De Week van de Opvoeding in Ede: Samen Delen, Samen Weten
juli 13, 2025
De Week van de Opvoeding is een jaarlijkse terugkerende gebeurtenis die ouders, grootouders en andere opvoeders in de schijnwerpers zet. Van 16 tot en met 23 mei wordt deze week gevierd, met een bijzondere focus in 2025 op ‘Goed genoeg ouderschap’. Deze benadering erkent dat opvoeden een complex avontuur is, vol vragen, keuzes en uitdagingen, en dat het oké is om niet altijd perfect te zijn. De campagne wordt gecoördineerd door VVSG, in samenwerking met de Gezinsbond en VCOK, en streeft ernaar opvoeden zichtbaar en bespreekbaar te maken, en het aanbod van opvoedingsondersteuning te promoten. Lokale initiatieven spelen hierbij een cruciale rol.
In de huidige maatschappij kan opvoeden overweldigend zijn. De constante stroom van digitale prikkels, de overvloed aan advies en de toenemende individualisering creëren een omgeving waarin het moeilijk kan zijn om een eigen, authentieke opvoedingsstijl te vinden. Stressexpert Marie-Anne Vanderhasselt benadrukt dat ouderschap ons soms uit onze mentale balans kan brengen, omdat de eisen en verwachtingen groot kunnen zijn. Het is belangrijk te erkennen dat deze gevoelens normaal zijn en dat het oké is om hulp te zoeken.
Het concept ‘goed genoeg ouderschap’ benadrukt het belang van mildheid voor jezelf als opvoeder. Door mild te zijn, geef je kinderen een belangrijk voorbeeld: opgroeien doe je met vallen en opstaan. Het is essentieel om te durven ploeteren en experimenteren, en om te vertrouwen op je eigen intuïtie. Het nastreven van perfectie is niet alleen onhaalbaar, maar kan ook schadelijk zijn voor zowel de opvoeder als het kind.
De kracht van de Week van de Opvoeding ligt in de inzet van de vele organisaties die dicht bij de burger staan. Gemeenten, verenigingen en lokale actoren bieden een breed scala aan activiteiten en ondersteuning aan ouders. Deze initiatieven zijn bedoeld om opvoeden laagdrempelig bespreekbaar te maken en ouders te bereiken die mogelijk nog niet bekend zijn met het beschikbare aanbod. In Gent zijn er bijvoorbeeld gratis webinars met ontwikkelingspsychologen en gedragstherapeuten, en activiteiten georganiseerd door Comon, een open labo dat een sterkere opvoedingsgemeenschap wil creëren.
De Week van de Opvoeding biedt een divers programma aan activiteiten, variërend van webinars en workshops tot informatiebijeenkomsten en evenementen. Zo organiseert VCOK en Gezinsbond een gratis webinar over ‘De kracht van Goed genoeg ouderschap’. Comon organiseert Opvoedbabbels en een Boekendokter voor vragen over opgroeien, opvoeden en leren. Deze activiteiten zijn bedoeld om ouders te inspireren, te informeren en te ondersteunen in hun opvoedingsrol.
Naast de algemene thema's rondom opvoeding, wordt er tijdens de Week van de Hoogbegaafdheid, die deels samenvalt met de Week van de Opvoeding, specifiek aandacht besteed aan de uitdagingen en behoeften van hoogbegaafde kinderen en hun ouders. Opvoeden van een hoogbegaafd kind kan complex zijn, omdat adviezen en methoden die werken voor andere kinderen niet altijd effectief zijn. Er worden webinars en workshops aangeboden die ouders helpen te begrijpen waarom opvoeden van een hoogbegaafd kind niet vanzelf gaat en wat ze kunnen doen om hun kind optimaal te ondersteunen.
De Week van de Hoogbegaafdheid biedt ook ondersteuning voor leerkrachten en andere professionals die met hoogbegaafde kinderen werken. Er worden inspiratiesessies en workshops aangeboden die hen helpen om de specifieke behoeften van deze kinderen te herkennen en te adresseren. Een sessie van de Radboud Universiteit richt zich op de relatie tussen wetenschappelijk onderzoek en de dagelijkse praktijk, en biedt handvatten voor situaties waarin onderzoek en praktijk niet altijd overeenkomen.
Een belangrijk aspect van de Week van de Hoogbegaafdheid is het aanbieden van gratis lesmateriaal en verrijkingsmateriaal voor hoogbegaafde leerlingen in het basisonderwijs. Dit materiaal is bedoeld om hun talenten te stimuleren en te ontwikkelen. Er worden ook inspiratiegesprekken en workshops aangeboden die ouders en leerkrachten helpen om de talenten van hoogbegaafde kinderen te ontdekken en te benutten.
De Week van de Opvoeding en de Week van de Hoogbegaafdheid benadrukken het belang van verbinding en samenwerking tussen ouders, leerkrachten, opvoeders en andere professionals. Door samen te werken, kunnen we een ondersteunende omgeving creëren waarin kinderen optimaal kunnen groeien en ontwikkelen. Initiatieven zoals de Samen Zijn-bijeenkomst voor hoogbegaafde volwassenen en de samenwerking tussen Wiegwijs en CM illustreren het belang van het delen van kennis en ervaringen.
Voor organisaties die activiteiten willen organiseren tijdens de Week van de Opvoeding, zijn er checklists beschikbaar die helpen bij de planning en uitvoering. Deze checklists bevatten aandachtspunten voor communicatie, draaiboekopstelling en het gebruik van campagnemateriaal. Het is belangrijk om een duidelijk doel te stellen, partners te betrekken en de activiteiten breed te communiceren.
De VVSG heeft sinds 1 april 2023 de coördinatie van de Week van de Opvoeding op zich genomen, in samenwerking met de Gezinsbond en VCOK. De focus ligt op een participatieve aanpak, waarbij lokale initiatieven centraal staan. De campagne zal zich blijven richten op het zichtbaar en bespreekbaar maken van opvoeden en het aanbieden van laagdrempelige ondersteuning aan ouders.
De Week van de Opvoeding en de Week van de Hoogbegaafdheid zijn belangrijke initiatieven die de aandacht vestigen op de uitdagingen en behoeften van opvoeders en kinderen. De focus op ‘goed genoeg ouderschap’ en het belang van mildheid voor jezelf zijn essentiële boodschappen in een maatschappij die vaak hoge eisen stelt aan ouders. Door lokale initiatieven te ondersteunen, kennis te delen en samen te werken, kunnen we een positieve impact hebben op het welzijn van kinderen en hun families. De beschikbaarheid van specifieke ondersteuning voor hoogbegaafde kinderen en hun ouders is cruciaal om hun unieke talenten te ontplooien.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet