Kinderopvang Us Stekje: Informatie over registratie, toezicht en subsidie in Drachtstercompagnie
juli 15, 2025
SDK Kinderopvang is een van de betere voorbeelden van een kinderopvangorganisatie die tijdens economische crises keihard doorstond en zelfs investeerde in groei en kwaliteit. In dit artikel wordt ingegaan op de unieke pedagogische benadering van SDK, de speel- en leeromgeving die aangeboden wordt, en hoe de organisatie zich heeft weten te ontwikkelen tijdens en na een periode van zware tegenslagen. De focus ligt op hoe de opvang niet alleen kinderen beter begeleidt in hun ontwikkeling, maar ook hoe de organisatie zich financieel en pedagogisch heeft weten te onderscheiden van de concurrentie.
SDK Kinderopvang is vooral bekend om zijn unieke pedagogische visie, die zich richt op het creëren van een rijke, uitdagende en speelse omgeving voor kinderen. In de bso-groepen (buitenschoolse opvang), zoals de Buizerds en IJsvogels, werkt de organisatie met de activiteitenmethode "BSO in Bloei". Deze methode is ontworpen om kinderen tussen de 4 en 12 jaar zoveel mogelijk positieve ervaringen te bieden die bijdragen aan hun sociale, emotionele en cognitieve ontwikkeling. Het accent ligt hierbij op groepsactiviteiten die kinderen niet alleen leuk vinden, maar ook actief betrekken bij leren en groeien.
Een van de sleutelaspecten van deze benadering is het vermijden van traditionele klassenindelingen. In plaats van drie aparte klaslokalen, bouwt SDK bijvoorbeeld één grote speelruimte, waarin kinderen samen kunnen bouwen, experimenteren en creëren. Denk bijvoorbeeld aan een speelhoek met Kapla en Legosteunen, waar kinderen tot het plafond kunnen bouwen. Dit soort ruimtes stimuleert creativiteit, samenwerking en probleemoplossend denken.
Daarnaast zorgt SDK voor een sterke focus op de buitenspeeltoegang. De natuurtuinen van de organisatie zijn een centraal element in de opvang. Kinderen kunnen hier op ontdekkingsreis gaan, met zand, water en andere natuurlijke materialen werken, en leren omgaan met de omgeving. In sommige locaties is zelfs een boomhut of een glijbaan van twaalf meter hoog aanwezig, wat het speelplezier verder vergroot.
Een andere unieke benadering is de inzet van zogenaamde "reizigers", die bijvoorbeeld techniek, sport of dans aanbieden. De techniekreiziger bijvoorbeeld brengt kinderen in contact met het uit elkaar halen van een fiets of computer, of het solderen van elektronische componenten. Deze activiteiten geven kinderen een gevoel van controle en succes, en stimuleren ook technische vaardigheden op jonge leeftijd.
SDK heeft zich als organisatie weten te ontwikkelen door het samenvoegen van verschillende kinderopvanglocaties. Zo fuseerde het kinderdagverblijf Beregoed in Sterrenburg in 1987 met Rozemarijn in Crabbehof en Sam Sam in Land van Valk, tot wat tegenwoordig bekendstaat als SDK. Deze fusie zorgde voor een sterke basis voor verdere expansie en het uitbreiden van de aanbieding van kinderopvang.
De organisatie werkt momenteel op meerdere locaties, waaronder de locatie Sam Sam in Dordrecht, die zich in de wijk Land van Valk bevindt. Hier is de opvang opgedeeld in verschillende groepen. Voor jongere kinderen zijn er de Uiltjes (babygroep) en de Valkjes (peutergroep), terwijl oudere kinderen zich kunnen aanmelden voor de Buizerds en IJsvogels (bso-groepen). Deze indeling zorgt voor een gestructureerde aanpak, waarbij kinderen in een groep terechtkomen die aansluit bij hun leeftijd en ontwikkelingsniveau.
De kleinschaligheid van de locaties draagt bij aan de warme en huiselijke sfeer die SDK als organisatie nastreeft. Managers zoals Melanie en Priscilla benadrukken dat de opvang een verlenging van thuis is, waar kinderen zich op hun gemak voelen en met zorg en aandacht worden begeleid.
SDK werkt met overkoepelende thema’s volgens het Uk & Puk-educatieprogramma. Deze thema’s vormen een leidraad voor het aanbod van activiteiten en het ontwikkelen van projecten, zodat kinderen op een gestructureerde manier worden uitgedaagd. Deze benadering helpt ook bij het overbrengen van leerervaringen van de kinderopvang naar de basisschool.
Bij SDK Sam Sam is er bovendien een sterke samenwerking met lokale basisscholen zoals IKC De Repelaer, Dordtse Vrijeschool en MKC Mozaïek. Deze samenwerking faciliteert een soepele overdracht van de kinderopvang naar de basisschool. Het zorgt er ook voor dat de leerlijnen en pedagogische benadering worden afgestemd op wat de kinderen in de schoolfase zullen tegenkomen.
Een van de meest indrukwekkende aspecten van SDK is dat de organisatie tijdens de economische crisis rond 2011 heeft gekozen voor anticyclische investeringen. In die periode zakte de omzet van kinderopvangorganisaties met tot wel 40 procent in Dordrecht, waardoor veel organisaties failliet gingen. SDK koos echter voor een andere weg: investeren in gebouwen, natuurtuinen en medewerkers.
Directeur Ronald Nusteling benadrukt dat het investeren in de jaren van crisis mogelijk was door het feit dat SDK al een financieel gezond bedrijf was. In tegenstelling tot veel concurrenten, verlaagde SDK niet alleen geen tarieven of vermindering van uren, maar koos bewust voor het behouden van kwaliteit en personeel. Managers Jeroen en Ronald leggen uit dat het vermijden van bezuinigingen op het aantal kinderen en medewerkers cruciaal was voor het behouden van de kwaliteit van de opvang. Ze benadrukken ook dat het vermijden van verliezen in die periode niet alleen mogelijk was door hun opleidingen in fiscale zaken en bedrijfseconomie, maar ook door hun strategisch inzicht.
De crisis had een grote impact op ouders met lage inkomens, die vaak genoodzaakt werden hun kinderen uit de kinderopvang te halen. SDK wist hier echter mee om te gaan door het investeren in toegankelijke en uitdagende activiteiten, zodat ook deze kinderen bleven betrokken bij de opvang.
De organisatie ziet nu een groeiende vraag naar kinderopvang en bso. Nieuwe projecten, zoals de verbouwing van het regiokantoor aan de Noordendijk en de renovatie van de Albatros in Wielwijk, tonen aan dat SDK niet alleen overleefd heeft, maar ook groeit. Deze investeringen zijn gericht op het creëren van ruimtes waarin kinderen zich volledig kunnen ontwikkelen, en waar ouders vertrouwen hebben in de kwaliteit van de zorg.
SDK Kinderopvang is een voorbeeld van hoe een kinderopvangorganisatie zich kan onderscheiden door middel van pedagogische innovatie, investering in kwaliteit en een sterke focus op kinderontwikkeling. De organisatie heeft tijdens een economische crisis gekozen voor anticyclische investeringen en heeft zich daardoor sterk positioneerd als betrouwbare en toonaangevende speler in de kinderopvangsector.
Met haar unieke pedagogische benadering, uitdagende speelruimtes en samenwerking met basisscholen, zorgt SDK ervoor dat kinderen zich goed kunnen ontwikkelen, zowel op sociaal, emotioneel als cognitief vlak. De organisatie benadrukt ook de betekenis van een warme en gestructureerde omgeving, waarin kinderen zich als een verlenging van thuis voelen.
Voor ouders die op zoek zijn naar een kinderopvang die zich richt op speelplezier, leerervaringen en een duurzame aanpak, is SDK een sterke keuze. De organisatie is te bezoeken voor een vrijblijvende rondleiding, waarbij ouders en kinderen zelf kunnen ervaren hoe de opvang werkt en welke activiteiten beschikbaar zijn.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet