logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Samen Opvoeden: Activiteiten en Ondersteuning tijdens de Week van de Opvoeding

De Week van de Opvoeding is een jaarlijks terugkerend evenement dat zich richt op het ondersteunen van ouders, opvoeders en professionals die betrokken zijn bij de opvoeding van kinderen. Deze week biedt een platform voor het delen van kennis, ervaringen en het aanbieden van diverse activiteiten. Dit artikel geeft een overzicht van de Week van de Opvoeding, met specifieke aandacht voor de activiteiten en ondersteuning die beschikbaar zijn, gebaseerd op beschikbare informatie.

Doelstellingen en Thema's

De Week van de Opvoeding heeft als doel om opvoeden en opgroeien onder de aandacht te brengen en om de verbinding tussen ouders, opvoeders en professionals te versterken. In 2017 was het thema ‘buiten de lijntjes’, wat suggereert dat er ruimte is voor creativiteit en individualiteit in de opvoeding. Een centraal idee is dat opvoeden niet iets is wat men alleen doet, maar een gezamenlijke inspanning vereist. Dit wordt benadrukt door de slogan ‘samen delen is samen weten’.

Organisatie en Ondersteuning

De Week van de Opvoeding wordt georganiseerd door het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) en samenwerkingspartners. Het CJG biedt ondersteuning aan iedereen met vragen over gezond opvoeden en opgroeien. Professionals binnen het CJG bieden informatie, advies, lichte hulp en doorverwijzing naar gespecialiseerde zorg. Deze ondersteuning wordt geboden via verschillende kanalen, waaronder peuterspeelzalen, kinderdagverblijven, scholen en in de wijk.

Programma-aanbod en Activiteiten

Het programma van de Week van de Opvoeding varieert en omvat workshops, bijeenkomsten, sport- en spelactiviteiten voor jong en oud. In 2018 omvatte het programma onder andere zelfverdedigingslessen voor vrouwen, een presentatie over fotograferen met een smartphone, een spirituele avond en een kinder-kledingbeurs. In 2022 werd er een Beweegweek 55+ georganiseerd met diverse sport- en beweegactiviteiten.

Vanwege de veranderende omstandigheden, zoals de coronapandemie, zijn fysieke bijeenkomsten soms vervangen door digitale alternatieven, zoals webinars. Voorbeelden van webinars zijn ‘Staande blijven in de opvoeding’ en ‘Gamen & Opvoeden’. Deze webinars bieden ouders de mogelijkheid om kennis te vergaren en ervaringen uit te wisselen met andere ouders en professionals.

In eerdere edities zijn er ook inspirerende activiteiten georganiseerd, zoals een kleurplatenwedstrijd en een Ontmoet- en Beleef-festival. Samenwerking tussen gemeenten en organisaties rondom opvoeding en ontwikkeling van kinderen is een belangrijk aspect van de Week van de Opvoeding.

Onderwijs en Schoolverzuim

De Week van de Opvoeding biedt ook ruimte voor aandacht voor onderwijsgerelateerde thema's. Onderzoeken tonen aan dat scholen bewuste keuzes maken in het curriculum, maar dat er verschillen zijn tussen leraren op basis van hun ervaring. Er is kritiek op het feit dat kinderen te vroeg leerplichtig gemaakt worden, en er wordt gepleit voor betere voorschoolse educatie.

Het aanpakken van schoolverzuim is een belangrijk aandachtspunt. Gemeenten werken samen met scholen en samenwerkingsverbanden om knelpunten op te pakken en verzuim te voorkomen. Er zijn methodieken ontwikkeld, zoals de Methodische Aanpak Schoolverzuim (MAS) en M@ZL, om leerlingen te ondersteunen die vaak ziekmeldt zijn. Regionale Meld- en Coördinatiepunten voortijdig schoolverlaters (RMC) bieden begeleiding aan jongeren die dreigen uit te vallen.

Gezondheid en Welzijn

De gezondheid en het welzijn van kinderen en jongeren zijn belangrijke thema's tijdens de Week van de Opvoeding. Er wordt aandacht besteed aan het stimuleren van een gezonde levensstijl, onder andere door middel van sport- en beweegactiviteiten. Scholen worden gestimuleerd om deel te nemen aan programma's zoals “de Gezonde School en Genotsmiddelen” om de gezondheid van leerlingen te bevorderen.

Er is ook aandacht voor de mentale gezondheid van kinderen en jongeren. Cursussen en webinars worden aangeboden om ouders te helpen hun kinderen te ondersteunen bij het omgaan met stress, angst en somberheid.

Samenwerking en Betrokkenheid

De Week van de Opvoeding wordt mede mogelijk gemaakt door de samenwerking tussen verschillende organisaties, waaronder gemeenten, scholen, het CJG, zorginstellingen en vrijwilligersorganisaties. De betrokkenheid van inwoners is essentieel voor het succes van de Week van de Opvoeding. Inwoners worden uitgenodigd om zelf activiteiten te organiseren en bij te dragen aan het programma.

Beleidsplan Jeugd en Onderwijs

Het beleidsplan van de gemeente Ede 2019-2022 benadrukt het belang van goed onderwijs en de steun van ouders/verzorgers voor het succes van kinderen. Er wordt ingezet op het versterken van het probleemoplossend vermogen van kinderen en jongeren, het bevorderen van de opvoedcapaciteiten van ouders en de sociale omgeving, en het tijdig bieden van de juiste hulp op maat.

Uitdagingen en Verbeterpunten

Uitspraken van jongeren tijdens inspraakavonden laten zien dat er behoefte is aan meer aansluiting bij de belevingswereld van jongeren en aan een praktischer benadering van het onderwijs. Het is belangrijk om te luisteren naar de behoeften van jongeren en om het onderwijs te vernieuwen om het aantrekkelijker en relevanter te maken.

Toekomstige Ontwikkelingen

De Week van de Opvoeding zal zich blijven aanpassen aan de veranderende behoeften van ouders, opvoeders en kinderen. Er zal aandacht blijven voor thema's zoals gezondheid, onderwijs, welzijn en samenwerking. Het is belangrijk om te blijven innoveren en om nieuwe vormen van ondersteuning te ontwikkelen om ouders en opvoeders optimaal te ondersteunen.

Conclusie

De Week van de Opvoeding is een waardevol initiatief dat bijdraagt aan het versterken van de opvoeding en het opgroeien van kinderen. Door het aanbieden van diverse activiteiten, informatie en ondersteuning wordt een platform gecreëerd voor het delen van kennis en ervaringen. De samenwerking tussen verschillende organisaties en de betrokkenheid van inwoners zijn essentieel voor het succes van de Week van de Opvoeding. Het is belangrijk om te blijven investeren in de Week van de Opvoeding en om deze te blijven ontwikkelen om te voldoen aan de veranderende behoeften van de samenleving.

Bronnen

  1. Onderwijsnieuwsdienst
  2. Ede Nieuws
  3. CJG Ede
  4. Edestad
  5. Regio Online
  6. Edestad Sport
  7. NJi
  8. Lokale Regelgeving Overheid
  9. GLD Nieuws
  10. CJG Ede Organisatie
  11. Lokale Regelgeving Overheid 2

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven