logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Psychische gevolgen voor kinderen van narcistische ouders: herkennen en begrijpen van de impact

Het opgroeien bij een narcistische ouder kan een diepe impact hebben op de emotionele, psychologische en sociale ontwikkeling van een kind. Narcistisch gedrag bij ouders is vaak gekenmerkt door overmatige aandacht voor zichzelf, een sterke behoefte aan erkenning en het negeren van de behoeften en emoties van anderen. Wanneer deze opvoedstijl zich in een kinderlijke omgeving afspeelt, kan het leiden tot langdurige psychische problemen. Dit artikel richt zich op de psychische gevolgen die kunnen ontstaan bij kinderen van narcistische ouders, met aandacht voor zelfbeeld, hechting, emotionele stabiliteit en sociale relaties.

Emotionele en psychologische impact

Een kind dat opgroeit bij een narcistische ouder, leert vaak al vroeg dat zijn gevoelens en behoeften niet belangrijk zijn. Dit kan leiden tot een laag zelfbeeld en gebrek aan zelfvertrouwen. Het kind voelt zich vaak niet goed genoeg en heeft het gevoel dat het moet presteren om liefde en aandacht te verdienen. Deze ervaringen kunnen zich op verschillende manieren uiten, zoals emotionele chantage, onrealistische verwachtingen, of het negeren van persoonlijke grenzen.

Een narcistische ouder gebruikt vaak manipulatie, kritiek en emotionele chantage om controle uit te oefenen. Bijvoorbeeld, het kind wordt schuldig gemaakt om bepaalde dingen te doen wat het volgens de ouder goedmaakt. Dit kan leiden tot angst, depressie of moeite met het uiten van gevoelens. Ook kan het kind leren om zijn emoties te onderdrukken om kritiek of afwijzing te voorkomen.

Hechting en emotionele veiligheid

De manier waarop een kind zich hecht aan zijn of haar ouder speelt een cruciale rol in de emotionele ontwikkeling. Bij narcistische ouders ontstaat vaak een onveilige hechting, wat kan leiden tot zowel verlatingsangst als bindingsangst. Deze kinderen leren niet hoe ze zich veilig en bevestigd kunnen voelen in relaties. In hun volwassen leven kunnen ze moeite hebben met vertrouwen en het opbouwen van gezonde relaties.

Angstige hechting is vaak het gevolg van constante onzekerheid over de liefde en aandacht van de ouder. Het kind leert dat liefde en goedkeuring alleen worden gegeven op voorwaarde van prestaties of goed gedrag. Vermijdende hechting daarentegen ontstaat wanneer het kind emotionele afstand leert nemen om zichzelf te beschermen tegen verlatingsangst of kritiek.

Zelfbeeld en zelfvertrouwen

Een van de meest significante psychische gevolgen van opgroeien bij een narcistische ouder is het ontwikkelen van een beschadigd zelfbeeld. Het kind leert dat zijn of haar gevoelens, behoeften en persoonlijkheid niet belangrijk zijn. Dit kan leiden tot een sterke behoefte aan goedkeuring en het gevoel dat men nooit goed genoeg is. Het kan ook leiden tot codependentie, waarbij het kind zijn eigen wensen en behoeften onderdrukt om bevestiging en liefde te verkrijgen.

In sommige gevallen kan het kind ook leren om zichzelf te waarderen op basis van buitensporige prestaties, wat leidt tot constante stress en angst voor mislukking. Dit kan resulteren in besluiteloosheid, angst en zelfs depressieve symptomen.

Emotionele en sociale moeilijkheden

Kinderen van narcistische ouders leren vaak niet hoe ze gezonde emotionele relaties moeten opbouwen. Ze hebben geen adequate referentiefiguren of rolmodellen om gezonde hechting en communicatie te leren. Als gevolg daarvan kunnen ze in hun volwassen leven moeite hebben met het uiten van gevoelens, het stellen van grenzen en het opbouwen van vertrouwen in relaties.

Daarnaast kan het kind moeite hebben met sociale interacties. Het kan onbewust partners kiezen die dezelfde narcistische trekken vertonen als zijn of haar ouder. Dit kan leiden tot wisselvallige relaties en emotionele wisselingen. Ook kunnen kinderen van narcistische ouders moeite hebben met het herkennen van gezonde relaties en het stellen van grenzen in hun dagelijks leven.

Langdurige effecten en herstel

De psychische effecten van narcistisch ouderschap kunnen zich tot in de volwassen leeftijd voortzetten. Het kan lang duren voordat het slachtoffer van narcistisch gedrag leert om te gaan met zijn of haar emotionele wonden. Herstel vereist vaak professionele hulp, zoals psychotherapie, en het leren van gezonde opvoedmethoden en hechting.

Onderzoek heeft aangetoond dat narcistisch ouderschap ook invloed kan hebben op de hersenontwikkeling van kinderen. Er zijn variaties in het volume van de grijze stof van de hersenen en een kleinere hippocampus waargenomen, wat samenhangt met een hoge stressbelasting die jarenlang aanhoudt.

Conclusie

Het opgroeien bij een narcistische ouder kan een diepe impact hebben op de emotionele, psychologische en sociale ontwikkeling van een kind. Het kan leiden tot een beschadigd zelfbeeld, hechtingsproblemen, emotionele stoornissen en moeite met gezonde relaties. Het is belangrijk dat ouders, opvoedders en zorgverleners deze signalen herkennen en waar mogelijk interventies uitvoeren om het kind te ondersteunen. Door bewust om te gaan met opvoedstijlen en de behoeften van het kind te erkennen, kan worden bijgedragen aan een gezondere psychische ontwikkeling.

Bronnen

  1. De effecten van opgroeien met een narcistische ouder
  2. Wanneer ontstaat narcisme bij het kind?
  3. De lange termijneffecten van opgroeien met een narcistische ouder
  4. Invloed van narcistische ouder op kind
  5. Narcistisch ouderschap en de gevolgen daarvan voor kinderen
  6. Narcistische ouder: opvoedstijlen en effecten op het kind

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven