logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Ouderlijk Welzijn en Opvoedondersteuning: Een Integrale Benadering

De opvoeding van kinderen is een complexe taak die een aanzienlijke impact heeft op het welzijn van zowel de kinderen als hun ouders. Uit onderzoek blijkt dat hoewel ouders vaak geluk ervaren tijdens activiteiten met hun kinderen, ouders van jonge kinderen over het algemeen minder gelukkig zijn en vaker gevoelens van depressie en angst ervaren dan mensen zonder kinderen. Dit benadrukt de cruciale rol van ouderlijk welzijn in de opvoeding en de noodzaak van adequate ondersteuning. Dit artikel belicht de verschillende aspecten van opvoedondersteuning, de verantwoordelijkheden van gemeenten, de behoeften van ouders en hulpverleners, en de samenwerking tussen onderwijs en zorg.

Het Belang van Ouderlijk Welzijn

Ouderlijk welzijn is niet alleen een doel op zich, maar ook een belangrijke factor in de ontwikkeling van kinderen. Ouders met verminderd welzijn passen vaker ongewenste opvoedtechnieken toe, deels door beperkte psychologische beschikbaarheid en weerbaarheid. Depressieve klachten of stress bemoeilijken het aanvoelen van de behoeften van een kind en het afstemmen van de opvoeding daarop. Bovendien kunnen ouders die zelf niet lekker in hun vel zitten, ongezond gedrag vertonen en daarmee een ongewenste voorbeeldfunctie vervullen. Het bevorderen van positief psychosociaal welzijn onder ouders kan daarom bijdragen aan het voorkomen van ongezonde gedragingen en daaraan gerelateerde gezondheidsuitkomsten. Programma’s die ouderlijk welzijn integreren, zoals de Group Triple P obesitasinterventie, worden door zowel ouders als professionals positief beoordeeld.

De Rol van de Gemeente bij Opvoedsteun

Gemeenten spelen een cruciale rol in het bieden van steun bij ouderschap en opvoeding, zoals vastgelegd in de Jeugdwet en de Wet publieke gezondheid. Zij zijn verantwoordelijk voor de gezondheid, veiligheid en welzijn van kinderen en jongeren en moeten zorgen voor goede preventie, ondersteuning en hulp. De Jeugdwet benadrukt de eigen verantwoordelijkheid en eigen mogelijkheden van jeugdigen en hun ouders, met inzet van hun sociale netwerk. Jeugdhulp moet snel, dichtbij en effectief zijn.

Gemeentelijk beleid moet gericht zijn op het inschakelen, herstellen en versterken van het vermogen van kinderen, jongeren, ouders en hun sociale omgeving om problemen op te lossen. Het bevorderen van de opvoedcapaciteiten van ouders en de sociale omgeving, preventie en vroegsignalering, het tijdig bieden van de juiste hulp op maat en effectieve samenwerking rond gezinnen zijn hierbij essentieel. Er is een groeiende behoefte aan laagdrempelige hulp bij het opvoeden om te voorkomen dat gezinnen meer gespecialiseerde vormen van jeugdhulp nodig hebben. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het verbeteren van het opvoedkundig klimaat in gezinnen, wijken, buurten, scholen en kinderopvang en moeten kwalitatief goede en toereikende zorg bieden.

Communicatie en Samenwerking tussen Ouders en Hulpverleners

Effectieve communicatie tussen ouders met een licht verstandelijke beperking (LVB) en hulpverleners is vaak lastig. Onderzoek toont aan dat er geen hulpmiddelen zijn die aansluiten bij de doelen, behoeften en wensen van beide partijen. Ouders en hulpverleners vinden over het algemeen dezelfde thema's belangrijk in de opvoeding, maar kunnen er verschillende invullingen aan geven. Zo denken ouders bij ‘veiligheid’ vaak aan fysieke veiligheid, terwijl hulpverleners het meer als emotionele veiligheid zien. Er is behoefte aan een hulpmiddel dat deze ‘moeilijke’ onderwerpen verduidelijkt en bijdraagt aan een gelijkwaardige samenwerking, gebaseerd op ervarend leren en maatwerk.

Samenwerking tussen Onderwijs en Zorg

De transformatie van de arbeidsmarkt vraagt om een transformatie van het onderwijs. Het gaat niet langer om het eenmalig behalen van een diploma, maar om een cultuur waarin leren en ontwikkelen een vanzelfsprekend onderdeel van elke dag is. Een leerklimaat waarin skills en competenties worden gewaardeerd en leren leuk en motiverend is, stimuleert een leven lang ontwikkelen. Goede verbindingen tussen zorg en onderwijs zijn essentieel om de transformatie van het werk samen het hoofd te bieden. Door elkaar te kennen, op te zoeken en te faciliteren, kunnen we investeren in scholing en cursussen voor de informele zorg. Het is belangrijk om zorgprofessionals van de toekomst voor te bereiden op nieuwe ontwikkelingen, wat alleen kan door een goede samenwerking tussen zorg en onderwijs.

Preventie en Ondersteuning in de Praktijk

Verschillende initiatieven dragen bij aan preventie en ondersteuning van ouders en kinderen. Zo biedt Kids & Koffie een ontmoetingsplek voor ouders met jonge kinderen, waar zij elkaar kunnen ontmoeten, opvoedtips kunnen uitwisselen en ontspannen kunnen koffie drinken. Organisaties zoals Cadanz Welzijn bieden ondersteuning bij diverse sociaal-maatschappelijke vraagstukken, waaronder opvoedingsvraagstukken, en werken aan empowerment, participatie en wederkerigheid. Samen Oplopen en Steunouder bieden vrijwillige steun aan gezinnen die behoefte hebben aan extra ondersteuning.

De jeugdgezondheidszorg speelt een belangrijke rol in het signaleren van problemen en het bieden van hulp. De jeugdgezondheidszorg staat klaar voor ouders en kinderen vanaf de zwangerschap tot 18 jaar, met consultatiebureaus en online mogelijkheden. Het signaleringssysteem Zorg voor Jeugd, waaraan ONS welzijn is aangesloten, maakt het mogelijk om zorgsignalen af te geven en hulp van verschillende instellingen op elkaar af te stemmen.

Uitdagingen en Verbeterpunten

Hoewel er diverse vormen van opvoedondersteuning beschikbaar zijn, zijn er ook uitdagingen. De communicatie tussen ouders met een LVB en hulpverleners verloopt niet altijd vlot. Er is behoefte aan hulpmiddelen die aansluiten bij de behoeften van beide partijen. De richtlijn Opvoedingsondersteuning voor de jeugdgezondheidszorg is vanwege de overgang naar wijkgericht werken niet meer volledig toereikend. Het is belangrijk om de samenwerking tussen verschillende organisaties en instanties te verbeteren en de preventieve zorg te versterken.

Conclusie

Ouderlijk welzijn is een cruciale factor in de opvoeding en ontwikkeling van kinderen. Gemeenten spelen een belangrijke rol in het bieden van opvoedondersteuning, maar effectieve communicatie en samenwerking tussen ouders, hulpverleners, onderwijs en zorg zijn essentieel. Door te investeren in preventie, vroegsignalering en maatwerk, kunnen we het welzijn van ouders en kinderen bevorderen en een positieve opvoedomgeving creëren. De integrale benadering, waarbij ouderlijk welzijn centraal staat, is van groot belang voor het bieden van adequate en effectieve opvoedondersteuning.

Bronnen

  1. Ouderlijk welzijn in de opvoeding
  2. RegioPlus: Leren en ontwikkelen in zorg en welzijn
  3. NJi: Rol van de gemeente bij opvoedsteun
  4. Alliade: In gesprek over de opvoeding
  5. Platform Zorg en Welzijn: Sterk zorg, welzijn, onderwijs
  6. NJi: Richtlijn opvoedingsondersteuning
  7. GGD Noord-Gelderland: Advies en ondersteuning
  8. Cadanz Welzijn: Opvoeden en opgroeien
  9. Vitis Welzijn: Diensten opvoeding
  10. GGD Rotterdam-Rijnmond: Mijn kind
  11. ZonMW: Thema ouderschap en opvoeding
  12. Rijksoverheid: Jeugdhulp
  13. ONS welzijn: Opvoedondersteuning

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven