logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Kinderopvang en voor- en vroegschoolse educatie in Meerdijk: Aanbod, doelgroepen en uitbreidingen

In de wijk Meerdijk, net zoals in andere delen van de gemeente Waalwijk, speelt kinderopvang en voor- en vroegschoolse educatie (VVE) een essentiële rol in de ontwikkeling van jonge kinderen. De aanbieding van kinderopvang en educatieve programma's is daarom onderdeel van het bredere beleid rondom kinderontwikkeling, taalontwikkeling en het voorkomen van ontwikkelingsachterstanden. In dit artikel worden de huidige voorzieningen, doelgroepen en toekomstplannen voor kinderopvang in Meerdijk besproken, met een nadruk op de rol van VVE, het aanbod van peuterspeelzalen en de samenwerking met scholen.

Aanbod kinderopvang in Meerdijk

In de wijk Meerdijk, samen met Zanddonk, is er een duidelijke focus op het aanbod van peuterspeelzalen. Hierbij wordt rekening gehouden met de vraag naar kinderopvang, de locatie van de voorzieningen en de samenwerking met scholen. In deze wijk zijn verschillende peuterspeelzalen actief, waaronder Okidoki en Kiekeboe, die beide onder de organisatie Mikz Kinderopvang vallen. Deze peuterspeelzalen vormen een essentieel onderdeel van het bredere VVE-traject, dat gericht is op kinderen vanaf 2 jaar en gericht op het voorkomen van ontwikkelingsachterstanden.

Het aanbod van kinderopvang in Meerdijk is verder uitgebreid met kinderdagverblijven, zoals bijvoorbeeld het Kinderdagverblijf ‘t Hobbelpaardje, dat in een andere wijk is gevestigd maar mogelijk ook betrokken is bij het aanbod in de regio. De uitbreiding van peuterspeelzaalgroepen naar schoollokalen is een actiepunt dat Mikz Kinderopvang wil realiseren, waarbij gebruik wordt gemaakt van bestaande infrastructuur in de scholen. Dit betekent dat kinderen in de buurt van hun thuissituatie worden opgevangen en tegelijkertijd worden voorbereid op het primair onderwijs.

Voor- en vroegschoolse educatie (VVE)

VVE is een educatief programma dat gericht is op kinderen vanaf 2 jaar en doorgaat tot groep 2 van de basisschool. Het doel van VVE is om het voorkomen en de vroegtijdige aanpak van ontwikkelingsachterstanden mogelijk te maken, met name in het kader van taal- en leertoestanden. In de gemeente Waalwijk is Mikz Kinderopvang verantwoordelijk voor het peuterspeelzaaldeel van VVE, terwijl de schoolbesturen verantwoordelijk zijn voor het vroegschoolse deel. De samenwerking tussen peuterspeelzalen en basisscholen is daarom van groot belang.

In Meerdijk en Zanddonk zijn de peuterspeelzalen Okidoki en Kiekeboe verantwoordelijk voor het aanbod van VVE. Deze zalen zijn onderdeel van het bredere VVE-netwerk in de gemeente en werken samen met basisscholen om een geïntegreerd educatief traject te realiseren. Momenteel is er al sprake van samenwerking tussen de VVE-peuterspeelzalen en de basisscholen die VVE aanbieden, maar er is nog ruimte voor uitbreiding. De uitbreiding van deze samenwerking naar alle basisscholen in de gemeente is een gewenst beleidsuitgangspunt.

Doelgroepkinderen voor VVE

De doelgroepkinderen voor VVE zijn kinderen vanaf 2 jaar die voldoen aan specifieke criteria. Deze criteria zijn onder andere gericht op het opleidingsniveau van de primaire verzorgers, de taaltoestand in het huis en eventuele ontwikkelingsachterstanden bij het kind. De primaire verzorgers van deze kinderen hebben vaak een laag opleidingsniveau, spreken thuis niet vloeiend Nederlands en/of werken in een onvoldoende stimulerende omgeving. Bij kinderen kan sprake zijn van (dreigende) ontwikkelingsachterstanden, die gerelateerd zijn aan taal- of leerachterstanden. Het doel van VVE is om deze achterstanden te voorkomen of vroegtijdig aan te pakken door deelname aan educatieve programma’s.

Het is van groot belang dat de doelgroepkinderen van VVE goed worden bereikt en dat ze deel kunnen nemen aan deze programma’s. Daarom is het gewenst om de huidige samenwerkingen uit te breiden en nieuwe partners te betrekken. Daarnaast is het ook belangrijk om de financiële toegankelijkheid van VVE te waarborgen, zodat alle kinderen die er recht op hebben, ook daadwerkelijk kunnen deelnemen.

Kwaliteit van VVE en uitbreiding van peuterspeelzalen

De kwaliteit van VVE is een belangrijk aandachtsgebied. De wet OKE (Ontwikkelingskansen door Kwaliteit en Educatie) legt kwaliteits- en harmonisatie-eisen op voor VVE-programma’s. Mikz Kinderopvang en andere kinderopvangorganisaties moeten hierop reageren en hun aanbod aanpassen. Dit betekent dat de kwaliteit van de educatieve programma’s en de omgeving waarin deze worden uitgevoerd, aan bepaalde normen moet voldoen.

Een van de actiepunten in de gemeente Waalwijk is het professionaliseren van peuterspeelzalen. In Meerdijk is het professionaliseren van drie peuterspeelzalen een prioriteit, waaronder Okidoki en Kiekeboe. Dit professionaliseren omvat onder andere het aanpassen van de inrichting en inventaris aan de Arbo-eisen. De totale kosten voor deze uitbreidingen en aanpassingen zijn geschat op € 24.000. Daarnaast is er ook sprake van een uitbreiding van peuterspeelzaal ’t Turfke, die gericht is op het bereiken van de doelgroepkinderen.

Samenwerking met scholen en gebruik van leegstaande locaties

De samenwerking tussen peuterspeelzalen en scholen is een kernaspect van het VVE-traject. In Meerdijk en Zanddonk wordt reeds gebruik gemaakt van schoollokalen voor het aanbod van kinderopvang. Dit betekent dat kinderen in de buurt van hun school worden opgevangen en tegelijkertijd voorbereid op het primair onderwijs. De uitbreiding van reguliere peuterspeelzaalgroepen naar schoollokalen is een actiepunt dat Mikz Kinderopvang binnen de eigen begroting wil bekostigen.

Daarnaast is er ook aandacht voor het gebruik van leegstaande schoollokalen. In de gemeente Waalwijk wordt overleg gevoerd met het onderwijs over het gebruik van deze locaties, zodat er extra capaciteit kan worden gerealiseerd. In Meerdijk is het voortbestaan en professionaliseren van peuterspeelzaal t Kruimeltje gewenst, zodat het aanbod van kinderopvang voldoet aan de vraag. Ook in Vrijhoeve en Capelle zijn er plannen voor uitbreidingen en professionalisering van peuterspeelzalen.

Financiële aspecten en toegankelijkheid

De financiële toegankelijkheid van VVE is een belangrijk thema. De gemeente Waalwijk streeft naar een aanpak waarbij alle kinderen die recht hebben op VVE, ook daadwerkelijk kunnen deelnemen. Dit betekent dat er aandacht is voor de financiële toegankelijkheid van het aanbod. De uitbreiding van peuterspeelzaalgroepen en de professionalisering van peuterspeelzalen worden binnen de eigen begroting van Mikz Kinderopvang bekostigd. Daarnaast is er sprake van een jaarlijkse indexering van de ouderbijdrage voor peuterspeelzaalwerk, zodat de kosten voor ouders binnen bereik blijven.

De financiële toegankelijkheid van VVE wordt bovendien ondersteund via het Onderwijsachterstandenbudget. Dit betekent dat kinderen die vanwege hun achtergrond of ontwikkelingsstand meer aandacht nodig hebben, ook toegang hebben tot educatieve programma’s. In Meerdijk is het aanpassen van de inrichting en inventaris van peuterspeelzalen een essentieel onderdeel van het VVE-traject, zodat de omgeving waarin kinderen worden opgevangen, aan de Arbo-eisen voldoet.

Toekomstplannen en actiepunten

De gemeente Waalwijk en Mikz Kinderopvang hebben verschillende actiepunten voor de toekomst. Deze omvatten het professionaliseren van peuterspeelzalen, het uitbreiden van het aanbod van kinderopvang, het verbeteren van de samenwerking met scholen en het gebruik van leegstaande schoollokalen. In Meerdijk is het voortbestaan en professionaliseren van peuterspeelzaal t Kruimeltje gewenst, zodat het aanbod van kinderopvang voldoet aan de vraag. Ook is er sprake van een uitbreiding van peuterspeelzaal ’t Turfke, die gericht is op het bereiken van de doelgroepkinderen.

Daarnaast is het een actiepunt om de huidige afspraken over informatie-management rond VVE te herzien. Met het inzetten van een monitor kan een goed zicht verkregen worden op de deelname, verwijzing, toeleiding, kwaliteit en resultaten van VVE-programma’s. In het traject van aanpak, inrichting en afspraken met partners is externe ondersteuning gewenst. Dit vraagt een eenmalige externe ondersteuning en opstartkosten van € 7.000, waarna de monitor jaarlijks in eigen beheer kan worden uitgevoerd.

Conclusie

In Meerdijk en Zanddonk is kinderopvang en voor- en vroegschoolse educatie een kernaspect van de ontwikkeling van jonge kinderen. Het aanbod van peuterspeelzalen en kinderopvang is gericht op het voorkomen van ontwikkelingsachterstanden en het voorbereiden van kinderen op het primair onderwijs. De samenwerking tussen peuterspeelzalen en scholen is van groot belang, evenals de kwaliteit van het aanbod. De financiële toegankelijkheid van VVE is een prioriteit, zodat alle kinderen die er recht op hebben, ook daadwerkelijk kunnen deelnemen. In de toekomst zijn er plannen voor uitbreidingen, professionalisering en verbetering van het aanbod, zodat de kinderopvang in Meerdijk nog beter aansluit bij de behoeften van jonge kinderen en hun ouders.

Bronnen

  1. Lokale regelgeving gemeente Waalwijk
  2. Landelijk register kinderopvang

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven