logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Leren Luisteren als Positieve Opvoedstrategie: Werkshops voor Ouders

In de moderne opvoedpraktijk speelt het vermogen van ouders om effectief met hun kinderen te communiceren een cruciale rol. Een van de kernaspecten van positief opvoeden is het leren luisteren, zowel van ouders naar kinderen als van kinderen naar ouders. Op basis van informatie uit meerdere bronnen is duidelijk dat workshops op dit thema steeds meer aandacht krijgen in het opvoedingsondersteuningslandschap. Deze workshops zijn bedoeld om ouders te begeleiden in het herstructureren van hun communicatiepatronen en het opbouwen van een beter begrip van kinderontwikkeling en gedrag.

Inleiding

Het CJG Raalte organiseert een gratis online workshop met als thema "Leren Luisteren", gericht op ouders van kinderen in de gemeente Raalte. Deze workshop is een voorbeeld van hoe educatieve en gezondheidsgerichte instellingen ouders ondersteunen bij het verbeteren van hun communicatie- en opvoedvaardigheden. Het thema is niet willekeurig gekozen; het leren luisteren is een kernaspect van positief opvoeden. Tijdens dergelijke workshops krijgen ouders niet alleen praktische tips, maar ook een framework om hun eigen opvoedstijl te verfijnen.

Het thema 'Leren Luisteren' in de praktijk

Een workshop over leren luisteren richt zich op het begrip van de oorzaken van ongehoorzaam gedrag bij kinderen. In de praktijk betekent dit dat ouders leren om situaties vooraf te plannen, om conflicten te voorkomen. Tijdens de workshop worden veelvoorkomende valkuilen besproken, zoals het te snel reageren op gedrag of het niet goed luisteren naar de intenties van het kind. Door vooruit te denken en het kind te betrekken in beslissingen, kan het vertrouwen en de samenwerking tussen ouder en kind worden versterkt.

Een van de kernvaardigheden die ouders in de workshop leren is hoe ze een persoonlijk opvoedplan kunnen opstellen. Dit plan is bedoeld als een praktisch instrument dat ouders thuis kunnen toepassen. Het plan helpt ouders om consistente grenzen te stellen, positieve communicatie te stimuleren en het kind te ondersteunen in het leren van sociale vaardigheden.

Positief opvoeden en Triple P

De workshops zoals die van het CJG Raalte zijn deel van een bredere educatieve aanpak die bekendstaat onder de naam Triple P (Positive Parenting Programme). Dit programma richt zich op het begeleiden van ouders in het ontwikkelen van positieve opvoedstrategieën. Volgens de beschrijving op de Triple P-site is het doel van de workshops om ouders te leren hoe ze hun kinderen kunnen stimuleren om competenties te ontwikkelen die essentieel zijn voor hun ontwikkeling en welbevinden.

Triple P workshops behandelen vier thema’s, inclusief 'leren luisteren', maar ook onderwerpen zoals het opbouwen van een goed slaappatroon, het leren van boodschappen doen met kinderen en het omgaan met ruzie en agressie. Deze thema’s zijn relevant voor ouders van kinderen van 0 tot 12 jaar en worden ondergebracht in groepen van 8 tot 12 ouders. De workshops worden geleid door professionals die zijn opgeleid om deze thema’s aan te bieden.

De rol van professionals in het begeleiden van ouders

Professionals zoals verpleegkundigen uit de jeugdgezondheidszorg, (school)maatschappelijk werkers en medewerkers van centra voor jeugd en gezin spelen een centrale rol in het Triple P-programma. Zij zijn verantwoordelijk voor het organiseren en uitvoeren van de workshops. Na de training worden zij in staat om vier workshops voor ouders te organiseren en vier thema’s te presenteren. Daarnaast beschikken zij over de vaardigheden om groepsgerichte voorlichting te verzorgen.

Het Triple P-programma benadrukt de noodzaak van een ondersteunende en begripvolle omgeving waarin ouders zich gerust voelen om hun zorgen te delen en nieuwe opvoedtechnieken te leren. De workshops zijn niet bedoeld als eenmalige gebeurtenissen, maar als onderdeel van een continu proces van opvoedbegeleiding.

Praktische toepassing en uitkomsten

De workshops geven ouders niet alleen theoretische kennis, maar ook concrete tools om hun opvoedstijl in de praktijk toe te passen. Een van de voordelen van het leren luisteren is dat het leidt tot een betere verbinding tussen ouder en kind. Kinderen voelen zich meer begrepen en betrokken, wat positieve effecten kan hebben op hun gedrag en ontwikkeling.

Een ander belangrijk aspect van de workshops is het vermogen van ouders om conflicten te anticiperen en te voorkomen. Door te leren luisteren en te anticiperen op situaties waarin ongehoorzaamheid kan optreden, kunnen ouders hun reacties voorbereiden en zo het risico op conflicten verminderen. Dit leidt tot een rustiger en beter functionerend gezinshuishouden.

Beperkingen en uitdagingen

Hoewel de workshops effectief kunnen zijn, zijn er ook beperkingen en uitdagingen die genoemd kunnen worden. Een van de beperkingen is de beschikbaarheid van plekken. In het geval van de workshop van het CJG Raalte zijn er bijvoorbeeld slechts 12 beschikbare plekken, wat betekent dat niet alle ouders die interesse hebben automatisch kunnen meedoen. Ouders die niet op tijd kunnen aanmelden, moeten wachten of alternatieve opties overwegen.

Daarnaast kan het effect van dergelijke workshops ook afhankelijk zijn van de bereidheid van ouders om nieuwe opvoedstrategieën toe te passen. Niet alle ouders voelen zich bereid om hun bestaande opvoedstijl te veranderen, ondanks het nut van de workshops. Dit benadrukt de noodzaak van een aanhoudende ondersteuning na de workshop, bijvoorbeeld via telefonische of digitale begeleiding.

Conclusie

De workshops over leren luisteren zijn een waardevolle aanvulling op de opvoedpraktijk. Ze bieden ouders de kans om hun communicatievaardigheden te verbeteren en een positieve omgeving voor hun kinderen te creëren. De workshops zijn onderdeel van een groter opvoedprogramma, Triple P, dat zich richt op het begeleiden van ouders in het ontwikkelen van positieve opvoedstrategieën. Ondanks beperkingen en uitdagingen zoals beperkte beschikbaarheid en variabele deelnamegraad, blijven dergelijke workshops een waardevolle bron van ondersteuning voor ouders in hun opvoedtijd.

Bronnen

  1. Gratis online workshop "Leren Luisteren" november 2025
  2. Workshop Positief Opvoeden Thema: Leren luisteren
  3. Trainingen van Triple P Nederland
  4. Publicaties van Divosa over inburgeringstrajecten
  5. Publicaties van Divosa over inburgering en participatie

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven