logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

De Week van de Opvoeding en het Jonge Kind: Samenwerking en Ontwikkeling

De Week van de Opvoeding, en de daaraan gerelateerde Week van het Jonge Kind, zijn initiatieven die in Nederland jaarlijks aandacht vragen voor de belangrijke rol van opvoeding en de ontwikkeling van kinderen van 0 tot 6 jaar. Deze periodes zijn bedoeld om ontmoeting, ervaringen delen en inspiratie te bevorderen tussen ouders, opvoeders en professionals. De focus ligt op het erkennen dat opvoeden een gezamenlijke inspanning is, waarbij verschillende partijen een rol spelen in het welzijn en de groei van een kind. Dit artikel geeft een overzicht van de thema’s en activiteiten die binnen deze weken centraal staan, gebaseerd op beschikbare informatie.

Doelstellingen en Thema’s

De Week van de Opvoeding richt zich op het creëren van een platform voor dialoog en samenwerking rondom opvoedingsvraagstukken. Het thema “Samen puzzelen”, zoals benadrukt in 2025, illustreert de complexiteit van opvoeden en de noodzaak om hulp te zoeken en te bieden. Opvoeden wordt gezien als een zoektocht waarbij ouders, familie, vrienden, collega’s, wijkteams, huisartsen, scholen en andere ouders een rol spelen. Er is geen universele handleiding voor opvoeden, waardoor samenwerking essentieel is. De week stimuleert niet alleen aandacht voor de opvoeding zelf, maar ook voor het belang van tijd maken voor elkaar als gezin.

De Week van het Jonge Kind, die vaak voorafgaat aan de Week van de Opvoeding, legt de nadruk op de cruciale eerste levensjaren van een kind (0-6 jaar). Activiteiten tijdens deze week zijn gericht op het bevorderen van de ontwikkeling, gezondheid en inclusie van jonge kinderen. Professionals uit de kinderopvang en het primair onderwijs worden specifiek aangesproken om hun pedagogische kennis te verfrissen en nieuwe ontwikkelingen te ontdekken.

Activiteiten en Initiatieven

Verschillende organisaties en instanties dragen bij aan de invulling van de Week van de Opvoeding en het Jonge Kind. Zo reikten Limburgse jeugdorganisaties in 2019 het boekje “Op naar een TOPfeestje” uit, bedoeld als ondersteuning voor opvoeders in Limburg. Scouting Limburg, Jeugdwerk Limburg, JongNL Limburg en Speeltuinwerk Limburg verspreidden dit boekje binnen hun achterban.

Het Openingsevent Week van het Jonge Kind biedt een platform voor professionals en managers in de kinderopvang en het primair onderwijs om hun kennis bij te spijkeren en te netwerken. Tijdens dit evenement wordt de prijs van Pedagogisch Professional van het Jaar uitgereikt, een initiatief van de beroepsvereniging PPINK en vakblad Kinderopvang. Het evenement biedt de mogelijkheid om sessies te kiezen uit de thema’s ontwikkeling, gezondheid en inclusie van het jonge kind, afgestemd op de doelgroep (pedagogisch medewerker, manager, gastouder, onderwijs).

Naast deze specifieke evenementen worden er door het hele land workshops, webinars, lezingen en andere activiteiten georganiseerd tijdens de Week van de Opvoeding. Deze activiteiten zijn bedoeld om ouders en professionals te inspireren en te ondersteunen bij hun opvoedingsuitdagingen. Communicatiemiddelen, zoals banners voor sociale media en logo’s voor websites, worden beschikbaar gesteld om de betrokkenheid te vergroten.

Ondersteuning en Begeleiding

De behoefte aan ondersteuning bij opvoeden wordt erkend. De informatie suggereert dat er een groeiende rol is voor (sociale) media en online hulp bij opvoedingsondersteuning. De OpvoedParty is een interventie die is ontworpen om opvoedingsondersteuning en ouderbetrokkenheid op een speelse manier vorm te geven, waarbij de eigen wijsheid van de ouder centraal staat. Ook de coachingsmethode “Het pedagogisch kwaliteitenspel” is bedoeld om pedagogisch professionals bewust te maken van hun sterke punten in de begeleiding van kinderen.

Voor leerlingen met leerproblemen en epilepsie is er specifieke begeleiding mogelijk via het Landelijk Werkverband Epilepsie en Onderwijs (LWOE). Deze organisatie biedt advies aan docenten en begeleiding aan leerlingen, gefinancierd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Verantwoordelijkheden en Samenwerking

De verantwoordelijkheid voor de opvoeding van een kind ligt niet alleen bij de ouders, maar is een gedeelde verantwoordelijkheid van verschillende partijen. Scholen hebben een zorgplicht en moeten een passende plek bieden aan leerlingen met extra onderwijsondersteuning. De verantwoordelijkheden tussen gemeente, school en andere betrokkenen zijn vastgelegd in beleidsregels en procedures. Het is belangrijk dat deze partijen goed samenwerken om de best mogelijke ondersteuning te bieden aan het kind en zijn ouders.

De informatie wijst erop dat er in het verleden verwarring bestond over de verantwoordelijkheid voor huiswerkbegeleiding en andere schoolgerelateerde ondersteuning. Om dit te ondervangen, is een handleiding opgesteld om verwijzers te informeren over de juiste procedures en instanties.

Trends en Ontwikkelingen

De samenleving verandert, en daarmee ook de gezinsvormen en opvoedingspatronen. Het traditionele beeld van het tweeoudergezin met een gehuwde vader en moeder is niet langer representatief voor de realiteit. De diversiteit van gezinnen neemt toe, onder andere door scheidingen, het afnemende belang van het huwelijk en de toename van gezinnen met ouders van gelijk geslacht. Deze ontwikkelingen vragen om een flexibele en inclusieve benadering van opvoedingsondersteuning.

De opkomst van nieuwe media en online hulp speelt een steeds grotere rol in de opvoedingsondersteuning. Online platforms bieden ouders toegang tot informatie, advies en ondersteuning, waardoor ze niet langer afhankelijk zijn van traditionele bronnen.

Conclusie

De Week van de Opvoeding en de Week van het Jonge Kind zijn belangrijke initiatieven die de aandacht vestigen op de cruciale rol van opvoeding en de ontwikkeling van jonge kinderen. Deze weken bieden een platform voor samenwerking, kennisdeling en inspiratie tussen ouders, opvoeders en professionals. De thema’s ontwikkeling, gezondheid en inclusie staan centraal, en er worden diverse activiteiten georganiseerd om de betrokkenheid te vergroten. Het is essentieel dat alle betrokken partijen hun verantwoordelijkheid nemen en samenwerken om de best mogelijke ondersteuning te bieden aan kinderen en hun ouders. De veranderende samenleving en de opkomst van nieuwe media vragen om een flexibele en inclusieve benadering van opvoedingsondersteuning.

Bronnen

  1. Kinderopvang Totaal
  2. Nederlands Jeugdinstituut
  3. Officielebekendmakingen.nl
  4. MN-LI
  5. Werken bij Kinderopvang
  6. Lokaleregelgeving.overheid.nl
  7. JGZ Richtlijnen
  8. Loes.nl

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven