logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Opvoeden: Een Complex Proces van Ondersteuning en Structuur

Opvoeden is een veelomvattend proces waarbij ouders hun kinderen begeleiden in hun ontwikkeling naar zelfstandige en functionerende leden van de maatschappij. Dit proces omvat zowel de dagelijkse interactie en verzorging als de bewuste sturing van de ontwikkeling van het kind. Opvoedingsondersteuning, gericht op het bieden van informatie, advies en hulp aan ouders, speelt een cruciale rol in het bevorderen van een optimale ontwikkeling van kinderen en het voorkomen van opvoedproblemen. Dit artikel belicht de verschillende aspecten van opvoeden, de vormen van opvoedingsondersteuning en de uitdagingen waarmee ouders te maken kunnen krijgen, gebaseerd op beschikbare informatie.

De Veelzijdigheid van Opvoeden

Opvoeden manifesteert zich in de alledaagse opvoedingspraktijk en kan worden onderscheiden in functionele en intentionele opvoeding. Functionele opvoeding betreft de dagelijkse omgang tussen ouders en kinderen, de intuïtieve reacties op het gedrag van kinderen, waarbij ouders onbewust een rolmodel vormen. Intentionele opvoeding daarentegen is een meer bewuste vorm van sturing, gericht op het beïnvloeden van het gedrag van kinderen en het stimuleren van hun ontwikkeling in een bepaalde richting.

Opvoeden is een proces waarbij de ouderlijke verantwoordelijkheid geleidelijk afneemt, met als doel een zelfregulerende en zelfstandige volwassene te vormen. Het is een specifieke vorm van interactie waarbij gewoonten, vaardigheden en inzichten worden overgedragen, waardoor het kind een eigen identiteit kan ontwikkelen en adequaat kan functioneren in de maatschappij.

Opvoedingsondersteuning: Een Breed Begrip

Opvoedingsondersteuning is ontstaan als reactie op de behoefte aan hulp en begeleiding voor ouders. Het omvat een breed scala aan activiteiten, waaronder het geven van informatie en voorlichting over de ontwikkeling en opvoeding van kinderen, het bieden van pedagogisch advies en lichte pedagogische hulp, het signaleren van opvoedproblemen en het verwijzen naar verdere hulp. Ook het bieden van praktische en instrumentele steun, het versterken van zelfhulp en het bevorderen van een stimulerende omgeving behoren tot opvoedingsondersteuning.

De jeugdgezondheidszorg (JGZ) en het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) spelen een belangrijke rol in het bieden van opvoedingsondersteuning, met name in de leeftijdsperiode tot 12 jaar. De focus ligt hierbij op het ondersteunen van ouders bij het ‘gewone opvoeden’, het vroegtijdig signaleren van problemen en het bieden van interventies bij lichte opvoedproblematiek. Opvoedingsondersteuning richt zich op het ‘helpen van opvoeders om opvoeden’ en streeft ernaar ouders te empoweren en te voorzien van adequate advisering om ernstige problemen te voorkomen.

De Rol van Ontwikkelings- en Opvoedingsopgaven

Kinderen worden in hun ontwikkeling geconfronteerd met verschillende ontwikkelingsopgaven, die per leeftijdsfase verschillen. Deze opgaven vereisen aanpassing van ouders in de vorm van ander opvoedingsgedrag. Complementair aan ontwikkelingsopgaven zijn er specifieke opvoedingsopgaven voor ouders in elke periode.

Voorbeelden van ontwikkelingsopgaven en bijbehorende opvoedingsopgaven zijn:

  • Baby: Lichaamsbeheersing, veilige hechting, dag-nachtritme ontwikkelen (opvoedingsopgaven: soepele verzorging, responsiviteit, voorspelbare omgeving).
  • Dreumes/peuter: Exploratief spel, autonomieontwikkeling, uitdrukken door taal, grenzen accepteren (opvoedingsopgaven: veiligheid in huis bewaken, emotionele basis bieden, regels introduceren, praten/benoemen, taal- en spelstimulering).
  • Schoolkind: Sociale vaardigheden, omgang met leeftijdgenoten, positief zelfbeeld, actieve leerhouding, schoolse vaardigheden, moreel besef, zelfredzaamheid (opvoedingsopgaven: positieve stimulans, omgang met leeftijdgenoten bevorderen, sociaal gedrag stimuleren, onderwijsondersteunend gedrag, uitleg en instructie, eigen taken geven).
  • Puber: Emotionele zelfstandigheid, omgang met andere sekse, seksuele identiteit, eigen waardensysteem, school- en beroepskeuze, probleemoplossing (opvoedingsopgaven: enige tolerantie voor experimenten, toezicht houden, emotionele steun bieden, leeftijdsadequate grenzen stellen).

Opvoedingsstijlen en de Balans tussen Ondersteuning en Structuur

Ouders ontwikkelen na verloop van tijd een vaste manier van reageren op het gedrag van hun kind, een opvoedingsstijl. Vanuit de theorie kunnen verschillende opvoedingsstijlen worden onderscheiden, die als meer of minder gunstig worden beschouwd voor de kinderlijke ontwikkeling.

Een belangrijk kenmerk van een goede opvoedingssituatie is het evenwicht tussen ondersteuning en structuur. Ondersteuning betreft de affectieve band tussen ouders en kinderen, de betrokkenheid, de emotionele ondersteuning en de ruimte voor eigen initiatieven. Structuur betreft het bieden van houvast, het stellen van regels en grenzen en het toezicht houden op het gedrag van kinderen.

Uitdagingen in de Opvoeding

Ouders kunnen te maken krijgen met diverse uitdagingen in de opvoeding, zoals problemen met opgroeien tussen twee culturen, onderwijsachterstand en schooluitval, pedagogische problemen, opvoedingsonzekerheid, multiprobleem gezinssituaties en de invloed van media op het gedrag van kinderen.

Het is belangrijk te erkennen dat opvoeden complex en onvoorspelbaar is. Er is geen perfecte manier van opvoeden en kinderen zijn niet maakbaar. Kennis en inzichten kunnen ouders helpen, maar het is essentieel om af te stemmen op de individuele situatie van ouders, kinderen en jongeren.

Specifieke Opvoeding en Hulp bij Uitdagingen

In situaties waarin de ontwikkeling van een kind niet verloopt zoals verwacht, kan specifieke opvoeding nodig zijn. Dit kan inhouden het vergroten van specifieke opvoedvaardigheden, het aanleren van zelfredzaamheid, het leren omgaan met angsten en het verbeteren van het functioneren thuis of op school.

Professionals kunnen ouders begeleiden bij specifieke opvoedingsuitdagingen, rekening houdend met de opvoedingsstijl van de ouders en de context van het gezin. Het is belangrijk dat professionals en ouders samenwerken, communiceren en nieuwsgierig zijn naar de onderliggende vragen en behoeften.

Belangrijke Principes bij Opvoeden

Verschillende principes kunnen de ontwikkeling van een kind positief beïnvloeden:

  • Een veilige en stimulerende omgeving: Een omgeving waarin kinderen ongestoord kunnen ontdekken en waarin er boeiende activiteiten zijn.
  • Positieve ondersteuning: Complimenten en aanmoediging om nieuwe dingen te leren en zelfstandigheid te stimuleren.
  • Aansprekende discipline: Duidelijke regels, heldere instructies en snelle reacties op ongewenst gedrag.
  • Realistische verwachtingen: Ieder kind is uniek en ontwikkelt zich in een eigen tempo.
  • Goed voor jezelf zorgen: Ouders moeten ook aandacht besteden aan hun eigen welzijn.

Conclusie

Opvoeden is een complex en dynamisch proces dat een breed scala aan vaardigheden en inzichten vereist. Opvoedingsondersteuning speelt een cruciale rol in het bevorderen van een optimale ontwikkeling van kinderen en het voorkomen van opvoedproblemen. Door een evenwicht te vinden tussen ondersteuning en structuur, rekening te houden met de ontwikkelingsopgaven van kinderen en de uitdagingen waarmee ouders te maken kunnen krijgen, kunnen ouders hun kinderen begeleiden naar een zelfstandig en functionerend leven. Het is essentieel dat professionals en ouders samenwerken en elkaar ondersteunen in dit belangrijke proces.

Bronnen

  1. JGZ Richtlijnen
  2. Sophi.online
  3. Karin Wagteveld
  4. Opgroeien.be
  5. NJI

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven