logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

De Week van de Opvoeding en Hoogbegaafdheid: Ondersteuning en Erkenning voor Ouders en Kinderen

De Week van de Opvoeding en de Week van de Hoogbegaafdheid zijn jaarlijkse terugkerende evenementen die aandacht vragen voor de uitdagingen en vreugdes van het opvoeden en de specifieke behoeften van hoogbegaafde kinderen. Deze periodes bieden een platform voor lokale initiatieven, informatievoorziening en het creëren van een ondersteunend netwerk voor ouders, opvoeders en kinderen. Dit artikel geeft een overzicht van de thema’s, activiteiten en doelstellingen van deze weken, gebaseerd op beschikbare informatie.

De Week van de Opvoeding: Een Jaarlijkse Focus op Ouderschap

De Week van de Opvoeding vindt jaarlijks plaats van 16 tot 23 mei en wordt gecoördineerd door de VVSG, de Gezinsbond en VCOK. Het initiatief is voortgekomen uit het vroegere EXPOO (Expertisecentrum Opvoedingsondersteuning) en is in de loop der jaren uitgegroeid tot een belangrijke campagne, bekend als ‘De Week van de Groeilamp’. De campagne valt net na de Internationale Dag van het Gezin op 15 mei. Sinds 1 april 2023 heeft de VVSG de coördinatie van de Week van de Opvoeding op zich genomen, voor de edities van 2023, 2024 en 2025.

Het centrale doel van de Week van de Opvoeding is het zichtbaar en bespreekbaar maken van opvoeden en ouderschap. Dit gebeurt door middel van talrijke lokale initiatieven die zich richten op ouders en gezinnen. Organisaties zien de week als een kans om laagdrempelig in contact te komen met ouders, ook met diegenen die het bestaande aanbod nog niet kennen.

Campagne 2025: Goed Genoeg Ouderschap

De campagne van 2025 staat in het teken van ‘Goed Genoeg Ouderschap’. Dit thema benadrukt dat fouten maken bij het opvoeden normaal is en dat perfectie niet vereist is. Het is een boodschap die ouders helpt milder te zijn voor zichzelf en hun kinderen het voorbeeld geeft dat vallen en opstaan bij het leven hoort. De lancering van deze campagne vond plaats op 22 november 2024, waarbij Dr. Philippe Noens, lector en onderzoeker aan de Odisee Hogeschool, dieper inging op het thema.

Lokale initiatieven worden aangemoedigd om een sterk lokaal draagvlak te creëren door partners te betrekken en activiteiten te organiseren. Een checklist voor het organiseren van activiteiten is beschikbaar om overzicht te bieden in het proces. Voorbeelden van activiteiten die georganiseerd kunnen worden zijn lezingen, workshops en open dagen.

De Week van de Hoogbegaafdheid: Aandacht voor Unieke Talenten

Naast de Week van de Opvoeding is er ook de Week van de Hoogbegaafdheid, die zich richt op de specifieke behoeften van hoogbegaafde kinderen en hun ouders. Deze week biedt een scala aan activiteiten, waaronder gratis lesmateriaal, inspiratiegesprekken, workshops en webinars. De week loopt van 8 tot 16 maart.

Activiteiten en Initiatieven tijdens de Week van de Hoogbegaafdheid

De Week van de Hoogbegaafdheid biedt een divers programma aan activiteiten, gericht op verschillende doelgroepen. Voor leerlingen in het basisonderwijs is er gratis verrijkingsmateriaal beschikbaar. Ouders kunnen deelnemen aan inspiratiegesprekken over loopbaan en persoonlijke ontwikkeling, en aan webinars over de uitdagingen van het opvoeden van een hoogbegaafd kind.

Specifieke activiteiten die worden aangeboden zijn onder andere:

  • Inspiratiegesprekken: Marianne Kremer biedt inspiratiegesprekken aan over hoogbegaafdheid.
  • Bewustwordingssessies: Ilona Kuis biedt begeleiding in bewustwording aan, individueel of met het kind.
  • Webinars: Tinneke Boonen geeft een webinar over hoogbegaafdheid in het voortgezet onderwijs, en Ton Bil organiseert een workshop over eenzaamheid en hoogbegaafdheid.
  • Workshops: Puck Onderwijst biedt pre-examentrainingen aan die volledig op maat zijn gemaakt voor de leerling.
  • Open dagen en bijeenkomsten: Diverse organisaties organiseren open dagen en bijeenkomsten om informatie te verstrekken en ouders met elkaar in contact te brengen.
  • Samen Zijn-bijeenkomsten: Stichting Hoogbegaafd! organiseert regionale bijeenkomsten voor hoogbegaafde volwassenen om verbinding te creëren.

Onderpresteren en de Uitdagingen van Hoogbegaafdheid

Een belangrijk thema dat tijdens de Week van de Hoogbegaafdheid aan bod komt, is onderpresteren. Het is een veelvoorkomend probleem bij hoogbegaafde kinderen, waarbij hun potentieel niet volledig tot uiting komt. Lianne Hoogeveen bespreekt in haar lezingen en workshops de factoren die bijdragen aan onderpresteren, de resultaten en strategieën om dit te verbeteren.

Het is belangrijk om te erkennen dat hoogbegaafdheid niet altijd vanzelfsprekend is en dat er specifieke begeleiding nodig kan zijn om de talenten van het kind optimaal te ontwikkelen. Ouders en leerkrachten kunnen baat hebben bij het delen van ervaringen en het leren van elkaar.

De Rol van Lokale Initiatieven en Samenwerking

Zowel de Week van de Opvoeding als de Week van de Hoogbegaafdheid zijn sterk afhankelijk van lokale initiatieven en samenwerking tussen verschillende organisaties. In Kortrijk organiseert het Huis van het Kind bijvoorbeeld diverse activiteiten tijdens de Week van de Opvoeding, waaronder lezingen, workshops en een opendeurdag. Deze activiteiten worden georganiseerd in samenwerking met partners zoals Kind&Gezin, i-mens, Wiegwijs vzw en vzw Victor.

De samenwerking tussen verschillende organisaties is essentieel om een breed aanbod aan activiteiten te kunnen bieden en om alle ouders en kinderen te bereiken.

Goed Genoeg Ouderschap in de Praktijk

Het thema ‘Goed Genoeg Ouderschap’ is relevant voor alle ouders, maar in het bijzonder voor ouders van hoogbegaafde kinderen. Het is belangrijk om te erkennen dat het opvoeden van een hoogbegaafd kind specifieke uitdagingen met zich meebrengt en dat het oké is om hulp te vragen. Het Huis van het Kind in Kortrijk staat klaar om ouders te ondersteunen met al hun vragen en verhalen.

Conclusie

De Week van de Opvoeding en de Week van de Hoogbegaafdheid zijn belangrijke initiatieven die aandacht vragen voor de uitdagingen en vreugdes van het opvoeden en de specifieke behoeften van hoogbegaafde kinderen. Door middel van lokale initiatieven, informatievoorziening en het creëren van een ondersteunend netwerk, worden ouders en opvoeders geholpen om hun kinderen optimaal te begeleiden. Het thema ‘Goed Genoeg Ouderschap’ benadrukt het belang van zelfcompassie en het accepteren van imperfectie, wat essentieel is voor een positieve opvoedrelatie. De diversiteit aan activiteiten tijdens de Week van de Hoogbegaafdheid biedt ouders en kinderen de mogelijkheid om kennis te vergaren, ervaringen te delen en elkaar te ondersteunen.

Bronnen

  1. VVSG - Week van de Opvoeding
  2. Week van de Hoogbegaafdheid
  3. Uit in Vlaanderen - Week van de Opvoeding
  4. Pers Kortrijk - Week van de Opvoeding

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven