De Week van de Opvoeding in Ede: Samen Delen, Samen Weten
juli 13, 2025
De Week van de Opvoeding is een jaarlijks terugkerend evenement dat in Nederland aandacht vraagt voor de belangrijke taak van opvoeden. In Dordrecht wordt deze week, en de periode eromheen, extra invulling gegeven met diverse activiteiten en initiatieven gericht op ouders, verzorgers en professionals. Dit artikel geeft een overzicht van de Week van de Opvoeding in Dordrecht, gebaseerd op beschikbare informatie, en belicht de thema’s, activiteiten en ondersteuningsmogelijkheden die worden aangeboden.
Een centraal thema binnen de Week van de Opvoeding is het belang van samenwerking. Opvoeden is geen taak die men alleen uitvoert. Ouders, kinderopvang, scholen, sportverenigingen, en de gemeente spelen allemaal een rol in de ontwikkeling van een kind. De Week van de Opvoeding benadrukt dat ouders elkaar kunnen ondersteunen, en dat professionele hulp beschikbaar is wanneer dat nodig is. Het leggen van contact met andere ouders, bijvoorbeeld via de peuterspeelzaal of het schoolplein, kan een waardevolle bron van steun en informatie zijn.
In 2017 vond de Week van de Opvoeding in Dordrecht plaats van 1 tot en met 7 oktober, met als thema ‘Opvoeden is samenspel’. Dit thema benadrukte de interactie tussen alle betrokken partijen bij de opvoeding van een kind. Het programma was veelzijdig en omvatte verschillende evenementen, bijeenkomsten en activiteiten.
De week werd geopend door wethouder Rik van der Linden bij Kinepolis, gevolgd door een lezing van Roos Schlikker en de vertoning van de film Captain Fantastic. Deze avond was speciaal voor Dordtse ouders en was gratis toegankelijk. Aanmelding was vereist tot 24 september.
Naast deze opening waren er nog andere activiteiten gepland. Een scholierenactie met prijswinnaars die op 4 oktober bekend werden gemaakt, een gratis middag met ouder-kind activiteiten in speeltuin Oosterkwartier, en een themabijeenkomst georganiseerd door Careyn en het Sociaal Wijkteam over ‘Broers en zussen zonder rivaliteit’. Ook werd er een bijeenkomst georganiseerd voor de gemeente, sociaal wijkteam en vrijwilligers om de rol van vrijwilligers bij de opvoeding te bespreken en te kijken welke steun zij nodig hebben.
Daarnaast werden opvoedkanjers, mensen die een positieve invloed hebben op de opvoeding van kinderen, bedankt door wethouder Rik van der Linden. Deze opvoedkanjers waren door Dordtenaren aangemeld.
Om de Week van de Opvoeding extra aandacht te geven, heeft de gemeente Dordrecht eenmalig een magazine uitgebracht met de titel ‘Samen Opvoeden in Dordrecht’. De eerste exemplaren werden overhandigd aan de organisatoren en moeders van het Mamacafé Drechtsteden. Het magazine was online te raadplegen via www.dordrecht.nl/weekvandeopvoeding en werd tevens verstuurd naar ouders/verzorgers met kinderen van 4 en 5 jaar. Daarnaast was het af te halen bij de Sociaal Wijkteams, consultatiebureaus, de bibliotheek en het stadskantoor.
Naast de algemene activiteiten rondom de Week van de Opvoeding, zijn er ook specifieke regelingen en programma’s om onderwijsachterstanden te bestrijden en leerlingen extra kansen te bieden. De Subsidieregeling Het Dordts Leerprogramma gemeente Dordrecht richt zich op het doorbreken van kansenongelijkheid in het onderwijs bij kinderen van 0 tot 12 jaar, met de focus op taal en rekenen, preventie en zorg, en brede talentontwikkeling.
Deze regeling biedt subsidies aan scholen voor verschillende activiteiten, waaronder:
Voor het aanvragen van subsidies gelden specifieke eisen, zoals een gedetailleerde begroting, het aantal leerlingen per schakelklas, en een activiteitenplanning. Scholen die gebruik maken van de regeling worden verplicht om jaarlijks mee te doen aan een monitor van onderzoeksbureau Sardes en om ouders actief te betrekken bij de ontwikkelingen van hun kind.
De subsidieregeling kent specifieke voorwaarden voor de verschillende soorten activiteiten. Zo moeten schakelklassen minimaal acht en maximaal vijftien kinderen tellen, en moeten de kinderen geselecteerd worden op basis van hun taalniveau en leerpotentie. De schakelklas moet een vervolg zijn op voorschoolse educatie en kan worden ingericht vanaf groep 2. Het doel van de schakelklassen is dat minimaal 75% van de leerlingen op taaltoetsen een groei laat zien die vergelijkbaar is met het landelijk gemiddelde.
Voor ouderbetrokkenheid geldt dat de activiteiten niet onder de reguliere opdracht van het basisonderwijs mogen vallen en dat de subsidie ten goede moet komen aan ouders van leerlingen die op de school staan ingeschreven.
De Week van de Opvoeding en de ondersteuningsprogramma’s in Dordrecht benadrukken het belang van samenwerking tussen verschillende partijen. Naast de gemeente, scholen en kinderopvang, spelen ook organisaties zoals het Sociaal Wijkteam, de GGD, en vrijwilligers een belangrijke rol. Door de krachten te bundelen, kan er een breed scala aan ondersteuning worden geboden aan ouders en kinderen.
Om organisaties te inspireren, zijn er voorbeelden gegeven van activiteiten die in voorgaande jaren zijn georganiseerd tijdens de Week van de Opvoeding. Zo is er een voorbeeld van een samenwerking tussen twee gemeenten, een kleurplatenwedstrijd georganiseerd door een Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG), en een Ontmoet- en Beleef-festival georganiseerd in Leeuwarden.
De Week van de Opvoeding in Dordrecht is een belangrijk initiatief om aandacht te vragen voor de uitdagingen en de vreugde van het opvoeden. Door het organiseren van diverse activiteiten en het aanbieden van ondersteuningsprogramma’s, zoals het Dordts Leerprogramma, wordt er gewerkt aan het versterken van de opvoedvaardigheden van ouders en het bieden van gelijke kansen aan alle kinderen. De nadruk op samenwerking tussen verschillende partijen is essentieel om een breed en effectief ondersteuningsnetwerk te creëren. De beschikbare informatie laat zien dat Dordrecht zich inzet voor een positieve en stimulerende omgeving voor de opvoeding van kinderen.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet