Balans zoeken tussen werk en opvoeding: Uitdagingen en ondersteuning voor gezinnen
juli 13, 2025
De Week van de Opvoeding is een jaarlijks terugkerend evenement dat in het teken staat van het opvoeden en ondersteunen van kinderen en hun ouders. In Barneveld en Scherpenzeel worden diverse activiteiten georganiseerd om ouders te inspireren, te informeren en elkaar te laten ontmoeten. Dit artikel geeft een overzicht van de beschikbare informatie over de Week van de Opvoeding, de aangeboden ondersteuning en de focuspunten binnen de gemeente Barneveld, gebaseerd op beschikbare gegevens.
De Week van de Opvoeding is bedoeld om het belang van opvoeden te benadrukken en ouders te laten beseffen dat ze niet alleen staan in hun taak. Opvoeden is een constante zoektocht, een puzzel met veel losse stukjes, waarbij factoren zoals energie, werk, financiën en de persoonlijkheid van het kind een rol spelen. Het doel is om ouders te helpen bij het leggen van deze puzzel, door hen te ondersteunen en in contact te brengen met andere ouders en professionals. De Week van de Opvoeding richt zich op ontmoeting, ervaringen delen en inspiratie bieden.
Verschillende organisaties in Barneveld en Scherpenzeel werken samen om een gevarieerd programma aan te bieden tijdens de Week van de Opvoeding. In Scherpenzeel omvatten de activiteiten een lezing over het zelfbeeld van een kind, een informatieavond over online veiligheid voor ouders, een ouder-kind lunch en een workshop waarin ouders en kinderen samen een verhaal kunnen maken en dit op YouTube kunnen plaatsen. De bibliotheek speelt hierin een belangrijke rol.
In Barneveld zijn er activiteiten zoals een kids-escaperoom, een muzikale workshop, een workshop over gamen, een lezing en workshops over opvoeden en het omgaan met drukke kinderen. Ook worden er ontmoetingsochtenden georganiseerd voor ouders, waar zij elkaar kunnen ontmoeten, ervaringen kunnen delen en vragen kunnen stellen. Een opvoedbijeenkomst met relatiecoach Cocky Drost, die zich richt op opvoeding en seksualiteit, is eveneens onderdeel van het programma.
Een specifiek initiatief is de OpvoedParty, waarbij ouders een bijeenkomst organiseren om met andere ouders te praten over opvoeden, onder begeleiding van een gespreksleider. Ook worden er activiteiten georganiseerd voor specifieke doelgroepen, zoals ouders met kinderen met ADHD, autisme of hechtingsproblemen.
Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Barneveld speelt een centrale rol in de ondersteuning van ouders. Het CJG biedt verschillende vormen van hulp en begeleiding, waaronder individuele gesprekken, workshops en cursussen. Daarnaast is er de mogelijkheid om intensieve ambulante gezinsbehandeling te krijgen, gericht op het verminderen van gedragsproblemen bij kinderen en het vergroten van de opvoedvaardigheden van ouders. Stichting ROOZ biedt ook hulp aan gezinnen, met specialisaties in ADHD, autisme en hechtingsproblemen.
Voor ouders die behoefte hebben aan contact met andere ouders, zijn er ontmoetingsochtenden bij het CJG en Mama Lokaal, waar ouders elkaar kunnen ontmoeten, ervaringen kunnen delen en vragen kunnen stellen. Lieve Engeltjes, een internetcontactgroep, biedt steun aan mensen die getroffen zijn door het verlies van een kind.
De gemeente Barneveld heeft een handleiding voor voor- en vroegschoolse educatie opgesteld, waarin afspraken zijn vastgelegd over de samenwerking tussen verschillende organisaties en de kwaliteit van de opvang. Er wordt gewerkt met een door het Nederlands Jeugdinstituut (NJI) goedgekeurde VVE-programma en de ontwikkeling van de kinderen wordt structureel gevolgd met een kindvolgsysteem.
Voor peuters van 2,5 tot 4 jaar zonder VVE-indicatie is er een arrangement van 8 uur per week, terwijl peuters met een VVE-indicatie 12 of 16 uur per week opvang kunnen krijgen. De gemeente verstrekt subsidies aan aanbieders van peuteropvang, die deze subsidies vervolgens in mindering brengen op het uurtarief voor ouders.
Ouderbetrokkenheid wordt als essentieel beschouwd in de ontwikkeling van kinderen. Elke locatie voor vroegschoolse educatie maakt jaarlijks een werkplan ouderbetrokkenheid. Ouders zijn van grote invloed op het leven van hun kinderen, ook tijdens de puberteit. De Week van de Opvoeding is een moment om dit te benadrukken en ouders te stimuleren om actief betrokken te zijn bij de opvoeding van hun kinderen.
Naast fysieke bijeenkomsten worden er ook online webinars aangeboden, zoals een webinar van Tischa Neeve over opvoeden zonder straffen en belonen. Deze webinars bieden ouders de mogelijkheid om vanuit huis deel te nemen aan workshops en lezingen.
De Week van de Opvoeding wordt georganiseerd door een samenwerking tussen verschillende organisaties, waaronder het CJG, de bibliotheek, Buurtgezinnen.nl en De Kleine Schans. Deze samenwerking is essentieel om een breed en gevarieerd programma aan te bieden en om ouders optimaal te ondersteunen. Het opvoeden van kinderen is immers een gezamenlijke verantwoordelijkheid.
Professionals, zoals jeugdartsen, leerkrachten en hulpverleners, spelen een belangrijke rol in de ondersteuning van ouders. Zij kunnen ouders adviseren, begeleiden en doorverwijzen naar de juiste instanties. Het is belangrijk dat professionals goed op de hoogte zijn van de beschikbare ondersteuning en dat zij in staat zijn om ouders hierover te informeren.
De Week van de Opvoeding in Barneveld biedt een breed scala aan activiteiten en ondersteuning voor ouders. Van workshops en lezingen tot ontmoetingsochtenden en online webinars, er is voor ieder wat wils. De focus ligt op het benadrukken van het belang van opvoeden, het bieden van ondersteuning aan ouders en het creëren van een netwerk van samenwerking tussen ouders en professionals. Door samen te puzzelen, kunnen ouders de uitdagingen van het opvoeden beter aangaan en hun kinderen optimaal ondersteunen in hun ontwikkeling. De gemeente Barneveld en de betrokken organisaties zetten zich in om ouders te helpen bij het leggen van deze puzzel, zodat kinderen gezond en veilig kunnen opgroeien en hun talenten kunnen ontwikkelen.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet