De Week van de Opvoeding in Ede: Samen Delen, Samen Weten
juli 13, 2025
De Week van de Opvoeding, gehouden van 1 tot en met 7 oktober 2018, stond in het teken van opvoeden en ouderschap. Het centrale thema, ‘Opvoeden is samenspel’, benadrukte dat opvoeden niet een solotaak is, maar een gezamenlijke inspanning van ouders, kinderopvang, scholen, sportverenigingen en de gemeenschap. Deze week bood een platform voor ontmoeting en uitwisseling tussen alle betrokkenen, met als doel het bewust worden van opvoedvragen en het versterken van de band tussen ouders en kinderen. Verschillende activiteiten werden door het hele land georganiseerd, variërend van workshops en lezingen tot online bijeenkomsten.
De Week van de Opvoeding 2018 richtte zich op het belang van samenwerking tussen verschillende partijen in het opvoedingsproces. Zoals benadrukt in verschillende bronnen, is opvoeden een gedeelde verantwoordelijkheid. Het boek ‘School, ouders en wijk: samen opvoeden’ sluit naadloos aan op dit thema, en biedt concrete handreikingen voor een gezamenlijke opvoedingsverantwoordelijkheid. Er is een besef dat de samenwerking tussen ouders, school en wijk in het verleden niet altijd optimaal is verlopen, en dat het tij gekeerd moet worden om een positief opvoedklimaat te creëren. Experimenten met een gelijkwaardige rol voor ouders in de schoolomgeving worden als positief ervaren.
Gedurende de Week van de Opvoeding werden diverse activiteiten georganiseerd in verschillende gemeenten, waaronder Almere, Lelystad, Dordrecht, en Gent. In Almere werd het KliederLab Event gehouden, een avondprogramma voor ouders van kinderen van 0-12 jaar met deskundigen op het gebied van opvoeding. In Lelystad waren er Mama cafés, workshops over pubers, en BiblioThee-bijeenkomsten. Dordrecht organiseerde een lezing door Jürgen Peeters over opvoeden en workshops van Elsbeth Teeling, oprichtster van de Club van Relaxte Moeders. In Gent werden interactieve lezingen en workshops aangeboden over thema’s als voorbeeldgedrag, omgaan met ruzies, en mediawijsheid. Ook werden er activiteiten georganiseerd voor professionals, zoals een lezing over opvoeden in verschillende culturen.
Naast fysieke bijeenkomsten werd ook online ondersteuning aangeboden. De GGD Hollands Noorden organiseerde een online bijeenkomst ‘Vertel eens!’, waarin ontwikkelingspsycholoog Steven Pont liet zien hoe verhalen de band in een gezin kunnen versterken. De bijeenkomst richtte zich op het belang van gesprekken, familieverhalen en luisteren, en hoe deze de band met het gezin kunnen verdiepen. Er werden tips en voorbeelden gegeven over hoe met elkaar in gesprek te gaan, rekening houdend met de verschillende levensfasen van kinderen (0-18 jaar). Ook werd het belang van familietradities en geschiedenis benadrukt. Voor deelnemers die na de bijeenkomst nog vragen hadden, was er de mogelijkheid om contact op te nemen met de GGD Hollands Noorden voor een (online) afspraak met een opvoedadviseur.
Verschillende organisaties speelden een rol in het organiseren van activiteiten tijdens de Week van de Opvoeding. De GGD Hart voor Brabant organiseerde bijeenkomsten over opvoeden en opgroeien, terwijl CJG Utrecht lezingen en workshops aanbood over thema’s als opvoeden is samenspel, taalontwikkeling en peuteropvang. Ook organisaties als Home-Start Nederland besteedden aandacht aan de week, met een feestelijke opening van hun jubileumjaar en een actie waarbij kinderen en ouders een lange feestslinger versierden als symbool van verbinding. De Week van de Opvoeding bood een platform voor professionals om hun expertise te delen en ouders te ondersteunen.
Het Nederlands Jeugdinstituut (Nji) benadrukt dat opvoeden een constante zoektocht is, die soms voelt als een puzzel met veel losse stukjes. Factoren zoals energie, woon-, werk- en financiële situatie, het karakter van het kind en de mensen om je heen vormen stukjes van de puzzel. Ouders ontdekken stap voor stap wat voor hen werkt, en kunnen daarbij hulp krijgen van familie, vrienden, collega’s, wijkteams, huisartsen en andere ouders. Er is geen ‘handleiding’ voor opvoeden, waardoor het belangrijk is om samen te puzzelen en van elkaar te leren. De Week van de Opvoeding moedigt aan om tijd te maken voor elkaar als gezin en om samen activiteiten te ondernemen.
Tijdens de Week van de Opvoeding werd een actie op social media gestart: ‘wie bedank jij?’. Waardering is een basisbehoefte, en de actie moedigde opvoeders aan om iemand te bedanken die hen steunt en adviseert. Deelnemers maakten een filmpje of bericht en deelden dit op Facebook, Twitter of Instagram, waarbij ze het stokje doorgeven met de vraag: ‘wie bedank jij?’. Deze actie benadrukte het belang van sociale steun en waardering in het opvoedingsproces.
Naast de Week van de Opvoeding werd ook de Week van het Jonge Kind georganiseerd, met als doel aandacht te vragen voor de belangrijke eerste jaren van het kind. Deze week bood een platform voor ouders om in gesprek te gaan met allen die betrokken zijn bij de opvoeding van hun kind, om te laten weten wat voor hen belangrijk is. De Week van het Jonge Kind werd in 2013 voor het eerst in Nederland geïntroduceerd, vanuit de gedachte dat kinderopvang meer is dan alleen opvang, en dat kwalitatief hoogwaardige kinderopvang een enorme meerwaarde kan bieden voor jonge kinderen.
In de regio Utrecht werd tijdens de Week van de Opvoeding de Opvoedwijzer gepresenteerd, een overzicht van laagdrempelige organisaties en initiatieven waar ouders gratis terecht kunnen met opvoedvragen of voor ondersteuning. De Opvoedwijzer is een initiatief van verschillende samenwerkende organisaties, waaronder Santé Partners, Buurtgezinnen IJsselstein, GGD regio Utrecht, en de Gemeente IJsselstein.
De Week van de Opvoeding 2018 benadrukte het belang van ‘opvoeden is samenspel’. Het thema onderstreepte dat opvoeden een gezamenlijke inspanning is van ouders, professionals en de gemeenschap. De georganiseerde activiteiten, zowel fysiek als online, boden ouders en opvoeders de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten, ervaringen uit te wisselen en kennis te delen. De Week van de Opvoeding droeg bij aan het versterken van de band tussen ouders en kinderen, en aan het creëren van een positief opvoedklimaat. De nadruk op samenwerking, ondersteuning en waardering is essentieel voor een succesvolle opvoeding.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet