logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Hoe vraagt u kinderopvangtoeslag aan? Uitleg, stappenplan en voorwaarden

Kinderopvangtoeslag is een financiële ondersteuning die ouders kan helpen bij de kosten van kinderopvang. In Nederland is dit een belangrijk onderdeel van de maatregelen om ouders te ondersteunen bij hun deelname aan de arbeidsmarkt of opleidingen. Het aanvragen van de toeslag is echter geen automatisch proces: ouders moeten actief een aanvraag doen bij de Belastingdienst. In dit artikel wordt uitgelegd hoe u kinderopvangtoeslag aanvraagt, welke voorwaarden gelden en wat u vooraf moet weten. De uitleg is gebaseerd op officiële informatie van de Belastingdienst en andere betrouwbare bronnen.

Aanvraagproces kinderopvangtoeslag

Het aanvragen van kinderopvangtoeslag gebeurt via Mijn toeslagen, een digitale omgeving van de Belastingdienst. Ouders moeten zich inloggen met hun DigiD en hun persoonlijke account op MijnOverheid. Hieronder volgt een overzicht van de stappen die u moet doorlopen bij het aanvragen van de toeslag:

Stap 1: Voorwaarden checken

Voordat u een aanvraag kunt indienen, dient u te controleren of u in aanmerking komt voor kinderopvangtoeslag. U moet aan een aantal voorwaarden voldoen, zoals het werken of volgen van een opleiding, inburgeringscursus of traject naar werk. Uw inkomen en het inkomen van uw partner (indien van toepassing) zijn bepalend voor het bedrag dat u ontvangt.

Stap 2: Aanvraag voorbereiden

Voor u begint met het invullen van de aanvraag, moet u bepaalde gegevens bij de hand hebben:

  • Contract of factuur van de kinderopvang: U dient de naam en adres van de opvang, het registratienummer uit het Landelijk Register Kinderopvang (LRK), het aantal uren per maand en het uurtarief te weten.
  • Inkomen: U dient uw jaarinkomen en, bij een partner, ook het jaarinkomen van uw partner voor te bereiden.
  • Berichtenbox op MijnOverheid activeren: Dit is belangrijk, omdat u meldingen ontvangt over de status van uw aanvraag.

Stap 3: Inloggen op Mijn toeslagen

Log in op Mijn toeslagen via uw DigiD. Als u nog geen account heeft, dient u deze eerst aan te maken op MijnOverheid.

Stap 4: Aanvraag invullen en verzenden

In Mijn toeslagen kunt u de optie 'Aanvragen' kiezen bij 'Kinderopvangtoeslag'. U wordt dan geleid door een reeks vragen. Sommige gegevens zijn automatisch ingevuld, maar u moet deze controleren en eventueel aanpassen. Nadat u de aanvraag heeft ingevuld, kunt u deze verzenden. U ontvangt dan een bevestiging, en in de meeste gevallen ziet u meteen hoeveel toeslag u ontvangt.

Stap 5: Uitloggen en wachten op beoordeling

Nadat u de aanvraag hebt verzonden, dient u uit te loggen via 'Uitloggen'. U kunt altijd opnieuw inloggen om eventuele wijzigingen door te geven of de status van uw aanvraag te bekijken. U kunt rekenen op een antwoord binnen ongeveer vijf weken. U ontvangt een brief in de post en in uw Berichtenbox op MijnOverheid.

Let op: tijdsverloop bij aanvragen

Het is belangrijk om kinderopvangtoeslag zo snel mogelijk aan te vragen, zodra u een opvangplek heeft. U kunt de toeslag al aanvragen zodra u een contract hebt getekend. Als u later aanvraagt, dient u dit binnen drie maanden te doen na het starten van de opvang. Anders loopt u geld mis.

Voorwaarden voor kinderopvangtoeslag

De toegang tot kinderopvangtoeslag hangt af van een aantal voorwaarden. Deze zijn onder andere afhankelijk van uw situatie, inkomen en het soort kinderopvang dat u gebruikt.

Werk of opleiding

U kunt kinderopvangtoeslag aanvragen als u werkt, studeert, een inburgeringscursus volgt of een traject naar werk volgt. Hetzelfde geldt voor uw partner, indien van toepassing. Als u of uw partner niet aan deze voorwaarden voldoet, kunt u mogelijk niet in aanmerking komen voor de toeslag.

Inkomen

Het bedrag dat u ontvangt, is afhankelijk van het inkomen van u en uw partner (indien van toepassing). De Belastingdienst berekent de toeslag op basis van het maximale uurprijs, het uurtarief en het aantal kinderen.

Tijdsperiode

Kinderopvangtoeslag is beschikbaar voor maximaal 230 uren per maand per kind. U kunt dus niet langer dan 230 uren per maand aanvragen. Het bedrag dat u ontvangt per uur hangt af van het tarief en uw inkomen.

Soort opvang

De toeslag is beschikbaar voor diverse vormen van kinderopvang, zoals kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang (BSO) en gastouderopvang. De voorwaarden en het tarief kunnen per vorm van opvang verschillen.

Locatie van de opvang

Als uw kind naar een kinderopvang in het buitenland gaat, gelden extra voorwaarden. De opvang moet dan geregistreerd zijn in het Register Buitenlandse Kinderopvang (DUO). Daarnaast moet uw partner (indien van toepassing) aan bepaalde voorwaarden voldoen, zoals wonen in de EU of een opleiding volgen.

Hoeveel toeslag ontvangt u?

De hoogte van de kinderopvangtoeslag wordt berekend op basis van een aantal factoren:

  • Uurtarief: Dit is het tarief dat de kinderopvang per uur rekent.
  • Maximum uurprijs: De Rijksoverheid stelt elk jaar een maximum uurprijs vast. U ontvangt toeslag voor een percentage van dit bedrag. Als de kinderopvang een hoger tarief rekent dan het maximum, dient u dit deel zelf te betalen.
  • Inkomen: Hoe hoger het inkomen van u en uw partner, hoe lager het percentage toeslag. De Belastingdienst stelt jaarlijks een toeslagtabel vast, waarin u kunt opzoeken welk percentage u ontvangt.
  • Aantal kinderen: U kunt kinderopvangtoeslag aanvragen voor elk kind dat u hebt. U hoeft dit alleen eenmaal aan te vragen voor uw eerste kind; bij verdere kinderen dient u een wijziging door te geven.

Eigen bijdrage

Naast de toeslag dient u een eigen bijdrage te betalen. Dit is het bedrag dat overblijft van de totale rekening, na aftrek van de toeslag. De hoogte van de eigen bijdrage hangt af van het tarief van de kinderopvang en het percentage toeslag dat u ontvangt.

Financiering via de gemeente

In sommige gevallen kan de gemeente (een deel van) de kosten van de kinderopvang vergoeden. Dit is bijvoorbeeld het geval bij voorschoolse educatie (VE) of gesubsidieerd peuteraanbod. De gemeente maakt dan afspraken met de opvangaanbieders. In dergelijke gevallen gelden andere regels dan bij kinderopvangtoeslag.

Aanvragen buiten Nederland

Als u kinderopvangtoeslag aanvraagt buiten Nederland, gelden extra voorwaarden. De opvang moet dan geregistreerd zijn in het Register Buitenlandse Kinderopvang (DUO). Uw partner (indien van toepassing) moet ook aan bepaalde voorwaarden voldoen, zoals wonen in de EU of een opleiding volgen. Uw kind(eren) dient een burgerservicenummer (BSN) te hebben. Als de opvang niet in het register staat of binnen zes maanden eindigt, kunt u bij DUO een registratie aanvragen.

Aanvraag wijzigen

Als er wijzigingen zijn in uw situatie, zoals een nieuw contract met de kinderopvang of een verandering in uw werk of opleiding, dient u deze wijzigingen door te geven via Mijn toeslagen. Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat de toeslag correct wordt berekend.

Conclusie

Kinderopvangtoeslag is een belangrijke ondersteuning voor ouders die hun kinderen in opvang hebben. Het aanvragen van deze toeslag gebeurt via Mijn toeslagen, waar u actief een aanvraag moet indienen. U dient vooraf bepaalde gegevens bij de hand te hebben, zoals het contract van de opvang en uw inkomen. De hoogte van de toeslag hangt af van het uurtarief, het maximum uurprijs, uw inkomen en het aantal kinderen. Het is belangrijk om de toeslag zo snel mogelijk aan te vragen, zodat u geen geld verliest. Buiten Nederland gelden extra voorwaarden voor de opvang en uw partner. Als u vragen heeft of onzeker bent over uw aanspraak, kunt u altijd contact opnemen met de Belastingdienst of de betreffende opvanginstelling.

Bronnen

  1. Belastingdienst – Hoe moet ik kinderopvangtoeslag aanvragen
  2. Beste Kinderopvang – Kinderopvangtoeslag
  3. Freekids – Kinderopvangtoeslag
  4. Rijksoverheid – Kosten kinderopvang in Nederland
  5. Nederland Wereldwijd – Kinderopvangtoeslag buiten Nederland

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven