De Week van de Opvoeding in Ede: Samen Delen, Samen Weten
juli 13, 2025
De Week van de Opvoeding is een jaarlijks terugkerend evenement dat in het teken staat van opvoeden en ouderschap. Deze week, die in 2017 plaatsvond van 2 oktober tot en met 8 oktober, richt zich op ouders, professionals en beleidsmakers die betrokken zijn bij de opvoeding van kinderen en jongeren. De kern van de Week van de Opvoeding is het creëren van een platform voor ontmoeting, het delen van ervaringen en het inspireren van elkaar. Het thema van 2017 was ‘Buiten de lijntjes’, wat benadrukt dat ieder kind uniek is en niet in een hokje geplaatst moet worden.
Opvoeden is een complexe taak die niet alleen door ouders uitgevoerd wordt. Verschillende bronnen benadrukken het belang van een netwerk van ondersteuning. Ouders kunnen steun vinden bij familie, vrienden, collega’s, wijkteams, huisartsen, scholen en andere ouders. De Week van de Opvoeding moedigt aan om deze samenwerking te zoeken en te benutten, omdat ‘opvoeden doe je niet alleen’. Dit sluit aan bij het idee dat kinderen baat hebben bij een liefdevolle, sociale, veilige en gezonde leefomgeving, en dat een inclusieve samenleving essentieel is voor hun ontwikkeling.
De Week van de Opvoeding wordt elk jaar gevuld met diverse activiteiten, georganiseerd door verschillende instanties door het hele land, waaronder GGD-organisaties en CJG’s. Deze activiteiten variëren van koffieochtenden op basisscholen, waar ouders informeel kunnen praten over opvoedvragen, tot interactieve lezingen over specifieke thema’s, zoals het puberbrein. In 2017 werden er bijvoorbeeld activiteiten georganiseerd in de gemeente Ooststellingwerf, waaronder interactief voorlezen en knutselactiviteiten op peuterspeelgroepen, en een escaperoom met het thema foute centen voor jongeren.
De Week van de Opvoeding biedt ook een platform voor het uitreiken van prijzen aan vernieuwende initiatieven op het gebied van opvoeden. In 2017 werd de Bert Prinsenprijs uitgereikt aan De Opvoedtakel, een initiatief dat zich richt op het normaliseren van opvoeden in moeilijke situaties en het stimuleren van positief opvoeden door middel van een metafoor van een takel. De jury prees De Opvoedtakel omdat het ‘uit de praktijk is vormgegeven’ en ‘ouders helpt te kiezen voor een positieve en stimulerende vorm van opvoeden’.
In latere edities, zoals in 2024, is het thema ‘Opvoedhelden’ centraal komen te staan. Dit thema benadrukt dat opvoeden niet alleen de verantwoordelijkheid is van ouders, maar dat ook grootouders, ooms, tantes, leerkrachten, buren, coaches en mentoren een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van een kind. Het erkennen van deze ‘opvoedhelden’ is belangrijk, omdat kinderen die kunnen terugvallen op een breed netwerk van volwassenen vaak veerkrachtiger zijn en meer kans hebben om zich te ontwikkelen tot gezonde volwassenen.
Naast de Week van de Opvoeding is er ook de Week van het Jonge Kind, die in 2017 werd gehouden van 10 tot 15 april. Deze week richt zich specifiek op de eerste jaren van het kind en de belangrijke rol van kinderopvang en vroegschoolse educatie. Het doel is om aandacht te vragen voor de zo belangrijke eerste jaren van het kind en om te laten zien wat er in het land gebeurt voor jonge kinderen en de gezinnen waarin zij opgroeien. De Week van het Jonge Kind benadrukt het belang van een liefdevolle, sociale, veilige en gezonde leefomgeving met optimale ontwikkelingsmogelijkheden, zodat kinderen kunnen opgroeien tot zelfstandige, actieve en competente volwassenen.
Een belangrijk aspect van de Week van het Jonge Kind is de aandacht voor inclusie en diversiteit. Kinderopvang en vroegschoolse educatie kunnen een grote bijdrage leveren aan een inclusieve samenleving door het ‘uniek zijn’ van ieder kind als uitgangspunt te nemen. Dit betekent dat er aandacht moet zijn voor de verschillen tussen kinderen, zoals jongens-meisjes, rijk-arm, vluchtelingenkinderen, culturele achtergrond, fysieke beperkingen of mogelijkheden, en hoogbegaafdheid. Door in te spelen op de individuele behoeften van elk kind, kan optimaal aangesloten worden op hun ontwikkeling en kunnen ze leren dat ze er mogen zijn, precies zoals ze zijn.
De bronnen vermelden ook enkele uitdagingen en ontwikkelingen in het onderwijs. Zo wordt er kritiek geuit op het plan om kinderen vanaf vier jaar leerplichtig te maken, omdat gevreesd wordt dat dit averechts kan werken en extra druk op jonge kinderen legt. Er wordt gepleit voor betere voorschoolse educatie in plaats van een eerdere leerplicht. Daarnaast wordt er gewaarschuwd voor de gevolgen van het uitsluiten van schoolgebouwen uit de Europese EED, wat kan leiden tot achterstelling in verduurzaming.
Een incident in China, waarbij honderden kleuters ziek werden door loodvergiftiging na het eten van schoolmaaltijden die waren gekleurd met loodhoudende verf, benadrukt het belang van veiligheid en kwaliteit in de kinderopvang en het onderwijs.
Voor de Week van de Opvoeding in 2025 is het thema ‘Samen puzzelen’ gekozen. Dit thema benadrukt dat opvoeden een constante zoektocht is en dat ouders niet alleen staan in deze taak. Het symboliseert dat ouders, samen met familie, vrienden, collega’s, en professionals, de stukjes van de puzzel moeten vinden om tot een succesvolle opvoeding te komen. Er is geen ‘handleiding’ voor opvoeden, en het is belangrijk om hulp te zoeken en ervaringen te delen met anderen.
De Week van de Opvoeding is een belangrijk initiatief om aandacht te vragen voor de complexiteit van opvoeden en de noodzaak van samenwerking. De thema’s die in de loop der jaren centraal hebben gestaan, zoals ‘Buiten de lijntjes’, ‘Opvoedhelden’ en ‘Samen puzzelen’, benadrukken het belang van individualiteit, een breed netwerk van ondersteuning en het delen van ervaringen. De activiteiten die tijdens de Week van de Opvoeding worden georganiseerd, bieden ouders en professionals de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten, te leren en te inspireren. Door de focus op inclusie, diversiteit en de eerste jaren van het kind, draagt de Week van de Opvoeding bij aan een positieve ontwikkeling van kinderen en jongeren in Nederland.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet