Deze voorzieningen zijn van voorrang op Wmo-ondersteuning. Voorbeelden van voorliggende voorzieningen zijn:

  • Kinderopvang (crèche, kinderdagverblijf, schoolopvang);
  • Voor- en naschoolse opvang;
  • Oppascentrales;
  • Maaltijddiensten;
  • Boodschappen- en hondenuitlaatservices.

Als deze voorzieningen beschikbaar zijn en passend zijn, is het verplicht om deze eerst in te zetten. Pas als deze opties niet beschikbaar of niet toepasbaar zijn, kan er overgegaan worden tot ondersteuning via de Wmo. De keuze voor een voorliggende voorziening is onafhankelijk van de wensen van de ouder of de kosten die deze voorziening met zich meebrengt, tenzij het gaat om een extreem laag inkomen.


Hulp bij het Huishouden

Indien de voorliggende voorzieningen niet voldoen en er sprake is van een noodsituatie of crisis, kan er sprake zijn van een indicatie voor hulp bij het huishouden. Deze ondersteuning is bedoeld om tijdelijk te voorkomen dat het gezin in een crisis of ontwrichting belandt. De indicatie geldt maximaal 3 maanden, en is gericht op de verzorging van de kinderen. De uren kunnen maximaal 40 per week zijn, afhankelijk van de leeftijd en de ontwikkeling van het kind.

Hulp bij het huishouden is echter alleen toegestaan bij tijdelijke crisissen of calamiteiten. De ondersteuning moet binnen deze kaders blijven en is bedoeld als tijdelijke oplossing, terwijl een eigen oplossing op lange termijn moet worden gevonden.


Gastouderschap als Alternatief

Bij Je Beste Maatje wordt gastouderschap aangeboden als een flexibel en persoonlijk alternatief voor traditionele kinderopvang. Gastouders zijn eigenaren van een opvangsituatie die aansluit bij de thuissituatie van het kind. De opvang gebeurt in een huiselijke omgeving, waarbij kinderen samen met een kleine groep speelmaatjes worden verzorgd door een gastouder die zich sterk identificeert met de zorgzaamheid van een ouder.

De voordelen van gastouderschap zijn:

  • Flexibele werktijden;
  • Persoonlijke aandacht en begeleiding;
  • Een veilige en warme omgeving;
  • Goede prijs-kwaliteit verhouding.

Gastouderschap valt niet onder de Wmo, maar is een algemeen gebruikelijke voorziening die vaak een geschikte oplossing biedt bij tijdelijke of langdurige werving. Je Beste Maatje ondersteunt ouders bij het vinden van een geschikte gastouder en biedt ook begeleiding aan gastouders, zoals opleidingen en digitale administratiesystemen.


Praktijkvoorbeelden en Uitkomsten

Er zijn meerdere praktijkvoorbeelden waarin gastouderschap een betrouwbare oplossing is geweest. Ouders zoals Sophie de Vries en Emma van Dijk hebben gemeld dat ze dankzij Je Beste Maatje een gastouder hebben gevonden die goed aansluit bij hun wensen en die hun kinderen met zorg opvangt. Gastouders zoals Mark Jansen geven aan dat ze zich gesteund voelen door het bureau, zowel op professioneel als emotioneel niveau.

De visie van Je Beste Maatje is duidelijk gericht op het bieden van een warme, veilige en uitdagende omgeving voor kinderen, met aandacht voor hun verstandelijke, sociale en lichamelijke ontwikkeling. Dit maakt gastouderschap tot een aantrekkelijke optie voor ouders die op zoek zijn naar een kinderopvangvorm die aansluit bij hun wensen en de wensen van hun kind.


Uitval van Ouder in Éénoudergezin

In een éénoudergezin is de situatie iets anders, aangezien er geen tweede ouder is die de gebruikelijke zorg kan overnemen. In dergelijke gevallen wordt er eerst gekeken naar mantelzorg en voorliggende voorzieningen. Indien deze opties niet beschikbaar of niet toepasbaar zijn, kan er overgegaan worden tot hulp bij het huishouden. Het is echter belangrijk dat de ouder deze regelingen eerst volledig benut voordat er sprake is van ondersteuning via de Wmo.

In het geval van een éénoudergezin kan het ook voorkomen dat de ouder tijdelijk niet in staat is om voor de opvang te zorgen. In dergelijke gevallen kan er een indicatie worden gedaan voor tijdelijke hulp, mits het niet mogelijk is om een eigen oplossing te vinden.


Tijdelijke Oplossingen en Crisisbeheersing

In noodgevallen of tijdelijke crisissen is er sprake van tijdelijke hulp. Deze hulp is bedoeld om te voorkomen dat het gezin in een ontwrichting belandt. De hulp kan bestaan uit tijdelijke verzorging van de kinderen door mantelzorg, voorliggende voorzieningen of via de Wmo. De hulp is echter beperkt tot maximaal 3 maanden en moet worden gebruikt als tijdelijke oplossing.

Het is belangrijk dat ouders in dergelijke gevallen zo snel mogelijk een eigen oplossing gaan zoeken. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit het gebruik van kinderopvang, gastouderschap of andere algemeen gebruikelijke voorzieningen.


Conclusie

Kinderopvang en de zorg voor kinderen zijn essentiële onderdelen van het gezinshuishouden en kunnen tijdelijk of langdurig verstoord worden door ziekte, crisis of andere omstandigheden. In dergelijke gevallen zijn er meerdere opties beschikbaar, variërend van mantelzorg en voorliggende voorzieningen tot tijdelijke ondersteuning via de Wmo.

Het is belangrijk om te onthouden dat voorliggende voorzieningen, zoals kinderopvang of gastouderschap, prioriteit krijgen boven Wmo-ondersteuning. Deze voorzieningen zijn bedoeld om het gezinshuishouden te ondersteunen zonder dat er juridische hulp nodig is. In noodgevallen kan er wel tijdelijke ondersteuning worden ingezet, maar dit is bedoeld als een oplossing tot een eigen oplossing kan worden gevonden.

Ouders, opvoeders en verzorgers zijn uitgenodigd om deze informatie te gebruiken om een bewuste keuze te maken bij de opvang van hun kinderen. Het combineren van juridische kennis, praktische opties en persoonlijke wensen helpt bij het vinden van een oplossing die zowel veilig als passend is voor het kind en het gezin.


Bronnen

  1. CVDR353900
  2. Je Beste Maatje
  3. CVDR100891/1

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven