logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Opvoeding in de 21e eeuw: Balans, ondersteuning en ruimte voor ouderschap

Opvoeden is een complexe taak die steeds meer aandacht krijgt in maatschappelijke discussies. Zowel ouders als professionals zijn zich ervan bewust dat de manier waarop kinderen opgevoed worden, van invloed is op hun persoonlijkheid, welzijn en toekomstige gedragingen. In dit artikel wordt ingegaan op enkele actuele trends en methoden in de opvoeding van kinderen, aangevuld met kritische kijk op de rol van ouders en de ondersteuning die beschikbaar is in Nederland.

Introductie

Opvoeding is nooit statisch. Met de maatschappelijke veranderingen en toenemende kennis over kinderontwikkeling, evolueert ook de manier waarop ouders met hun kinderen omgaan. In de zoektocht naar de "juiste" opvoedingsstijl, zijn er verschillende benaderingen ontstaan, van autoritair over autoritair tot onvoorwaardelijk ouderschap. Daarnaast zijn er ook steeds meer ondersteunende programma’s en cursussen voor ouders beschikbaar. In dit artikel worden enkele van deze opvoedingsstijlen en programma’s besproken, met aandacht voor hun doelen, voordelen en eventuele kritiek.

Opvoedingsstijlen en hun invloed

In de literatuur worden vaak drie hoofdopvoedingsstijlen onderscheiden: autoritair, autoritair en verwaarlozend. Ondanks dat deze klassieke indelingen nog steeds veel gebruikt worden, is er ook kritiek op deze manier van categoriseren. Volgens enkele bronnen zijn deze stijlen te veroordelend en te eendimensionaal om de complexiteit van opvoeden te kunnen weergeven.

De autoritaire stijl, waarbij ouders veel regels en beperkingen opleggen zonder veel ruimte voor discussie of autonomie, kan in het kort kalmhoudend werken. Op de lange termijn kan het echter leiden tot spanningen en problemen, zoals gebrek aan zelfvertrouwen bij het kind en een verhoogd risico op opstandig gedrag. De verwaarlozende stijl, waarbij er weinig of geen richting of grenzen zijn, wordt beschouwd als de meest problematische. Het kind kan hierin gemakkelijk in zichzelf keren en problemen ondervinden bij het opbouwen van sociale vaardigheden.

De balans tussen richting geven en autonomie geven wordt vaak gezien als de juiste manier van opvoeden. Deze stijl lijkt het meest op de autoritieve stijl, waarbij regels en grenzen zijn, maar ook ruimte is voor communicatie en het luisteren naar het kind. Een belangrijk aspect is dat het kind gerespecteerd en serieus genomen wordt. Als dit niet het geval is, kan het kind moeilijk leren om te gaan met respect en zelfvertrouwen opbouwen. Zoals uit enkele bronnen blijkt, is het belangrijk dat ouders zich in hun kind kunnen verplaatsen. Als een ouder niet respectvol behandeld wordt in een relatie, is het begrijpelijk dat dit kind later ook niet respectvol zal omgaan met anderen.

Ondersteunende programma’s voor ouders

Bij het opvoeden van kinderen is het belangrijk dat ouders zelf ook gesteund worden. In Nederland zijn er verschillende programma’s en cursussen beschikbaar die ouders helpen bij het opbouwen van vaardigheden en strategieën om beter om te gaan met de uitdagingen van het ouderschap. Een voorbeeld hiervan is Triple P, een programma dat gericht is op het bevorderen van positieve opvoedstrategieën.

Triple P is een vijfprincipes-gebaseerd programma dat gericht is op het omgaan met ongewenst gedrag, het bevorderen van positief contact, het stimuleren van gewenst gedrag en het aanleren van nieuwe vaardigheden. Het programma is op maat gemaakt en biedt ouders de mogelijkheid om kiezen uit folders, lezingen, adviesgesprekken, oudercursussen of complete gezinsbegeleidingstrajecten. De nadruk ligt hierbij op het aanpassen van de methodiek aan de behoeften van het gezin. Zoals in enkele bronnen melding wordt gemaakt, is het programma populair in regio’s als Amsterdam, Leiden en Den Bosch, en wordt het vaak ingezet in preventieve en eerstelijns jeugdzorg.

Een ander model dat genoemd wordt is het Collaborative & Proactive Solutions (CPS)-model van Ross Greene. Dit model is gericht op het samenwerken tussen ouders en kinderen bij het oplossen van conflicten. In plaats van straffen of beloningen, draagt het model zich er toe om het kind te ondersteunen in het leren omgaan met uitdagingen en grenzen. Dit model is vooral gericht op kinderen met ADD, ADHD, dyslexie of andere ontwikkelingsproblemen, maar kan ook toegepast worden in bredere contexten.

Daarnaast zijn er ook andere benaderingen, zoals het onvoorwaardelijk ouderschap zoals gepopulariseerd door Alfie Kohn, en de responsieve opvoeding, waarbij de nadruk ligt op het bevestigen van het kind en het ontwikkelen van emotionele intelligente vaardigheden. Deze methoden zijn vaak gericht op het bevorderen van autonomie en het creëren van een veilige omgeving waarin het kind zich kan ontwikkelen.

Kritisch blik op opvoeding en ondersteuning

Hoewel er veel programma’s en cursussen zijn beschikbaar voor ouders, is er ook kritiek op de manier waarop opvoeding op de agenda van beleid en onderwijs komt te staan. In sommige bronnen wordt genoemd dat opvoeding vaak een nationaal beleidsthema is geworden, terwijl ouders zelf vaak weinig interesse tonen in de discussies en activiteiten die hieromheen worden georganiseerd. De Week van de Opvoeding, bijvoorbeeld, wordt soms gezien als een "orgie aan activiteiten" die vooral opvoedprofessionals gelukkig maakt, maar ouders niet per se bereikt of betrekt.

Ouders snakken volgens enkele bronnen naar meer ruimte om te kunnen zijn wat zij zijn – namelijk ouders. De druk op gezinnen is groot, en er is een vraag naar meer dialoog en luisteren naar de meningen en behoeften van ouders. De opvoedmaffia, zoals soms genoemd wordt, heeft het gevoel dat zij weten wat goed is, maar het is ook belangrijk dat ouders zelf hun mening kunnen uiten en hun rol als ouder kunnen definiëren.

De komst van centra voor jeugd en gezin (CJG’s) is een poging om ouders ondersteuning te bieden. Deze centra zijn bedoeld als een laagdrempelige plek waar ouders advies en begeleiding kunnen krijgen. Echter, zoals uit enkele bronnen blijkt, lopen deze centra het risico om te mislukken wegens gebrek aan interesse van ouders. De vraag is dan: hoe kan je ouders betrekken in een discussie over opvoeding, als zij niet willen luisteren?

De rol van het luisteren en het respecteren van ouders

In het kader van het luisteren naar ouders, is het belangrijk dat opvoedprofessionals en beleidsmakers niet alleen luisteren naar wat ouders zeggen, maar ook naar wat ze niet zeggen. Ouders zijn vaak geïnformeerd over hun kind, maar hebben niet altijd het juiste woord voor hun ervaringen. Het is dus belangrijk dat er ruimte is voor open gesprekken, waarin ouders zich veilig voelen om te delen wat zij denken en voelen.

Het artikel "Luister 's naar ouders!" benadrukt hoe belangrijk het is dat de maatschappij de rol van ouders serieus neemt. Ouders zijn niet alleen degenen die kinderen opvoeden, maar ook degenen die de meeste invloed hebben op de toekomst van die kinderen. Als de maatschappij het ouderschap niet serieus neemt, is er ook geen toekomst voor de kinderen.

Liefde en opvoeding

Liefde speelt een cruciale rol in de opvoeding van kinderen. Volgens enkele bronnen is het niet genoeg om alleen regels en beperkingen op te leggen; het is ook belangrijk dat kinderen zich geliefd voelen. Liefde is een krachtige bron die kan helpen bij het opbouwen van vertrouwen, zelfwaarde en sociale vaardigheden.

Er zijn ook benaderingen die expliciet gericht zijn op het leren van liefhebben, zoals op websites zoals Deliefdewint.nl, waar de nadruk ligt op het leren van liefde van binnen uit. Volgens deze benadering is liefde geen louter emotionele reactie, maar een keuze die je kunt maken door te leren omgaan met jezelf en anderen. Het is belangrijk dat ouders zichzelf ook leren omgaan met liefde, zodat ze deze ook kunnen geven aan hun kinderen.

Conclusie

Opvoeden is een complexe en emotionele taak die veel verantwoordelijkheid met zich meebrengt. In de 21e eeuw zijn er verschillende opvoedingsstijlen en benaderingen ontstaan, van autoritair over autoritair tot onvoorwaardelijk ouderschap. Elk van deze stijlen heeft zijn eigen voordelen en nadelen, en het is belangrijk dat ouders kiezen wat het beste werkt voor hen en hun kinderen.

Daarnaast zijn er ook steeds meer ondersteunende programma’s en cursussen voor ouders beschikbaar, zoals Triple P en CPS. Deze programma’s helpen ouders om beter om te gaan met de uitdagingen van het ouderschap en bieden hen strategieën om positief contact te hebben met hun kinderen. Echter, er is ook kritiek op de manier waarop opvoeding op de agenda komt te staan, en er is een vraag naar meer luisteren naar ouders en het betrekken van ouders in de discussie over opvoeding.

Tot slot is liefde een krachtige bron in de opvoeding. Het is belangrijk dat kinderen zich geliefd voelen en dat ouders zichzelf ook leren omgaan met liefde. Opvoeden is een taak die niet alleen regels en beperkingen vereist, maar ook ruimte, respect en vertrouwen.

Bronnen

  1. Ouders Forum - Invloed van opvoedingsstijl op persoonlijkheid
  2. Ouders Forum - Triple P opvoeden
  3. Ouders Artikel - Luister 's naar ouders
  4. Ouders Forum - Liefhebben kun je leren, maar hoe

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven