De Week van de Opvoeding in Ede: Samen Delen, Samen Weten
juli 13, 2025
De Week van de Opvoeding is een jaarlijks terugkerend evenement dat zich richt op ontmoeting en uitwisseling tussen ouders, medeopvoeders, kinderen, jongeren en professionals. Het initiatief, voor het eerst georganiseerd in 2011, heeft als doel de opvoeding positief in de schijnwerpers te zetten en de samenwerking tussen alle betrokken partijen te bevorderen. De editie van 2016, die plaatsvond van 3 tot en met 9 oktober, stond in het teken van ‘Contact’. Dit thema omvatte de relatie tussen opvoeder en kind, de veranderingen in deze relatie tijdens de groei en ontwikkeling van het kind, en de noodzaak voor opvoeders om mee te groeien en voortdurend te leren.
Het centrale thema ‘Contact’ benadrukt de cruciale rol van interactie en verbinding in de opvoeding. De Week van de Opvoeding 2016 richtte zich op het bevorderen van een positieve benadering van opvoeden, waarbij de focus ligt op de kwaliteit van de relatie tussen opvoeder en kind. Dit omvat het tonen van interesse, het herkennen van signalen van het kind, en het aangaan van open communicatie, ook naarmate het kind ouder wordt. Vragen over de interactie tussen opvoeder en kind, zoals omgaan met driftbuien of eetproblemen bij peuters, kwamen veel voor. Ook de communicatie met (pre)pubers over grenzen, homoseksualiteit en seksuele voorlichting werd als belangrijk onderwerp geïdentificeerd.
Tijdens de Week van de Opvoeding werden door het hele land diverse activiteiten georganiseerd. Gemeenten, Centra voor Jeugd en Gezin (CJG), verenigingen, scholen en andere organisaties boden een breed scala aan workshops, inspiratiebijeenkomsten en sport- en spelactiviteiten aan voor jong en oud. Voorbeelden van activiteiten uit eerdere edities omvatten samenwerking tussen gemeenten om een gezamenlijk programma te organiseren, kleurplatenwedstrijden, en ontmoet- en beleeffestivals. In 2016 waren er activiteiten die zich richtten op mediaopvoeding, seksualiteit, veiligheid en het stellen van grenzen.
In Ede werd de week verlengd tot 18 oktober met een uitgebreid programma, waaronder een Mama en Papa café, een Opvoedfestival en een themabijeenkomst voor moeders met een migrantenachtergrond. Het CJG en haar partners organiseerden diverse activiteiten, waarbij de nadruk lag op het bieden van ondersteuning en informatie aan ouders.
De Week van de Opvoeding benadrukt dat opvoeden een gezamenlijke verantwoordelijkheid is. Naast ouders spelen ook grootouders, leerkrachten, sporttrainers, vrienden en andere professionals een belangrijke rol in de ontwikkeling van een kind. Het bevorderen van samenwerking en contact tussen deze verschillende actoren is essentieel voor een optimale opvoeding. Het Opvoedpunt Leeuwarden organiseerde bijvoorbeeld activiteiten om ouders en professionals met elkaar in contact te brengen, zodat ouders feedback en advies konden krijgen over opvoedvragen.
De Week van de Opvoeding is een moment om stil te staan bij de inspanningen van alle opvoeders en om hen een compliment te geven voor hun toewijding. Het is een gelegenheid om het gesprek aan te gaan over opvoeden en om van elkaar te leren.
Naast de Week van de Opvoeding wordt er ook de Week van het Jonge Kind georganiseerd. Deze week, die in 2017 plaatsvond van 10 tot en met 15 april, richt zich specifiek op de eerste jaren van het kind en de belangrijke rol van kinderopvang. Het doel is om aandacht te vragen voor de meerwaarde van kwalitatief hoogwaardige kinderopvang voor kinderen van 0 tot 4 jaar. De Week van het Jonge Kind is bedoeld voor iedereen die betrokken is bij het jonge kind, en biedt ouders de gelegenheid om in gesprek te gaan met alle betrokkenen over wat belangrijk is voor hun kind.
Gemeenten, Centra voor Jeugd en Gezin, verenigingen, scholen, instellingen en ouders kunnen actief deelnemen aan de Week van de Opvoeding door zelf een activiteit te organiseren. Dit kan variëren van kleine activiteiten thuis of op school tot grootschalige evenementen in de gemeenschap. Het is belangrijk om activiteiten te organiseren die aansluiten bij de behoeften en interesses van de lokale gemeenschap.
Organisaties die in Rijssen of Holten wilden aansluiten bij een groot evenement op 8 oktober 2016, konden zich aanmelden via e-mail. In voorgaande jaren trok dit evenement veel bezoekers, die de gelegenheid hadden om contact te leggen en ervaringen uit te wisselen.
Een belangrijk thema dat tijdens de Week van de Opvoeding aan bod kwam, was mediaopvoeding. Ouders en opvoeders hebben vaak vragen over het mediagebruik van hun kinderen en hoe ze hier op een verantwoorde manier mee om kunnen gaan. In samenwerking met MamaNL werd een OpvoedChallenge georganiseerd, waarbij deelnemers dagelijks opvoedtips ontvingen via video van diverse experts, opvoedblunders van anderen, en de kans maakten op leuke prijzen. Op donderdag 6 oktober stond de OpvoedChallenge in het teken van mediaopvoeding.
Het thema van de Week van de Opvoeding in 2016, ‘Contact’, werd in 2017 voortgezet met het thema ‘Vertel eens…’. Dit thema is een uitnodiging om het gesprek aan te gaan over alles wat met opvoeden en ouderschap te maken heeft. Het doel is om ouders, buren, familie, vrienden en professionals met elkaar in contact te brengen, zodat ze elkaar kunnen inspireren en van elkaar kunnen leren. Een webinar met de titel ‘Vertel eens… heb jij genoeg tijd?’ werd georganiseerd om dit thema verder te verkennen.
Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) speelt een belangrijke rol in de Week van de Opvoeding. Het CJG is een plek waar ouders, kinderen, jongeren tot 23 jaar en professionals terechtkunnen met al hun vragen over opvoeden en opgroeien. Het CJG biedt advies, lichte hulp en doorverwijzing naar andere instanties. Tijdens de Week van de Opvoeding organiseert het CJG diverse activiteiten om ouders te ondersteunen en te informeren.
De Week van de Opvoeding is een waardevol initiatief dat de aandacht vestigt op het belang van opvoeden en de samenwerking tussen alle betrokken partijen. Het thema ‘Contact’ benadrukt de cruciale rol van interactie en verbinding in de opvoeding. Door activiteiten te organiseren en het gesprek aan te gaan, kunnen ouders, professionals en andere betrokkenen elkaar inspireren en van elkaar leren. De Week van de Opvoeding is een moment om stil te staan bij de inspanningen van alle opvoeders en om hen een compliment te geven voor hun toewijding. De Week van het Jonge Kind vult dit aan door specifiek aandacht te vragen voor de cruciale eerste levensjaren van een kind en de rol van kwalitatief hoogwaardige kinderopvang.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet