Samen puzzelen: Week van de Opvoeding in Tiel en omgeving
juli 13, 2025
De Week van de Opvoeding, gehouden van 1 tot en met 7 oktober 2018, stond in Dordrecht centraal met het thema ‘Opvoeden is samenspel’. Deze week werd er extra aandacht besteed aan de diverse initiatieven binnen de stad die gericht zijn op het ondersteunen van ouders en opvoeders. Opvoeden is een taak die niet alleen door ouders wordt uitgevoerd; familieleden, buren, vrienden, scholen en vrijwilligers spelen allemaal een rol. Verschillende mogelijkheden werden geboden om ouders met elkaar in contact te brengen en ondersteuning te bieden, zowel laagdrempelig als via professionele hulp.
Het thema ‘Opvoeden is samenspel’ benadrukt dat opvoeden een gedeelde verantwoordelijkheid is. Ouders worden aangemoedigd om steun te zoeken bij hun omgeving en gebruik te maken van de beschikbare hulpbronnen. De helft van de ouders ervaart regelmatig onzekerheid over de opvoeding, waardoor het belangrijk is om een netwerk te hebben en open te staan voor dialoog met professionals. Tijdens de Week van de Opvoeding werden ruim 300 activiteiten georganiseerd om opvoeders te helpen elkaar te ondersteunen en te laten weten dat ze er niet alleen voor staan.
Het programma van de Week van de Opvoeding in Dordrecht was veelzijdig en omvatte een breed scala aan activiteiten voor zowel ouders als professionals. Wethouder Rik van der Linden opende de week met een inspirerende lezing door Jürgen Peeters, auteur van ‘Kinderen zijn geen puppy’s’. Aansluitend konden deelnemers workshops volgen, onder andere van Elsbeth Teeling, oprichtster van de Club van Relaxte Moeders.
Naast deze opening waren er specifieke activiteiten voor professionals, waaronder workshops en lezingen over meertalig opvoeden, kind en gescheiden ouderschap, en het stellen van grenzen. Ook werd er een avond georganiseerd met Roos Schlikker en de vertoning van de film Captain Fantastic. Verder waren er activiteiten zoals het Ukkepuk concert, een kinderfestival in het Energiehuis, Kids & Koffie en Voorleeshelden in de bibliotheek, en een spel- en informatiemiddag bij Speeltuin Oosterkwartier.
Een lezing van Jacqueline Kleijer over ‘Onze kinderen online’ bood ouders inzicht in de uitdagingen van kinderen en mediagebruik. De bibliotheek speelde een actieve rol door ouderavonden en koffieochtenden te organiseren over lezen en leesbevordering bij jonge kinderen, en door deel te nemen aan het organiseren van het papa/mama café in het Cultuurhuis.
De gemeente Krimpenerwaard heeft beleid ontwikkeld om onderwijsachterstanden te bestrijden, met speciale aandacht voor voor- en vroegschoolse educatie (VVE). Het doel is om kinderen met een risico op een onderwijsachterstand optimaal te ondersteunen. In 2018 werd een investering van 40 miljoen euro gedaan, oplopend tot 130 miljoen in 2019 en structureel 170 miljoen euro vanaf 2020, om het budget voor VVE te verhogen. Er werd ook ingezet op het aantrekken van meer HBO-opgeleid personeel voor VVE en brede kinderopvang, om de kwaliteit te verbeteren.
De gemeente streeft naar een doorlopende ontwikkeling voor kinderen vanaf 2 jaar tot het einde van de basisschool, en versterkt de samenwerking met scholen om resultaatafspraken te maken. Er wordt gemonitord of de acties leiden tot het bereiken van de doelstellingen, en de resultaten worden geëvalueerd.
Een belangrijk aspect van het beleid is het vergroten van de ouderbetrokkenheid bij de taal- en bredere ontwikkeling van hun kind. Er werden concrete doelstellingen gesteld, zoals het ontwikkelen van een plan van aanpak door alle voor- en vroegschoolse voorzieningen om systematisch de ouderbetrokkenheid te stimuleren. Ouders moeten voldoende geïnformeerd worden over de ontwikkeling van hun kind, voldoende materiaal en informatie krijgen om thuis ontwikkelings-stimulerende activiteiten te doen, en regelmatig kunnen participeren aan ouderactiviteiten.
Er wordt ook rekening gehouden met de thuistaal van de ouders, bijvoorbeeld door te zorgen dat leidsters/leerkrachten weten welke taal ouders thuis spreken en waar nodig een tolk/maatje/netwerk in te zetten. Een monitor/enquête ouderbetrokkenheid moet aantonen dat 80% van de ouders positief scoort op deze punten.
De bibliotheek speelt een belangrijke rol in het stimuleren van lezen en taalontwikkeling bij jonge kinderen. Er is een collectie boeken en materialen beschikbaar op zeven vestigingen, en er wordt gratis lidmaatschap aangeboden. De bibliotheek organiseert de Nationale Voorleesdagen in februari, met een afsluiting in de vorm van een theaterstuk. Voor VVE-organisaties zijn er themakisten te leen, en de bibliotheek verzorgt op aanvraag ouderavonden/koffieochtenden over lezen en leesbevordering.
In samenwerking met de Jeugdgezondheidszorg is het project Voorleesexpress opgepakt, waarbij in samenwerking met welzijnsinstellingen, onderwijs, kinderopvanginstellingen en de gemeente één of meerdere Voorleesexpress locaties worden geopend. Dit project is bedoeld om (voor)lezen te stimuleren.
De ontwikkeling van het inzicht in cijfers en getallen wordt bijgehouden op de scholen aan de hand van leerlingvolgsystemen. Er vindt een evaluatie plaats bij kinderen van 4, 5 en 6 jaar om de resultaten van VVE te beoordelen en eventueel adviezen te geven voor vervolgacties in het basisonderwijs. De GGD Hollands Midden monitort de resultaten van kinderen in het kader van VVE, en voegt een tabel toe aan het jaarverslag met de resultaten op het gebied van taalontwikkeling.
De samenwerking tussen kinderopvang en primair onderwijs staat hoog op de agenda. Er wordt gestreefd naar het opzetten van integrale kindcentra (IKC), waar opvang, onderwijs, welzijn en zorg om het kind heen worden georganiseerd. De harmonisatie van kinderopvang en peuterspeelzaalwerk heeft de schotten tussen deze voorzieningen deels verwijderd en de weg vrijgemaakt voor de ontwikkeling van IKC’s.
De Week van de Opvoeding 2018 in Dordrecht bood een platform om het belang van samenwerking en ondersteuning in de opvoeding te benadrukken. Het thema ‘Opvoeden is samenspel’ weerspiegelde de overtuiging dat opvoeden een gedeelde verantwoordelijkheid is en dat ouders niet alleen staan. Door een veelzijdig programma aan te bieden en in te zetten op ouderbetrokkenheid, onderwijsachterstandenbeleid en de ontwikkeling van integrale kindcentra, werd er een belangrijke bijdrage geleverd aan het welzijn van kinderen en hun ouders in Dordrecht en de Krimpenerwaard. De focus op VVE en de monitoring van de resultaten onderstrepen het belang van vroegtijdige ondersteuning om kinderen optimaal te laten ontwikkelen.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet