Kinderopvang in Hoogeveen: Uitleg over aanbod, regelingen en alternatieven
juli 14, 2025
Veel mensen zijn geïnteresseerd in een baan in de kinderopvang, maar voelen zich tegengehouden door het gevoel dat ze het juiste diploma missen. Het is echter mogelijk om te werken in de kinderopvang zonder een volledige opleiding. In dit artikel worden de mogelijkheden en stappen uitgelicht die je kunt nemen om aan de slag te gaan in de kinderopvang, zelfs als je nog geen diploma hebt. We bespreken onder andere het werken als groepsondersteuner, de mogelijkheid van verkorte opleidingen, certificaten en specifieke trajecten zoals EVC en gelijkstellingsverzoeken.
Een bekende optie voor wie nog geen kwalificerend diploma heeft, is het werken als groepsondersteuner. Deze functie is ondersteunend binnen een kinderopvangorganisatie en kan gericht zijn op huishoudelijke taken of licht verzorgende werkzaamheden. De rol van groepsondersteuner is een goede manier om ervaring op te doen in de kinderopvangsector en eventueel later verder te stromen naar een pedagogische functie.
Als je niet meteen een volledig diploma wilt volgen, zijn er ook de mogelijkheid van drie mbo-certificaten. Deze certificaten vormen onderdeel van de mbo-3 opleiding Pedagogisch Medewerker Kinderopvang. Met deze certificaten voldoe je aan de eisen voor het beroep, zonder het volledige diploma te hoeven behalen. Deze optie is geschikt voor wie stap voor stap wil leren en werken.
Heb je al een opleiding begonnen, maar nog geen diploma behaald? Dan is er ook kans om een bijbaan te zoeken in de kinderopvang. Met een hbo- of wo-opleiding zoals pedagogiek, pabo of psychologie is het mogelijk om al op een jonge leeftijd aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld met een hbo-opleiding mag je met 50% van je studiepunten werken in een buitenschoolse opvang (BSO), en met 75% in een kinderopvang (KDV). Voor universitaire opleidingen zoals psychologie of pedagogische wetenschappen geldt dat je al mag werken vanaf het moment dat je de propedeuse hebt behaald.
Als je al iets hebt gestudeerd of ervaring hebt in een gerelateerde sector, kan je mogelijk een verkort opleidingstraject volgen. Deze opleidingen zijn ontworpen om jouw bestaande kennis en vaardigheden aan te vullen tot het niveau dat nodig is voor het werken in de kinderopvang. Het combineren van werken en leren is een veelgebruikte strategie in de sector en maakt het mogelijk om snel aan de slag te gaan, terwijl je nog aan je opleiding werkt.
Als je al bepaalde vaardigheden en kennis hebt verworven, maar je diploma niet op de lijst staat van diploma’s die toegestaan zijn in de kinderopvang, dan kan het EVC-traject je helpen. Dit traject biedt de mogelijkheid om je verworven competenties formeel te laten erkennen. Door middel van assessment en praktijkopdrachten wordt beoordeeld of je het niveau hebt bereikt dat nodig is om te werken in de kinderopvang.
Een ander traject dat mogelijk is, is het indienen van een gelijkstellingsverzoek. Dit is bedoeld voor mensen die geen kwalificerend diploma hebben, maar die aantonen dat hun opleiding of werkervaring veel lijkt op een erkend diploma. Dit verzoek wordt ingediend door jouw toekomstige werkgever bij een gelijkstellingscommissie. Als het verzoek wordt goedgekeurd, mag je werken in de kinderopvang alsof je het vereiste diploma had behaald.
Als je een specifiek talent of expertise hebt, zoals muziek, kunst of sport, kun je ook werken in de buitenschoolse opvang. Je behoort dan tot de groep van andersgekwalificeerde beroepskrachten. Hierbij is het verplicht om een pedagogische module te volgen, waarbij je leert hoe je je expertise pedagogisch inzet binnen de kinderopvang. Je werkt altijd in samenwerking met een pedagogisch professional.
Een baan in de kinderopvang biedt een actieve werkdag met veel variatie. Geen dag is hetzelfde, en je levert een waardevolle bijdrage aan de ontwikkeling van jonge kinderen. Je kunt je creativiteit inzetten bij activiteiten zoals knutselen, voorlezen, buitenspelen en themaweken.
Een ander belangrijk aspect is het contact met ouders. Je speelt een rol in de groei en ontwikkeling van kinderen, en je kunt samen met ouders werken aan de ontwikkeling van hun kind. Dit vereist goede communicatievaardigheden en een pedagogisch inzicht.
Veel kinderopvanglocaties zijn gevestigd in de directe omgeving van waar je woont, wat het mogelijk maakt om dicht bij huis te werken. Dit is een voordelig aspect, vooral voor wie met het fietsen of lopend naar werk wil.
Als je er klaar voor bent om aan de slag te gaan, zijn er verschillende manieren om vacatures te vinden. Je kunt bijvoorbeeld terecht bij kinderopvangorganisaties, regionale werkgevers of via online platforms. Het is ook mogelijk om contact op te nemen met een talentcoördinator die je kan helpen bij het zoeken naar een geschikte functie.
Bij Partou en andere kinderopvangorganisaties begrijpen ze dat iedereen ergens moet beginnen. Voor wie nog geen ervaring heeft, zijn er tips en ondersteuning beschikbaar om je op weg te helpen. Het is belangrijk om eerst goed te informeren over wat het werk inhoudt en wat de eisen zijn.
Werken in de kinderopvang zonder diploma is zeker mogelijk. Er zijn diverse opties beschikbaar, zoals het werken als groepsondersteuner, het volgen van mbo-certificaten of verkorte opleidingen, het gebruik van het EVC-traject en gelijkstellingsverzoeken. Ook voor experts met een specifiek talent zijn er mogelijkheden om bij te dragen aan de kinderopvangsector. Door het combineren van werken en leren of het volgen van specifieke trajecten, kun je stap voor stap je weg vinden in de kinderopvang. Of je nu net begint of al wat ervaring hebt, er zijn genoeg mogelijkheden om aan de slag te gaan in een bijzonder en zinvolle sector.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet