logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Werkende ouders: opvoeden en kinderen ontwikkelen

Het combineren van werk en opvoedkundige verantwoordelijkheden is een uitdaging voor veel ouders. Tegelijkertijd blijkt uit verschillende studies dat kinderen van werkende ouders niet automatisch minder gelukkig of minder goed ontwikkeld zijn. In feite tonen onderzoeken aan dat kinderen vaak positief reageren op de aanwezigheid van een betrokken, gelukkige ouder, die ook aandacht besteedt aan eigen wensen en belastbaarheid. Deze tekst biedt een overzicht van hoe ouders en professionals samen kunnen werken aan een gezonde opvoeding van kinderen, met aandacht voor zowel de ontwikkeling van het kind als de belastbaarheid van de ouder.

Het belang van kinderopvang en opvoeding

Wanneer ouders werken, wordt de rol van kinderopvang en andere opvoedende instanties cruciaal. Kinderen krijgen in deze omgevingen niet alleen een veilige plek, maar ook de mogelijkheid om zich sociaal, fysiek en cognitief te ontwikkelen. In kinderopvanginstellingen spelen kinderen met leeftijdsgenoten, doen ze sport en activiteiten mee, en krijgen ze nieuwe ervaringen. Deze omgeving helpt hen om banden te ontwikkelen met anderen en hun eigen grenzen te leren kennen.

Bijvoorbeeld, kinderen die in een professionele opvang of bij een oppas verblijven, leren vaak zelfstandigheid en probleemoplossend denken. Omdat zij niet continu in contact zijn met hun ouders, leren ze hoe ze met onverwachte situaties om kunnen gaan. Dit is een belangrijke stap in hun persoonlijke groei.

Werkende ouders en kinderontwikkeling

Een aantal studies tonen aan dat kinderen van werkende ouders vaak gelukkiger zijn. Niet omdat zij continu aandacht nodig hebben, maar omdat ze leren omgaan met het feit dat hun ouders niet altijd bij hen zijn. Dit helpt hen om zich te ontwikkelen tot zelfredzamere individuen. Echter, het is belangrijk dat ouders wel regelmatig checken hoe het met hun kind gaat en zich er zijn als het nodig is.

Een sleutelaspect is het vermijden van schuldgevoel. Als ouders zich constant schuldig voelen over het feit dat ze niet altijd bij hun kind zijn, kan dit stress veroorzaken. Kinderen merken dat en kunnen er ook last van krijgen. Het is dus belangrijk dat ouders zowel professioneel als persoonlijk gelukkig zijn. Kinderen profiteren van een gezonde, gelukkige omgeving, waarin ouders zich betrokken voelen, maar ook ruimte maken voor zichzelf.

Tips voor werkende ouders

Er zijn een aantal praktische stappen die ouders kunnen ondernemen om een goede balans te vinden tussen werk en opvoeden:

  • Accepteer beperkingen: Het is onmogelijk om alles perfect te doen. Het huis hoeft niet altijd perfect schoon te zijn, en het is niet nodig dat jullie altijd tiptop uit zien. Accepteer dat je soms dingen moet laten lopen.

  • Maak tijd voor jezelf: Zorg dat je ook aandacht besteedt aan je eigen wensen en belastbaarheid. Dit helpt je om energie op te doen en beter voor je kind te kunnen zijn.

  • Structuur de tijd duidelijk: Verdeel je tijd zodat je kind weet wat het kan verwachten. Bijvoorbeeld: drie kwartier speel je met hem of haar, daarna maak je tijd voor jezelf. Dit geeft het kind een gevoel van veiligheid en voorspelbaarheid.

  • Maak een goede taakverdeling: Als je een partner hebt, bespreek samen wie wat doet. Dit helpt om stress te verminderen en zorgt voor een betere ondersteuning in de opvoeding.

  • Durf te zeggen 'nee': Het is in orde om sommige verplichtingen af te zeggen als je dat niet wilt of kunt doen. Dit helpt je om je energie te behouden.

Samenwerking met professionals

Bij het opvoeden van kinderen met bijzondere behoeften, zoals een verstandelijke beperking of gedragsproblemen, is samenwerking met professionals essentieel. Deze professionals werken nauw samen met ouders en andere betrokken partijen om een passende ondersteuning te bieden. Het doel is om het kind te helpen om zich optimaal te ontwikkelen, maar ook om de ouders te versterken en te ontlasten.

Professionals zoals pedagogische medewerkers, GGD-ambtenaren en psychologen zijn ervaringsdeskundigen die zich richten op de unieke situatie van elk kind en gezin. Zij werken maatwerk en sluiten aan op de mogelijkheden en talenten van zowel het kind als de ouders. Deze samenwerking is essentieel om langdurige oplossingen te vinden en om het kind de best mogelijke toekomst te bieden.

De rol van de Jeugdgezondheidszorg

De Jeugdgezondheidszorg speelt een centrale rol in de opvoeding en ontwikkeling van kinderen. Zij zijn vanaf de zwangerschap tot de leeftijd van 18 jaar betrokken bij de gezondheid en welzijn van kinderen. De zorg biedt ondersteuning op verschillende gebieden, zoals gezondheidsonderzoeken, advies over opvoeding, en trainingen zoals ‘Droog slapen kun je leren’. Buiten schooltijd biedt de Jeugdgezondheidszorg ook digitale en telefonische ondersteuning, zodat ouders altijd toegang hebben tot professioneel advies.

De Jeugdgezondheidszorg helpt ouders bij het beheersen van problemen die zich in het gezin voordoen. Ze creëren rustmomenten waar ouders even kunnen ademhalen en zich weer kunnen richten op de opvoeding. Voor kinderen richt de zorg zich op het stimuleren van zelfredzaamheid, het aangaan van vriendschappen, en het gebruik van eigen talenten.

Ondersteuning in de omgeving

Het opvoeden van kinderen is een collectieve taak. Het is niet alleen de verantwoordelijkheid van de ouders, maar ook van de omgeving waarin het kind leeft. Daarom is het belangrijk dat de samenleving een rol speelt in de ontwikkeling van kinderen. Dat kan bijvoorbeeld door deelname aan reguliere opvang, onderwijs en vrijetijdsactiviteiten. Soms is er behoefte aan een speciale omgeving voor kinderen met bijzondere behoeften, zoals ontwikkelingsachterstand of gedragsproblemen. In dergelijke gevallen kunnen professionals en instellingen zoals PSW of Pameijer een rol spelen.

Deze instellingen bieden persoonlijke ondersteuning die aansluit bij de wensen, mogelijkheden en doelen van het kind en het gezin. Ze werken creatief met alle betrokken partijen en kijken naar de achtergrond en wensen van het gezin. De aanpak is gebaseerd op talenten en het idee dat iedereen bijdraagt aan de groei van het kind.

Ondersteuning bij specifieke situaties

In sommige gevallen kan een kind tijdelijk uitvallen van school of opvang. In dergelijke situaties is het belangrijk dat er ondersteuning is voor zowel het kind als de ouders. Professionals en instellingen werken dan samen aan een terugkeerplan, waarbij het kind opnieuw een plek krijgt in de reguliere opvang of school.

Het is ook mogelijk dat ouders tijdelijk extra hulp nodig hebben, bijvoorbeeld in de vorm van respijtzorg of gezinsondersteuning. Deze vormen van hulp geven ouders de mogelijkheid om even te rusten en zich opnieuw te richten op de opvoeding. Respijtzorg betekent dat het kind tijdelijk verblijft in een ander omgeving, zoals een logeerhuis, waar het door ervaren medewerkers ondersteund wordt.

Conclusie

Het combineren van werk en opvoedkundige verantwoordelijkheden is een complexe taak, maar het is mogelijk en zelfs voordelig voor kinderen. Kinderen van werkende ouders leren vaak omgaan met afwezigheid, zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. Tegelijkertijd is het belangrijk dat ouders zich niet constant schuldig voelen over hun afwezigheid, maar dat ze aandacht besteden aan hun eigen gelukkigheid en belastbaarheid.

Professionele hulp en ondersteuning zijn essentieel in de opvoeding van kinderen. Zowel de Jeugdgezondheidszorg als andere instellingen zoals PSW, Pameijer en GGD spelen een belangrijke rol in het bieden van passende hulp en ondersteuning. Samenwerking tussen ouders, professionals en de omgeving is cruciaal voor een gezonde ontwikkeling van kinderen.

Het combineren van werk en opvoeden vraagt om flexibiliteit, creativiteit en een goed evenwicht. Door samen te werken en passende maatregelen te nemen, kunnen ouders een sterke basis leggen voor de toekomst van hun kinderen.

Bronnen

  1. Pameijer
  2. Groeigids
  3. GGD Utrecht
  4. PSW
  5. Jeugd en Gezin Utrecht
  6. CJG Apeldoorn

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven