Leefregels en opvoeding: belangrijke principes in kinderopvoeding
juli 13, 2025
De Week van de Opvoeding, gehouden van 5 tot en met 11 oktober 2020, stond in het teken van het thema ‘Staan en Opvallen’. Dit thema erkent de uitdagingen die gepaard gaan met opvoeden, maar benadrukt ook de veerkracht en het plezier dat het ouderschap kan brengen. De week bood een platform voor ontmoeting en kennisuitwisseling tussen ouders, opvoeders en professionals, met als doel het versterken van de opvoedvaardigheden en het welzijn van zowel ouders als kinderen. Verschillende activiteiten werden georganiseerd om dit doel te bereiken, variërend van online lezingen en webinars tot workshops en themabijeenkomsten.
Een centraal aspect van de Week van de Opvoeding 2020 was het stimuleren van gesprekken over opvoeden en ouderschap. Het thema ‘Vertel eens…’ dat in 2021 werd gehanteerd, onderstreepte de waarde van het delen van ervaringen en het leren van elkaar. Het initiatief ‘it takes a village to raise a child’ benadrukt dat opvoeden niet een taak is die ouders alleen moeten dragen, maar dat een breed netwerk van ondersteuning essentieel is. Dit netwerk kan bestaan uit familie, vrienden, collega’s, wijkteams, huisartsen, scholen en andere ouders. Het ontbreken van een universele handleiding voor opvoeden vereist een gezamenlijke aanpak, waarbij ouders elkaar kunnen inspireren en van elkaar kunnen leren.
Verschillende organisaties en gemeenten organiseerden activiteiten in het kader van de Week van de Opvoeding. De Gemeente Dordrecht bood bijvoorbeeld een online lezing aan over ‘Succesvol balanceren’, met tips voor een gelukkiger en relaxter leven, ook voor opvoeders. Daarnaast was er een ‘Toppie activiteitendag’ met water als thema, en een ‘doe-effe-gezond-supermarkt-safari’ waarbij diëtisten tips gaven in verschillende supermarkten. Een webinar van Tischa Neve, bekend van het televisieprogramma ‘Schatjes’, over ‘Zelfvertrouwen bij kinderen, wat jij kunt doen’ was beschikbaar om terug te kijken.
De GGD Hollands Noorden organiseerde een online bijeenkomst met Steven Pont, een ontwikkelingspsycholoog en opvoedcoach, over het versterken van de band in het gezin door middel van verhalen en gesprekken. Ook bood de GGD opvoedspreekuren aan voor ouders met vragen over opvoeden en kindontwikkeling. Het Centrum voor Jeugd en Gezin organiseerde samen met BRAinS een thema-avond over ‘Geweldige gezinnen’, met als doel ouders bewust te maken van hun positie binnen het gezin en praktische handvatten te bieden.
Een belangrijk thema binnen de activiteiten was het vergroten van de weerbaarheid en het zelfvertrouwen van kinderen. De GGD Hollands Noorden organiseerde een webinar over ‘Hoe maak ik mijn kind weerbaarder?’, waarin ouders praktische tips kregen over hoe ze hun kind positiever in het leven kunnen laten staan, met gevoelens kunnen leren omgaan en voor zichzelf op kunnen komen. Dit is vooral relevant in een tijd waarin pesten en groepsdruk veel voorkomen.
Naast de Week van de Opvoeding werd ook de Week van het Jonge Kind georganiseerd, van 6 tot en met 10 juli 2020. Deze week richtte zich op de belangrijke eerste jaren van het kind (0-6) en bood professionals en managers in de kinderopvang en het onderwijs de mogelijkheid om hun pedagogische kennis op te frissen en inspiratie op te doen. Het Openingsevent Week van het Jonge Kind bood sessies over thema’s als samenwerken, creativiteit, familie, muziek en gezondheid. Sprekers als Steven Pont en Wilma van Esch deelden hun expertise.
De Week van de Opvoeding bood ook praktische tips voor ouders om de stress en vermoeidheid te verminderen en meer te genieten van het ouderschap. Het aanpassen van het leefpatroon, het delen van taken, het zoeken van steun bij familie en vrienden, en het maken van tijd voor jezelf werden aangeraden. Ook het leren ontspannen, bijvoorbeeld door ademhalingsoefeningen, en het gebruik van opbeurende uitspraken werden als effectieve strategieën genoemd.
De Week van de Opvoeding benadrukte het belang van interprofessioneel samenwerken tussen verschillende partijen die betrokken zijn bij de opvoeding van kinderen, zoals ouders, scholen, kinderopvang, centra voor jeugd en gezin, bibliotheken, sportverenigingen en jeugdzorginstellingen. Door samen te werken kunnen deze partijen elkaar versterken en een breder scala aan ondersteuning bieden aan ouders en kinderen.
Professionals in de kinderopvang en het onderwijs spelen een cruciale rol in de ontwikkeling van jonge kinderen. Het Openingsevent Week van het Jonge Kind bood hen de mogelijkheid om hun kennis bij te spijkeren en nieuwe inzichten op te doen over thema’s als hechtingsstijlen, ontwikkelingsgerichte overdrachtsgesprekken, beweging en gedragsproblemen. Het verrijken van de pedagogische omgeving en het vroegtijdig signaleren van problematiek zijn belangrijke taken van professionals.
Opvoeden is een uitdaging, en ouders worden vaak geconfronteerd met vragen over wat het beste is voor hun kind. De Week van de Opvoeding bood een platform om deze vragen te bespreken en van elkaar te leren. Het thema ‘Staan en Opvallen’ erkent dat opvoeden hard werken is, maar ook veel plezier kan brengen. Het is belangrijk voor ouders om zich bewust te zijn van de factoren die bijdragen aan hun eigen welzijn, omdat het welzijn van de ouder vaak een directe invloed heeft op het welzijn van het kind.
De Week van de Opvoeding 2020, met het thema ‘Staan en Opvallen’, bood een waardevol platform voor ontmoeting, kennisuitwisseling en inspiratie voor ouders, opvoeders en professionals. De activiteiten en initiatieven die in het kader van de week werden georganiseerd, benadrukten het belang van gesprek, samenwerking, weerbaarheid, zelfvertrouwen en een positieve benadering van opvoeden. Door samen te puzzelen en elkaar te ondersteunen, kunnen we ervoor zorgen dat kinderen optimaal kunnen groeien en ontwikkelen. De week onderstreepte dat opvoeden een gezamenlijke verantwoordelijkheid is en dat er geen universele handleiding bestaat, maar dat we elkaar kunnen helpen om de uitdagingen aan te gaan en te genieten van de reis.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet