De Week van de Opvoeding in Ede: Samen Delen, Samen Weten
juli 13, 2025
De Week van de Opvoeding is een jaarlijks terugkerend evenement dat aandacht vraagt voor de uitdagingen en vreugdes van het opvoeden. Van 7 tot en met 13 oktober 2025, en eerder in 2017 van 2 tot en met 8 oktober, en in 2019, staat deze week centraal voor ontmoeting, ervaringen delen en inspiratie opdoen voor ouders, opvoeders en professionals. Het thema van de week varieert, waarbij in 2025 “Samen puzzelen” centraal staat, en in 2017 “Buiten de lijntjes” gekozen werd. De Week van de Opvoeding biedt een platform voor diverse activiteiten en initiatieven die gericht zijn op het ondersteunen van ouders en het bevorderen van een positieve opvoedomgeving.
Opvoeden is een complexe taak waarvoor ouders geen formele opleiding ontvangen. Het kan soms lastig zijn en gevoelens van tekortschieten oproepen. Het is belangrijk te erkennen dat opvoeden niet altijd vanzelfsprekend is en dat het oké is om hulp te zoeken. De Week van de Opvoeding benadrukt dat ouders er niet alleen voor staan en dat er diverse bronnen van ondersteuning beschikbaar zijn, waaronder familie, vrienden, leerkrachten, en professionals. Het thema “Opvoedhelden” uit 2023 onderstreept de waarde van de begeleiding die ouders ontvangen en geven.
De Week van de Opvoeding kenmerkt zich door een breed scala aan activiteiten die in verschillende gemeenten en regio’s worden georganiseerd. Deze activiteiten zijn divers en richten zich op verschillende doelgroepen. In Ooststellingwerf werden in 2023 activiteiten georganiseerd zoals interactief voorlezen en knutselactiviteiten voor peuters, en een escaperoom voor jongeren. In Eindhoven werden in 2017 lezingen en workshops aangeboden over thema’s als ‘Luisteren naar kinderen’ en ‘Huiswerk binnen of buiten de lijntjes’. Ook werden er activiteiten georganiseerd zoals een grote picknick en workshops over communicatie met kinderen.
In Aalsmeer vonden in 2017 koffieochtenden plaats op basisscholen, waar ouders informeel konden praten over opvoedvragen. Daarnaast werden er lezingen en workshops georganiseerd, waaronder een lezing over het puberbrein. In Scherpenzeel en Woudenberg werden in 2019 activiteiten georganiseerd zoals een ouder-kind lunch en een workshop waarin ouders en kinderen samen een verhaal konden maken en verfilmen.
De Week van de Opvoeding biedt ook mogelijkheden voor samenwerking tussen gemeenten en organisaties. Zo werkten twee gemeenten samen aan een programma met spreekuren, workshops en een markt. Dit resulteerde in een betere samenwerking tussen professionals en een grotere bekendheid van nieuwe initiatieven.
De thema's die tijdens de Week van de Opvoeding aan bod komen, zijn divers en relevant voor de hedendaagse opvoeduitdagingen. In 2017 was het thema “Buiten de lijntjes”, wat de nadruk legde op het belang van creativiteit en het durven loslaten van traditionele opvoedmethoden. Het thema “Samen puzzelen” in 2025 benadrukt het belang van samenwerking en het zoeken naar oplossingen in een complexe opvoedsituatie.
Een terugkerend thema is de online veiligheid van kinderen. In Aalsmeer werd in 2017 een informatieavond georganiseerd voor opvoeders over dit onderwerp. Het is belangrijk dat ouders zich bewust zijn van de risico's van het internet en dat ze hun kinderen leren hoe ze veilig online kunnen zijn.
Ook de ontwikkeling van een positief zelfbeeld bij kinderen is een belangrijk thema. Een lezing over het puberbrein in Aalsmeer in 2017 benadrukte het belang van het begrijpen van de hersenontwikkeling van jongeren.
Professionals en organisaties spelen een cruciale rol in de Week van de Opvoeding. Het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) organiseert de week en biedt een platform voor het delen van kennis en ervaringen. Diverse JGZ-organisaties en CJG’s organiseren activiteiten en bieden ondersteuning aan ouders.
De samenwerking tussen verschillende organisaties is essentieel voor het succes van de Week van de Opvoeding. Door samen te werken kunnen organisaties een breder publiek bereiken en een gevarieerd aanbod van activiteiten aanbieden.
De Week van de Opvoeding benadrukt het belang van inclusiviteit en diversiteit in de opvoeding. Alle kinderen zijn uniek en hebben recht op een liefdevolle, sociale, veilige en gezonde leefomgeving. Jonge kind voorzieningen kunnen een grote bijdrage leveren aan een inclusieve samenleving door het ‘uniek zijn’ van ieder kind als uitgangspunt te nemen. Dit betekent dat er aandacht moet zijn voor de verschillen tussen kinderen, zoals jongens en meisjes, kinderen met verschillende culturele achtergronden, en kinderen met een beperking.
De Week van de Opvoeding is niet alleen een moment van speciale aandacht voor opvoeden, maar ook een stimulans voor continue aandacht. Het is belangrijk dat ouders en opvoeders het hele jaar door blijven investeren in hun relatie met hun kinderen en dat ze openstaan voor nieuwe kennis en inzichten. Het CJG biedt het hele jaar door ondersteuning aan ouders en opvoeders.
Uit onderzoek blijkt dat ongeveer een kwart van de ouders zich wel eens zorgen maakt over de opvoeding en dat de helft zich regelmatig tekortschiet. Het is belangrijk om deze zorgen serieus te nemen en om ouders de ruimte te geven om hun gevoelens te uiten. De Week van de Opvoeding biedt een veilige omgeving waarin ouders met elkaar in gesprek kunnen gaan over hun ervaringen en uitdagingen.
De Bert Prinsenprijs wordt elk jaar uitgereikt aan jong, aanstormend pedagogisch talent met een vernieuwend initiatief rondom opvoeden. De prijs is vernoemd naar Bert Prinsen, die waardevolle bijdragen heeft geleverd aan de verbetering en professionalisering van de preventieve jeugdzorg.
De Week van de Opvoeding is een waardevol initiatief dat de aandacht vestigt op het belang van opvoeden en de uitdagingen waarmee ouders en opvoeders te maken hebben. Door het organiseren van diverse activiteiten en het benadrukken van belangrijke thema’s, draagt de Week van de Opvoeding bij aan een positieve opvoedomgeving en een gelukkige jeugd. Het thema “Samen puzzelen” benadrukt het belang van samenwerking en het zoeken naar oplossingen in een complexe opvoedsituatie. De Week van de Opvoeding is een moment om stil te staan bij de waarde van opvoeden en om elkaar te inspireren en te ondersteunen.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet