Kinderopvang in het Engels: betekenis, toepassing en praktijkvoorbeelden
juli 14, 2025
Opvoeden in een nieuwe samenleving vraagt om meer dan alleen liefde, aandacht en basiskennis van kinderontwikkeling. Voor gezinnen die naar Nederland zijn geëmigreerd of die als statushouders tijdelijk verblijven in het land, betekent kinderopvoeding ook het nemen van de eerste stappen in een nieuwe cultuur, met nieuwe normen, waarden en verwachtingen. In deze context is het belang van integratie en participatie niet alleen voor de ouders, maar ook voor de kinderen, essentieel. De ervaringen van gemeenten zoals Capelle aan den IJssel en de visie van minister Wouter Koolmees en andere betrokkenen tonen aan dat opvoeden in een nieuwe context een collectieve taak is die goed begeleiding en een gerichte aanpak vereist.
Minister Wouter Koolmees stelt in zijn beleidsplannen dat integratie niet alleen de verantwoordelijkheid is van de nieuwkomers zelf, maar dat het een gezamenlijke taak is voor de hele samenleving. Volgens Koolmees is werk niet alleen een remedie tegen economische uitdagingen, maar ook tegen eenzaamheid en taalachterstand. In dit kader worden nieuwkomers ondersteund met persoonlijke planinburgering en -participatie (PIP), waarin hun persoonlijke wensen, competenties en behoeften centraal staan.
De integrale aanpak van Welzijn Capelle illustreert hoe deze visie in de praktijk wordt omgezet. Hier wordt niet alleen gefocust op de ouders, maar ook op het gehele gezin, met extra aandacht voor de rol van vrouwen in de opvoeding. Kinderen kunnen pas goed wortelen in een nieuwe samenleving als de ouders zichzelf goed geïntegreerd voelen. Daarom worden activiteiten zoals wandelen met een wandel(taal)coach, sportactiviteiten en zumbalessen georganiseerd waarbij vrouwen en kinderen samen betrokken raken.
Een centrale figuur in de aanpak van Welzijn Capelle is de casusregisseur. Deze professional is verantwoordelijk voor het opstellen van een persoonlijk routeplan voor de statushouder, afgestemd op zijn of haar persoonlijke behoeften en competenties. De casusregisseur is een ervaringsdeskundige op het gebied van immigratie en spreekt meestal de taal van de statushouder, waardoor het contact en de betrokkenheid groter zijn.
De casusregisseur begeleidt de statushouder bij activiteiten die ondersteuning bieden bij de taal- en talentontwikkeling, zoals taalcoaching, vrijwilligerswerk en het opstellen van een CV. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan het opbouwen van een sociaal netwerk in de wijk, wat cruciaal is voor een duurzame integratie. Onderdeel van deze aanpak is ook het verwerken van trauma’s die statushouders meestal meebrengen, iets wat niet automatisch op de agenda komt in standaardintegratieprogramma’s.
Een van de kernprincipes in de aanpak van Welzijn Capelle is dat werk en het opbouwen van een eigen netwerk centraal staan in het integratieproces. Werk wordt beschouwd als een activerende factor die niet alleen economische stabiliteit biedt, maar ook sociaal contact bevordert. Daarnaast draagt werk bij aan het opbouwen van zelfvertrouwen en het creëren van een gevoel van nuttigheid.
Ondanks de aandacht voor werk is er volgens Nicolette Lima, een ervaren professional in het werk- en sociaal domein, ook een realistische blik nodig. Arbeidsintegratie is niet eenvoudig voor statushouders, omdat zij vaak geen officieel erkende opleiding of werkervaring hebben en de taal vaak nog niet goed beheersen. Hierdoor ontstaat vaak een cirkelredenering waarin wordt geconcludeerd dat statushouders niet inburgeren of integreren kunnen. Maar juist die kenmerken zijn het onderwerp van integratie: taal leren, werk vinden en netwerken opbouwen.
De gemeente Capelle aan den IJssel is een voorbeeld van hoe lokale overheden een actieve rol kunnen spelen in het integratieproces. Het pilotproject 'Inburgering Nieuwe Stijl' is een intensieve begeleiding met persoonlijke routeplannen voor nieuwkomers. Deze aanpak is een tweejarige pilot die intensieve begeleiding biedt en die vanaf 2021 door gemeenten moet worden voortgezet.
In deze aanpak is het niet alleen de bedoeling dat ouders werk vinden, maar ook dat het gezin zich betrokken voelt in de wijk. Dit gebeurt via activiteiten zoals taallessen, wandelcoaching, sport, en trainingen over opvoeding en gezondheid. De aanpak is weekvullend en afgestemd op de persoonlijke behoeften van de deelnemers. Dit helpt om het gevoel van horen-thoemaar in de wijk te creëren en het integratieproces te versnellen.
De ervaringen uit Capelle aan den Ijssel tonen aan dat integratie niet eenvoudig is en dat het een langdurig en intensief proces is. Het is geenmal iets dat vanzelf verloopt. Integrale aanpakken zoals deze pilot tonen echter aan dat het mogelijk is om integratie te versnellen, mits er voldoende steun, begeleiding en aandacht is voor de persoonlijke omstandigheden van de statushouders.
Een belangrijk aspect van deze aanpak is ook de rol van de gemeenschap. Sociaal Werk Nederland benadrukt in hun visie dat iemand een stevige basis moet hebben voor het dagelijks leven voordat hij of zij aan werk kan beginnen. Daarnaast benadrukt wethouder Yasin Torunoglu in een KIS-talkshow dat de spanningen in de samenleving duidelijk zijn, maar dat het bouwen van een inclusieve samenleving een gezamenlijke taak is.
Taal en cultuur spelen een essentiële rol in de opvoeding van kinderen. Voor ouders die uit een andere cultuur komen, betekent het opvoeden van kinderen in Nederland ook het omgaan met nieuwe opvoedingsnormen. In de aanpak van Welzijn Capelle wordt er expliciet aandacht besteed aan trainingen over opvoeding in een andere cultuur. Dit helpt ouders om te begrijpen hoe Nederlandse opvoedingsnormen werken en hoe ze deze op een manier kunnen combineren met hun eigen waarden en tradities.
Taal is een andere kernfactor. Zonder voldoende taalbeheersing is het moeilijk om zich sociaal en emotioneel te verbinden met anderen, iets wat essentieel is voor kinderen. Het programma in Capelle aan den Ijssel biedt daarom extra taallessen, taalstages en het gebruik van taalcoaches en taalmaatjes. Hierdoor kunnen ouders en kinderen samen groeien in taal en cultuur.
Opvoeden in een nieuwe samenleving is een complexe en uitdagende taak. Het vraagt niet alleen om liefde en aandacht, maar ook om steun, begeleiding en een gerichte aanpak. De ervaringen van gemeenten zoals Capelle aan den Ijssel en de visie van minister Koolmees tonen aan dat integratie een collectieve inspanning is die niet vanzelf verloopt. Het vraagt om intensieve begeleiding, persoonlijke routeplannen en een aanpak die zowel ouders als kinderen meeneemt in het integratieproces.
Door middel van activiteiten gericht op taalontwikkeling, netwerkopbouw en cultuurbeheersing kan de integratie van gezinnen worden versneld. Hierbij speelt de casusregisseur een centrale rol, als professionele en ervaringsdeskundige begeleider die zich op de persoonlijke situatie van de statushouder kan richten. De aanpak in Capelle aan den Ijssel laat zien dat het bouwen van een inclusieve samenleving een gezamenlijke taak is, waarbij zowel ouders, kinderen, gemeenten en professionals een rol spelen.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet