Emotionele banden en het weerzien tussen leeuwen en opvoeders: een inspirerende reis naar vertrouwen en verbondenheid
juli 13, 2025
De Week van de Opvoeding is een jaarlijks terugkerend evenement dat zich richt op ontmoeting, kennisuitwisseling en inspiratie voor ouders, opvoeders en professionals. In Breda wordt deze week, georganiseerd door het Nederlands Jeugdinstituut (NJI) en lokale partners zoals het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG), van 7 tot en met 13 oktober 2024 gehouden, met als thema ‘Opvoedhelden’. Dit artikel geeft een overzicht van de activiteiten en de betekenis van deze week voor de gemeenschap.
De Week van de Opvoeding is primair gericht op het bevorderen van contact en het delen van ervaringen tussen alle betrokkenen bij de opvoeding van kinderen. Het is een initiatief van het NJI, dat in 2025 de week organiseert van 13 tot en met 19 oktober, met als thema ‘Samen puzzelen’. Dit thema benadrukt dat opvoeden een zoektocht is waarbij ouders niet alleen staan, maar ondersteuning kunnen vinden bij familie, vrienden, collega’s, wijkteams, huisartsen, scholen en andere ouders. De week draait om het leggen van een puzzel, waarbij elk stukje – energie, woon-, werk- en financiële situatie, het karakter van het kind, de omgeving – een rol speelt.
In Breda wordt de week georganiseerd door het CJG in samenwerking met diverse partners, waaronder Surplus, de GGD, bibliotheken en basisscholen. Het CJG biedt ondersteuning aan ouders, opvoeders en professionals met vragen over opvoeden en opgroeien. Voor professionals is het CJG bereikbaar via telefoonnummer 0800 444 00 3 of e-mail [email protected].
De Week van de Opvoeding in Breda biedt een divers programma aan activiteiten voor verschillende doelgroepen. Deze activiteiten zijn bedoeld om ouders en opvoeders te informeren, te ondersteunen en te inspireren.
Verschillende locaties in Breda bieden open inloopmomenten en informatiebijeenkomsten aan. Jeugdprofessionals van het CJG zijn aanwezig op ontmoetingscentrum de Sleutel (Vlierenbroek 30) en op de markt Heksenwiel, waar ouders terecht kunnen met vragen over opvoeden en opgroeien. Op de markt is er speciale aandacht voor gezonde voeding.
In Noordwest wordt een informatieavond georganiseerd over middelengebruik, in samenwerking met Novadic Kentron. Deze avond biedt ouders en opvoeders inzicht in de huidige trends en bespreekt hoe ze met deze problematiek om kunnen gaan.
Voor ouders van hooggevoelige kinderen wordt een lezing georganiseerd in de bibliotheek Nieuwe Nobelaer. Deze lezing biedt handvatten om deze kinderen beter te begrijpen en te ondersteunen.
Ook is er aandacht voor specifieke leerproblemen. Voor leerlingen met epilepsie en (dreigende) leerproblemen is er via het Landelijk Werkverband Epilepsie en Onderwijs (LWOE) specifieke begeleiding mogelijk. Scholen kunnen zich rechtstreeks tot het LWOE wenden voor advies en ondersteuning.
Naast activiteiten voor ouders zijn er ook activiteiten voor kinderen en gezinnen. Zo wordt er een knutselmiddag georganiseerd voor kinderen van 6 tot 12 jaar, waarbij geknutseld wordt met fruit en levensgrote spellen worden gespeeld. Er is een voorleesochtend voor kinderen van 0 tot 4 jaar en een pannenkoekenavond voor jongeren vanaf 12 jaar. Een voorleesactiviteit wordt georganiseerd in Paardeweide 5.
De Week van de Opvoeding stimuleert ook samenwerking en buurtinitiatieven. Buurtgezinnen koppelt gezinnen die steun kunnen gebruiken aan een stabiel gezin in de buurt, waardoor kinderen extra liefde en aandacht krijgen en ouders worden ontlast.
De Jeugdwet biedt mogelijkheden voor extra ondersteuning aan leerlingen met specifieke behoeften. Zo kan er, in het geval van leerlingen met ASS-problematiek, tijdelijk specifieke ondersteuning worden ingezet voor zowel de leerling als de stagebegeleider.
Passend onderwijs is gericht op het bieden van een onderwijsomgeving die is afgestemd op de individuele behoeften van de leerling. Huiswerkbegeleiding is primair een taak van ouders, maar scholen kunnen ondersteuning bieden in overleg met ouders.
Bij de uitwisseling van persoonsgegevens tussen school, gemeente en jeugdhulpaanbieder is het belangrijk om de AVG-wetgeving te respecteren. Ouders moeten specifiek toestemming geven voor het opvragen van informatie bij derden. Een algemene verklaring is niet voldoende.
De Week van de Opvoeding benadrukt het belang van samenwerking en ondersteuning bij de opvoeding van kinderen. Opvoeden is niet iets dat ouders alleen moeten doen, maar vereist de inzet van een breed netwerk van familie, vrienden, professionals en de gemeenschap. Het thema ‘Samen puzzelen’ symboliseert deze gezamenlijke inspanning.
De activiteiten die tijdens de Week van de Opvoeding worden georganiseerd, bieden ouders en opvoeders de mogelijkheid om kennis te delen, ervaringen uit te wisselen en elkaar te inspireren. Door samen te werken en elkaar te ondersteunen, kunnen we ervoor zorgen dat alle kinderen de kans krijgen om zich optimaal te ontwikkelen.
De Week van de Opvoeding zal in de toekomst blijven evolueren om aan te sluiten bij de veranderende behoeften van ouders en opvoeders. Het NJI organiseert de week in 2025 van 13 tot en met 19 oktober, met als thema ‘Samen puzzelen’. De focus zal blijven liggen op ontmoeting, kennisuitwisseling en inspiratie.
De Week van de Opvoeding in Breda is een belangrijk evenement dat de aandacht vestigt op het belang van opvoeding en de noodzaak van samenwerking en ondersteuning. Door een divers programma aan activiteiten aan te bieden, wil het CJG en haar partners ouders, opvoeders en professionals inspireren en ondersteunen bij hun belangrijke taak. De week benadrukt dat opvoeden een gezamenlijke verantwoordelijkheid is en dat we elkaar nodig hebben om ervoor te zorgen dat alle kinderen de kans krijgen om zich optimaal te ontwikkelen. De activiteiten, variërend van informatiebijeenkomsten tot knutselmiddagen, bieden mogelijkheden voor ontmoeting, kennisuitwisseling en het versterken van het opvoedvertrouwen.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet