Kinderopvang 2Samen: Samenwerking, Kwaliteit en Kansengelijkheid in Naaldwijk en de Haagse Wijken
juli 14, 2025
De Week van de Opvoeding is een jaarlijks georganiseerde initiatief waarbij het thema van ouderschap en kinderopvoeding centraal staat. In 2025 vindt deze week plaats van 13 tot 19 oktober, met het thema Samen puzzelen. Deze benadering benadrukt dat opvoeden een proces is van samenwerken, leren en inspiratie uitwisselen. In Tiel en de omliggende gemeenten zijn diverse activiteiten gepland die gericht zijn op ouders, kinderen en professionals die met jongeren werken.
Deze bijdrage biedt een overzicht van de doelen, activiteiten en aanpak van de Week van de Opvoeding in Tiel en omgeving, met een nadruk op samenwerking, inspiratie en het delen van ervaringen.
De Week van de Opvoeding, georganiseerd door het Nederlands Jeugdinstituut, draait rond het versterken van het ouder-en-kinderrelatie door middel van onderlinge ontmoetingen, wederzijdse inspiratie en het delen van ervaringen. In 2025 is het thema Samen puzzelen, wat staat voor het idee dat opvoeden een collectieve inspanning is. Ouders kunnen terecht bij familie, vrienden, collega’s, wijkteams, school en andere ouders om hulp en richting te krijgen.
Het thema benadrukt ook het belang van gezamenlijke activiteiten binnen het gezin. Tijdens de Week van de Opvoeding worden verschillende activiteiten georganiseerd om ouders te inspireren en te ondersteunen bij hun rol. Dit is niet enkel gericht op ouders, maar ook op professionals die met kinderen en jongeren werken, zoals kinderopvangverzorgers, leerkrachten en wijkwerkers.
De gemeente Tiel en de omgeving hebben een divers aanbod van activiteiten voor de Week van de Opvoeding. Deze activiteiten zijn gericht op ouders van kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar, evenals op kinderen zelf en professionals.
Een van de activiteiten is een sportinstuif en een proefles peuterdans. Deze activiteiten zijn bedoeld om jonge kinderen en hun ouders te betrekken bij fysieke en creatieve activiteiten. Zo wordt er aandacht besteed aan beweging en spel, die belangrijk zijn voor de fysieke en emotionele ontwikkeling van kinderen.
Het Ukkiefestijn is een andere activiteit die zich richt op ouders en kinderen. Dit is een vrolijke gebeurtenis waarbij gezinnen samen kunnen zijn en leren van elkaar. Zo wordt de verbinding tussen ouders en kinderen gestimuleerd, evenals tussen ouders onderling.
Een bijeenkomst is georganiseerd voor ouders van puberende kinderen. Dit is een moment waar ouders kunnen leren van ervaringen en tips van andere ouders, evenals van professionals. Het is een kans om te leren over de psychische en emotionele veranderingen die jongeren doormaken en hoe ouders deze periode het best kunnen ondersteunen.
De Week van de Opvoeding is niet alleen in Tiel actief, maar ook in de gemeente Vijfheerenlanden. Op maandag heeft wethouder Tirtsa Kamstra de week officieel geopend. Tijdens deze opening was ook de start van het project Veilig en gezond opgroeien in de gemeente Vijfheerenlanden. Dit project wil ervoor zorgen dat kinderen en jongeren in de gemeente opgroeien in een veilige en gezonde omgeving en dat ze gelijke kansen krijgen.
Wethouder Kamstra benadrukte de rol van samenwerking tussen organisaties, professionals en ouders. “Door samenwerking kunnen we stimuleren dat alle kinderen en jongeren kunnen opgroeien vanuit een gezonde en veilige basis,” aldus Kamstra. Deze visie is ook centraal in de Week van de Opvoeding.
De gemeente Vijfheerenlanden biedt tijdens de Week van de Opvoeding een programma aan voor ouders en kinderen. Dit programma is bedoeld voor kinderen van 0 tot 12 jaar en voor professionals die met kinderen of ouders werken. Meer informatie en aanmelding zijn te vinden op www.vijfheerenlanden.nl/opvoedhulp.
In eerdere edities van de Week van de Opvoeding zijn er al veel activiteiten geweest die als voorbeeld dienen voor dit jaar. Een van de activiteiten was een kleurplatenwedstrijd georganiseerd door een Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Kinderen maakten prachtige kleurplaten. Een idee voor dit jaar is om kinderen een blanco puzzel te geven en hen hun eigen ontwerp laten maken. Het mooiste ontwerp wint!
Een ander inspirerend voorbeeld is het Ontmoet- en Beleef-festival in Leeuwarden. Tijdens dit festival stonden ontmoetingen en ervaringen centraal. Ook is er een Symposium Lelystad Ontmoet: Samen voor de Jeugd, waarbij verschillende partijen samenkwamen om te praten over kinderopvoeding en jeugdondersteuning.
In Vlaanderen is er een puzzelkampioenschap waarbij kinderen, ouders en ouderen in teams puzzelen. Dit idee is ook toepasbaar in Nederland en kan een inspiratiebron zijn voor de Week van de Opvoeding in Tiel en omgeving.
Een van de kernwaarden van de Week van de Opvoeding is samenwerking. In de tekst over de opening van de Week van de Opvoeding in Vijfheerenlanden wordt benadrukt dat opvoeden nooit alleen is. Ouders hebben ondersteuning nodig van familie, vrienden, collega’s, professionals en andere ouders. Deze samenwerking helpt ouders bij het vormen van hun opvoedstijl en het overkomst van uitdagingen.
Een voorbeeld uit eerdere edities is een activiteit waarbij twee gemeenten samen een programma opstelden voor ouders en opvoeders. Het programma bestond uit spreekuren, workshops en sessies die normaal al werden aangeboden, aangevuld met een markt, lezing en activiteiten voor jongeren. Door gezamenlijke promotie via vertrouwde netwerken kregen inwoners kennis van nieuwe initiatieven. Hierdoor leerden professionals elkaar beter kennen en vonden ze elkaar gemakkelijker in het werk.
Tijdens de Week van de Opvoeding worden ook activiteiten georganiseerd die kinderen en jongeren centraal stellen. Deze activiteiten zijn bedoeld om te leren van elkaar, te spelen en te ontmoeten. Een voorbeeld is een interactieve sessie waarin deelnemers werden meegenomen langs opvoedkundige inzichten die verstopt zitten in de populaire tv-serie Bluey. Er werden achtergrondverhalen, opvoedtips en spelideeën gedeeld door een orthopedagoog die verbonden is aan een kinderopvang.
Het Nederlands Jeugdinstituut heeft een stappenplan opgesteld om organisaties te ondersteunen bij het aan de slag gaan met de Week van de Opvoeding. In dit stappenplan wordt uitgelegd hoe men activiteiten kan plannen, promoveren en uitvoeren. Het benadrukt ook de belangrijkheid van samenwerking, het delen van ervaringen en het leren van elkaar.
De Week van de Opvoeding in Tiel en omgeving benadrukt het thema Samen puzzelen en benadrukt het belang van samenwerking, inspiratie en het delen van ervaringen tussen ouders, kinderen en professionals. De activiteiten die worden georganiseerd, variëren van sportinstuif en peuterdans tot bijeenkomsten voor ouders van puberende kinderen. In de gemeente Vijfheerenlanden is de Week van de Opvoeding ook een kans om het project Veilig en gezond opgroeien te lanceren.
De Week van de Opvoeding is een kans voor ouders om te leren van elkaar, voor kinderen om te spelen en te ontmoeten en voor professionals om samen te werken. Door het thema van Samen puzzelen benadrukt de week dat opvoeden nooit alleen is, maar een collectieve inspanning is.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet