logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

De Cao Kinderopvang 2024–2026: Algemene afspraken voor de kinderopvangsector

De kinderopvangsector in Nederland is momenteel onderhevig aan een aantal belangrijke veranderingen, onder andere op het gebied van arbeidsvoorwaarden, loonstijgingen en werktijden. Deze ontwikkelingen zijn vastgelegd in de Cao Kinderopvang, een collectieve arbeidsovereenkomst die geldt voor werkgevers en werknemers binnen de kinderopvang. De laatste cao, die loopt van 2025 tot 2026, is algemeen verbindend verklaard, wat betekent dat deze afspraken van toepassing zijn op alle organisaties in de sector, ongeacht lidmaatschap van een brancheorganisatie. In deze artikel geven we een overzicht van de belangrijkste punten van de cao, de relevante data en de betekenis ervan voor kinderopvanginstellingen, ouders en medewerkers.

Inleiding

De Cao Kinderopvang is een centraal instrument voor het reguleren van arbeidsvoorwaarden in de kinderopvangsector. Sinds 2024 is een nieuwe cao ingevoerd, die tien maanden geldt en daarna is uitgebreid tot een looptijd van twee jaar, namelijk van 1 juli 2025 tot 31 december 2026. Deze cao is niet alleen bedoeld als een tijdelijke maatregel, maar wordt beschouwd als een voorbode van de zogenaamde “cao van de toekomst”. De overeenkomst is tussen de werkgeversorganisaties (Brancheorganisatie Kinderopvang en Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang) en de werknemersorganisaties (FNV Zorg & Welzijn en CNV) gesloten. Deze afspraken zijn algemeen verbindend verklaard, waardoor zij van toepassing zijn op alle kinderopvangorganisaties in Nederland.

Belangrijke afspraken in de Cao Kinderopvang 2025–2026

De cao bevat een reeks concrete afspraken die betrekking hebben op salaris, werktijden, verlof, gezondheid en arbeidsomstandigheden. Hieronder geven we een overzicht van de belangrijkste punten.

Loonsverhoging

Een van de centrale onderwerpen in de cao is de loonsverhoging. De eerste loonstijging treedt in op 1 juli 2025 en bedraagt 2,5%. Daarna volgt op 1 september 2026 een stijging van 1,5%. Deze afspraken zijn bedoeld om het salarisniveau aan te passen aan de huidige inflatie en kostenstijging in de sector.

Daarnaast is er ook sprake van een hogere eindejaarsuitkering. Deze wordt structureel verhoogd van 5,5% naar 8% per 1 januari 2026. Dit betekent dat medewerkers een hogere uitkering krijgen aan het einde van het jaar, wat een financiële voordelen oplevert.

Veranderingen in het levensfasebudget

Een ander belangrijk aspect is het levensfasebudget. Werkgevers verdubbelen het aantal uren dat zij inleggen in het levensfasebudget van medewerkers. Dit betekent dat medewerkers meer uren kunnen inzetten op activiteiten zoals opleidingen of reisuren, terwijl de werkgever hun inleg verdubbelt. Dit is bedoeld om flexibiliteit en professionele groei te bevorderen.

Zorgverzekering

Medewerkers krijgen een tegemoetkoming van € 8,- in de premie voor de zorgverzekering. Deze tegemoetkoming is nu beschikbaar voor alle medewerkers, ongeacht hun functie of looncijfers. Dit is een voordeel dat bijdraagt aan de financiële zekerheid van medewerkers.

Min-uren en roosterregels

Een belangrijke verandering is dat min-uren door sluiting of andere oorzaken buiten de schuld van de werknemer niet meer hoeven ingehaald te worden. Deze uren vervallen voor de rekening van de werkgever. Dit betekent dat medewerkers geen extra uren hoeven te draaien om deze min-uren in te halen.

Daarnaast zijn er afspraken over roosters. Roosters moeten minstens 21 dagen van tevoren bekend zijn, zodat medewerkers hun planning kunnen afstemmen. Last-minute wijzigingen zijn alleen toegestaan bij uitzonderingen, zoals bijvoorbeeld bij ziekte of noodzakelijke sluitingen.

Gezonde werkcultuur

De cao bevat ook nieuwe afspraken over gezonde werkcultuur. Werkgevers worden uitgenodigd om gratis menstruatieproducten aan medewerkers te verstrekken, een maatregel die bedoeld is om de werkomstandigheden te verbeteren voor vrouwen die menstruatie- of overgangsklachten ervaren. Ook wordt aandacht besteed aan maatwerk bij werkdruk en stress.

Pilot en onderzoeken

Naast de concrete afspraken over loon, verlof en werktijden zijn er ook afspraken gemaakt over onderzoeken en pilots die binnen de cao-looptijd worden uitgevoerd. Een van de belangrijkste is een pilot rond professionele zeggenschap in de kinderopvang. Hierbij wordt onderzocht hoe medewerkers meer invloed kunnen krijgen op hun werkplek, bijvoorbeeld door betrokken te worden bij beslissingen over roostering, plannen en beleid. CNV zoekt momenteel tien organisaties die mee willen doen aan deze pilot.

Daarnaast worden er onderzoeken uitgevoerd op het gebied van medezeggenschap, verlofregelingen in relatie tot het basisrooster, en gezonde roosterpraktijken. Deze onderzoeken zijn bedoeld om de cao van de toekomst verder te ontwikkelen en te verbeteren.

Algemene verbindendheid

Een belangrijk aspect van de cao is dat zij algemeen verbindend verklaard is. Dit betekent dat de afspraken bindend zijn voor alle werkgevers in de kinderopvangsector, ongeacht of zij lid zijn van een van de drie brancheorganisaties (BK, BMK of BVOK). Deze verbindendheid is op 26 juni 2025 officieel verklaard en geldt sindsdien. Werkgevers en werknemers zijn daardoor verplicht om zich aan de afspraken van de cao te houden.

Toekomst van de Cao Kinderopvang

De huidige cao is gezien als een overgangscao op weg naar een cao van de toekomst, die op lange termijn een nog duidelijker en eerlijker regeling wil bieden voor alle betrokkenen. Tijdens de looptijd van de huidige cao wordt gewerkt aan het onderzoeken van thema’s zoals medezeggenschap, werkdruk en arbeidsomstandigheden. De doelstelling is om een cao te ontwikkelen die beter aansluit bij de huidige en toekomstige behoeften van zowel werkgevers als werknemers.

Conclusie

De Cao Kinderopvang 2025–2026 is een belangrijke stap in de ontwikkeling van een eerlijker en duurzamere sector. Met concrete afspraken over loonsverhogingen, veranderingen in het levensfasebudget, zorgverzekering, roosterregels en een gezondere werkcultuur, biedt deze cao een duidelijke richting voor de komende jaren. De algemeenverbindendverklaring zorgt ervoor dat deze afspraken van toepassing zijn op de hele sector, wat leidt tot meer duidelijkheid en eenduidigheid. Bovendien zijn er initiatieven zoals onderzoeken en pilots opgestart om de toekomstige cao verder te verbeteren. Voor ouders, werknemers en werkgevers is dit een garantie voor transparantie en eerlijkheid in de kinderopvangsector.

Bronnen

  1. Kinderopvangtotaal.nl
  2. Kinderopvang.nl
  3. Kinderopvang-werkt.nl
  4. CNV.nl
  5. Kinderopvang-werkt.nl
  6. CNV.nl

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven