De Week van de Opvoeding in Ede: Samen Delen, Samen Weten
juli 13, 2025
De Week van de Opvoeding is een jaarlijks terugkerend evenement dat in het teken staat van het ondersteunen van ouders, medeopvoeders en professionals in hun rol bij de ontwikkeling van kinderen. Deze week, die in 2025 plaatsvindt van 13 tot en met 19 oktober, richt zich op ontmoeting, het delen van ervaringen en het inspireren van elkaar. Het thema van 2025, ‘Samen puzzelen’, benadrukt dat opvoeden een continue zoektocht is, waarbij ouders en professionals samenwerken om de beste ondersteuning te bieden. Dit artikel biedt een overzicht van de Week van de Opvoeding, de activiteiten die eraan verbonden zijn, en de verschillende vormen van ondersteuning die beschikbaar zijn voor ouders en professionals.
Opvoeden is niet iets dat men alleen doet. Het vereist een netwerk van ondersteuning, bestaande uit familie, vrienden, collega's, wijkteams, huisartsen, scholen en andere ouders. De Week van de Opvoeding benadrukt het belang van deze samenwerking en biedt een platform voor het uitwisselen van kennis en ervaringen. Professionals, zoals pedagogisch medewerkers, spelen een cruciale rol in het welzijn en de ontwikkeling van kinderen. Samenwerking tussen gezin en kinderopvang is essentieel om samenhang te creëren tussen de ervaringen van kinderen thuis en in de opvang. Het bouwen aan een vertrouwensband en een wederkerige relatie tussen ouders en professionals is hierbij van groot belang.
De Week van de Opvoeding biedt een breed scala aan activiteiten, variërend van ouder-kindyoga tot ouder-tienerbingo. In Het Hogeland werden in oktober 2024 activiteiten georganiseerd zoals ouder-kindyoga in Sporthal Leens en De Meenschaar Bedum, en een ouder-tienerbingo in Jeugdsoos De Pluu en Jongerencentrum Express. Deze activiteiten zijn bedoeld om ouders en kinderen samen te brengen en te stimuleren om tijd met elkaar door te brengen. De deelname aan sommige activiteiten is gratis, terwijl andere een kleine bijdrage vereisen. Vanwege de coronamaatregelen kan het aantal deelnemers beperkt zijn, waardoor opgave verplicht is.
Inspiratie voor activiteiten kan worden opgedaan uit eerdere edities van de Week van de Opvoeding. Het Nederlands Jeugdinstituut (NJI) biedt een stappenplan aan om de Week van de Opvoeding te organiseren, inclusief suggesties voor activiteiten en inspirerende voorbeelden. Het is belangrijk om samen te brainstormen met collega's en om te bepalen welke activiteiten het meest relevant zijn voor de doelgroep.
Naast de activiteiten tijdens de Week van de Opvoeding, zijn er diverse vormen van ondersteuning beschikbaar voor ouders en gezinnen. Gemeenten bieden opvoed- en gezinsondersteuning aan, vaak via wijkteams of andere lokale organisaties. Deze ondersteuning kan variëren van algemene informatie en advies tot meer intensieve begeleiding bij specifieke opvoedvragen.
De Wet basisvoorziening kinderopvang (Wbk) regelt de structuur van de kinderopvang, de verantwoordelijkheidsverdeling, de kwaliteit en het toezicht daarop, en de financiering. Bij begeleiding tijdens kinderopvang zijn ouders verantwoordelijk voor de opvang, begeleiding en verzorging van hun kinderen wanneer zij werken, onderwijs volgen of andere activiteiten ondernemen. Wanneer sprake is van bovengebruikelijke begeleiding, kan het college de omvang van de begeleiding vaststellen over het hele etmaal, zodat ouders flexibel kunnen kiezen wanneer zij de uren inzetten, thuis of tijdens de kinderopvang.
De opvoedingsondersteuning is de afgelopen jaren veranderd, mede door de veranderende gezinsvormen en de toename van scheidingen en eenoudergezinnen. Het beeld van het traditionele gezin met een gehuwde vader en moeder is niet langer representatief voor de realiteit. De diversiteit van gezinnen neemt toe, en opvoedondersteuning moet hierop worden afgestemd.
Een belangrijke trend is de toename van het gebruik van (sociale) media en online hulp bij opvoedingsondersteuning. Online platforms bieden ouders toegang tot informatie, advies en ondersteuning, waardoor zij gemakkelijker hulp kunnen vinden wanneer ze die nodig hebben.
Ook in het onderwijs is er aandacht voor opvoedondersteuning. Scholen zijn verantwoordelijk voor de leerplicht en kwalificatieplicht van kinderen, en de consulenten Leerplicht en Voortijdig Schoolverlaten (LVS) van de Dienst Gezondheid & Jeugd zijn verantwoordelijk voor preventie, toezicht en handhaving.
Voor kinderen met ernstige enkelvoudige dyslexie (EED) is er een specifieke procedure voor diagnostiek en behandeling. De school en ouders vullen hiervoor een toestemmingsverklaring in en voegen relevante documenten toe, waarna de Poortwachter EED van het samenwerkingsverband beoordeelt of het kind in aanmerking komt voor een dyslexietest.
Bij begeleiding die als bovengebruikelijke zorg wordt beschouwd, hanteert het college normtijden zoals vastgelegd in bijlage 3 van de nadere regels. Deze normtijden geven aan hoeveel begeleiding er per week kan worden geïndiceerd, afhankelijk van de frequentie en duur van de begeleiding. De frequentie waarmee de begeleiding wordt geïndiceerd is niet meer dan nodig om verantwoorde zorg te bieden.
Pedagogisch professionals spelen een belangrijke rol in de samenwerking met ouders. Het boek ‘Opvoeden op het kinderdagverblijf’ van Elly Singer in samenwerking met BOinK kan pedagogisch medewerkers helpen om het perspectief van ouders beter te begrijpen en om een wederkerige relatie op te bouwen. Het Expertisecentrum kinderopvang biedt ook informatie, tools en handvatten voor het versterken van de samenwerking tussen pedagogisch professionals en ouders.
De transitie van het jeugdstelsel heeft geleid tot positieve ontwikkelingen, maar er zijn ook uitdagingen. De evaluatie van de wet passend onderwijs laat zien dat de implementatie nog niet tot veel verandering heeft geleid op leerlingenniveau. Het aantal thuiszitters stijgt, en er is sprake van stroeve samenwerking tussen de verschillende partijen.
Om de opvoedondersteuning te verbeteren, is het belangrijk om te investeren in eenheid in beleid, een expliciete pedagogische visie, de implementatie van effectieve signaleringsinstrumenten, en een doordachte ordening van de verschillende vormen van ondersteuning. Het is ook belangrijk om preventieve en licht aanbod te versterken, zodat minder kinderen doorverwezen hoeven te worden naar het gespecialiseerde circuit.
De Week van de Opvoeding is een belangrijk initiatief om de aandacht te vestigen op het belang van opvoeden en ouderschap. Het thema ‘Samen puzzelen’ benadrukt de noodzaak van samenwerking tussen ouders, professionals en andere betrokkenen. Door kennis en ervaringen te delen, kunnen we elkaar inspireren en de best mogelijke ondersteuning bieden aan kinderen en gezinnen. De beschikbaarheid van diverse vormen van ondersteuning, van activiteiten tijdens de Week van de Opvoeding tot intensieve begeleiding via gemeenten en scholen, is essentieel om ouders en professionals te helpen bij hun belangrijke taak. Het is van belang om de ontwikkelingen in het jeugdstelsel te blijven volgen en om te investeren in verbeteringen, zodat alle kinderen de kans krijgen om zich optimaal te ontwikkelen.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet