logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Werkende ouders: opvoeden met een duidelijke aanpak

Werkende ouders lopen vaak tegen het dilemma aan hoe ze zowel hun werk als hun opvoedkundige verantwoordelijkheden goed kunnen combineren. Het combineren van werk en opvoeding vraagt niet alleen een goede planning, maar ook een bewuste aanpak om zowel de behoeften van het kind als de eigen belastbaarheid als ouder te waarborgen. In dit artikel worden verschillende manieren besproken waarop werkende ouders ondersteuning kunnen zoeken, hoe kinderen zich kunnen ontwikkelen in een opvangsetting en welke praktische tips er zijn om het evenwicht te behouden.

Werkende ouders en schuldgevoel

Veel werkende ouders voelen zich regelmatig schuldig. Deze gevoelens kunnen ontstaan door het gevoel dat ze hun kind niet genoeg aandacht geven, activiteiten op school moeten missen of gewoon te veel van hun kind missen. Het is echter belangrijk om te beseffen dat het combineren van werk en opvoeding een uitdaging is voor de meeste ouders, en dat het niet altijd mogelijk is om alles perfect te doen. De meeste ouders willen zoveel mogelijk voor hun kind zijn, maar de werkelijkheid is dat ze vaak meerdere verantwoordelijkheden tegelijk moeten hanteren.

Het afscheid nemen van een baby of peuter bij de kinderopvang is vaak een van de moeilijkste momenten. Vooral als het kind huilt als de ouder weggaat. Echter, meestal blijkt het kind al snel aan het spelen te zijn. Als de ouder later belt, hoort ze vaak dat het kind zich goed voelt en plezier heeft. Dit is een duidelijk teken dat kinderopvang een positieve invloed kan hebben op de ontwikkeling van het kind.

Ontwikkeling van kinderen in de opvang

Wanneer ouders werken, geven ze hun kind de kans om zich ook in andere situaties dan thuis te ontwikkelen. Medewerkers van kinderopvang zorgen ervoor dat kinderen bewust worden gestimuleerd in hun groei. Kinderen spelen met leeftijdsgenoten, krijgen sport en activiteiten aangeboden en doen nieuwe ervaringen op. Ook in de opvang of bij een oppas doen kinderen vaak andere dingen dan thuis, wat bijdraagt aan hun sociale en emotionele groei.

Bijvoorbeeld, het ontwikkelen van vriendschappen met leeftijdsgenoten, het leren omgaan met regels en het leren omgaan met frustratie zijn allemaal onderdelen van de ontwikkeling die in een opvangomgeving plaatsvinden. Dit biedt het kind ook de kans om banden te ontwikkelen met anderen en nieuwe ervaringen op te doen.

Werkende ouders en het geluk van kinderen

Uit onderzoeken blijkt dat kinderen van werkende ouders vaak gelukkiger zijn. Hoewel het voor een kind niet altijd makkelijk is om langer weg te zijn van de ouder, leert het al snel dat het ook zonder de ouder kan spelen en zich ontwikkelen. Het is belangrijk dat ouders zich bewust zijn van de behoeften van hun kind, maar ook dat ze weten dat het niet altijd nodig is om voortdurend aanwezig te zijn.

Werkende ouders kunnen zelf ook nieuwe ervaringen opdoen die ze thuis kunnen delen met hun kind. Deze ervaringen kunnen leerzaam zijn en ook leuk voor kinderen. Het belangrijkste is dat ouders dingen doen die ze zelf leuk vinden. Kinderen worden vooral gelukkig van gelukkige ouders. Als een ouder zich voortdurend schuldig voelt, kan dit juist leiden tot stress, die het kind ook kan raken.

Ondersteuning voor ouders

Er zijn diverse manieren waarop ouders ondersteuning kunnen krijgen bij het combineren van werk en opvoeding. Bij instellingen zoals Pameijer wordt een persoonlijke aanpak gevolgd, waarbij het kind centraal staat en de ouders samenwerkingpartners zijn. Deze aanpak is gebaseerd op het kijken naar de unieke situatie van elk gezin en het ontwikkelen van passende ondersteuning. Zo kan er bijvoorbeeld gezinsondersteuning worden aangeboden of respijtzorg, waarbij het kind tijdelijk in een logeerhuis verblijft. Dit biedt ouders rust en tijd om zichzelf te herstellen, waardoor ze beter in staat zijn om verantwoordelijkheid te nemen voor de opvoeding.

Een andere vorm van ondersteuning is het bieden van locaties waar pedagogisch medewerkers samen met kinderen aan hun ontwikkeling werken. Deze ondersteuning is vooral bedoeld voor kinderen met een (licht) verstandelijke beperking of een ernstig meervoudige beperking. De ondersteuning is gericht op het ontwikkelen van zelfredzaamheid, het aangaan van vriendschappen en het ontdekken en gebruiken van talenten.

Tips voor werkende ouders

Er zijn verschillende praktische tips die werkende ouders kunnen toepassen om het combineren van werk en gezin te vergemakkelijken:

  • Accepteer dat je niet alles goed kunt doen. Je huis hoeft niet altijd spotgoed schoon te zijn en jullie hoeven niet altijd perfect uit te zien. Het is belangrijk om te weten dat het in orde is om sommige verplichtingen af te zeggen als je het niet ziet zitten.

  • Doe dingen die je leuk vindt. Zorg ervoor dat je tijd vrijmaakt voor dingen die je plezier geven, zowel thuis als op het werk. Dit helpt om gelukkig te blijven, wat op zijn beurt ook positief is voor het kind.

  • Verdeel de tijd duidelijk. Zeg bijvoorbeeld tegen een jong kind dat je drie kwartier met hem of haar speelt en daarna iets voor jezelf doet. Zo weet het kind dat het ook zelf plezier kan maken.

  • Maak een goede taakverdeling met een partner. Als je een partner hebt, bespreek samen hoe jullie de taken en verantwoordelijkheden kunnen verdelen. Dit helpt om stress te verminderen en zorgt voor meer evenwicht in het gezin.

  • Maak tijd voor jezelf. Je moet regelmatig even opladen, zodat je weer beter kunt functioneren in je rol als ouder en werknemer.

  • Bereid je de volgende dag al in de avond voor. Leg kleding en tassen klaar voor de volgende ochtend. Dit helpt om stress in de ochtend te voorkomen en maakt het gemakkelijker om rustig te starten.

  • Overweeg af en toe thuis te werken. Dit scheelt reistijd en biedt de mogelijkheid om je kind vroeger op te halen of zelf even te sporten.

  • Ga uit van wat jij wilt en wat bij jou, je partner en je kind past. Iedereen is anders, dus het is belangrijk om een aanpak te kiezen die past bij jullie situatie.

  • Zoek inspiratie op Voorwerkendeouders.nl. Deze website biedt extra tips en informatie over hoe je werk en gezin goed kunt combineren.

Persoonlijke aanpak en meedoen in de omgeving

Bij instellingen zoals Pameijer is het belangrijk dat de ondersteuning heel persoonlijk is. Het start met een gesprek over de doelen, de hoeveelheid en soort ondersteuning die nodig is en de wensen van het gezin. De aanpak is gericht op leren en ontwikkelen, zowel voor kinderen als voor ouders. Voor ouders kan het gaan om het krijgen van grip op problemen en het creëren van rustmomenten. Voor kinderen kan het gaan om het zelfredzamer worden, het aangaan van vriendschappen, het ontdekken van talenten en het weer naar school gaan.

De aanpak van Pameijer is gericht op het creëren van een omgeving waarin kinderen en jongeren meedoen in de omgeving. Soms is dat tijdelijk met extra ondersteuning nodig. Het doel is om kinderen en jongeren in staat te stellen om naar school te gaan of aan het werk te gaan, en om tijdelijk uitval te overbruggen door samen te werken aan een terugkeer.

Conclusie

Het combineren van werk en opvoeding is een uitdaging voor vele ouders. Het is belangrijk om zich bewust te zijn van de behoeften van het kind, maar ook om te erkennen dat het niet altijd mogelijk is om alles perfect te doen. Er zijn verschillende manieren waarop ouders ondersteuning kunnen zoeken, zoals via kinderopvang, gezinsondersteuning of instellingen die gericht zijn op de ontwikkeling van kinderen met beperkingen. Bovendien zijn er praktische tips om het combineren van werk en gezin te vergemakkelijken, zoals het maken van een goede taakverdeling, het maken van tijd voor jezelf en het bereiden van de volgende dag.

Het belangrijkste is dat ouders zich bewust zijn van de unieke situatie van hun gezin en een aanpak kiezen die bij hen past. Door dit te doen, kunnen ouders zowel in hun werk als in hun rol als ouder gelukkig en betrokken blijven.

Bronnen

  1. Pameijer: ondersteuning bij opgroeien en opvoeden
  2. Groeigids: werk en kinderen combineren
  3. Jeugdengezin Utrecht: werk en kinderen combineren
  4. CJG Apeldoorn: werk en kinderen combineren

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven