Betrouwbare Ondersteuning en Informatie voor Ouders en Opvoeders
juli 13, 2025
Lichamelijke opvoeding (LO) is een essentieel onderdeel van het onderwijsprogramma, zowel in het basisonderwijs als in het voortgezet onderwijs. Het gaat om meer dan alleen sporten en bewegen; het draagt bij aan de algehele ontwikkeling van kinderen en jongeren, inclusief hun motoriek, sociale vaardigheden en gezondheid. De lessen zijn gericht op het aanleren van diverse bewegingsvaardigheden, het stimuleren van een actieve levensstijl en het bevorderen van een positieve omgang met het eigen lichaam en dat van anderen.
Lichamelijke opvoeding omvat een breed scala aan activiteiten, waaronder spel, turnen, atletiek, bewegen op muziek, en soms ook zelfverdediging. Een belangrijk aspect is het aanleren en corrigeren van een gezonde lichaamshouding. De leerdoelen zijn onderverdeeld in motorische, sociale en emotionele, en cognitieve vaardigheden. Tijdens de lessen wordt vaak op gymschoenen geoefend, hoewel gymmen op blote voeten soms is toegestaan.
In het voortgezet onderwijs is het vak ingedeeld in verschillende domeinen, zoals algemene vaardigheden (bijvoorbeeld goed kunnen sporten in een groep), diverse sporten (balsporten, turnen, atletiek, bewegen op muziek), bewegen en regelen (bijvoorbeeld toernooien organiseren), bewegen en gezondheid (het belang van bewegen voor de gezondheid begrijpen), en bewegen en samenleving (een mening kunnen vormen over maatschappelijke effecten van sport en bewegen). Dit vak is verplicht voor alle leerlingen op middelbare school, met uitzondering van leerlingen op VAVO-scholen, en telt mee bij het combinatiecijfer.
De doelstellingen van lichamelijke opvoeding reiken verder dan het verbeteren van de fysieke conditie. Het gaat om het ontwikkelen van motoriek, het stimuleren van plezier in bewegen en het bevorderen van samenwerking en sportiviteit. Kinderen leren bijvoorbeeld beter gooien, vangen, klimmen en balanceren. Daarnaast wordt aandacht besteed aan het belang van een gezonde levensstijl en het ontwikkelen van sociale vaardigheden, zoals teamwork, respect en omgaan met winst en verlies.
Lichamelijke ontwikkeling is een kernonderdeel van voor- en vroegschoolse educatie en heeft positieve effecten op verschillende vlakken, naast de cognitieve resultaten. Hoewel het bewijs voor cognitieve resultaten zwak is, zijn er positieve effecten aangetoond voor beginnende geletterdheid en rekenen-wiskunde, evenals voor andere onderdelen van het lesprogramma, zoals aardrijkskunde en natuurwetenschappen.
De docent lichamelijke opvoeding heeft een veelzijdige rol. Naast het begeleiden van leerlingen bij het ontwikkelen van hun fysieke vaardigheden, is de docent verantwoordelijk voor het organiseren van sportevenementen en -activiteiten, zowel binnen als buiten de school. Dit omvat het zorgen voor de juiste faciliteiten en materialen, en het creëren van een veilige en inclusieve omgeving waarin alle leerlingen zich welkom voelen, ongeacht hun vaardigheidsniveau of fysieke conditie.
De docent beoordeelt de prestaties van de leerlingen en geeft feedback om hun vaardigheden te verbeteren. Een goede docent beschikt over een uitstekende kennis van verschillende sporten en lichamelijke activiteiten, en is in staat deze kennis op een duidelijke en begrijpelijke manier over te brengen. Communicatievaardigheden en pedagogische kennis zijn essentieel.
Docenten lichamelijke opvoeding worden opgeleid aan een Academie voor Lichamelijke Opvoeding. Na het behalen van een diploma zijn er diverse carrièremogelijkheden, zoals werken op basisscholen, middelbare scholen, speciaal onderwijs, of in het hoger onderwijs. Ook zijn er mogelijkheden om te werken als trainer bij een sportvereniging, coach in het bedrijfsleven, of in een leidinggevende functie binnen het onderwijs. Specialisatie door middel van een masteropleiding is eveneens mogelijk.
Onderzoek suggereert dat deelname aan activiteiten voor lichamelijke ontwikkeling gemiddeld vijf maanden leerwinst kan opleveren op cognitief vlak. Hoewel de bewijskracht hiervoor zwak is, is er enig bewijs dat de combinatie van fysieke activiteiten met methoden voor een betere zelfregulatie kan bijdragen aan verbetering van de executieve functies en een positief effect kan hebben op het leerproces. Het integreren van activiteiten voor lichamelijke ontwikkeling in andere onderdelen van het lesprogramma voor jonge kinderen kan eveneens positieve effecten opleveren.
Het is belangrijk om kinderen te stimuleren om actief te zijn en deel te nemen aan lichamelijke activiteiten, zowel op school als daarbuiten. Dit kan door ze aan te moedigen om lid te worden van een sportvereniging, mee te doen aan spelletjes in de buurt, of gewoon lekker te spelen in de tuin of het park. Beweging is goed voor de gezondheid, de conditie en de sociale ontwikkeling van kinderen.
Het is ook belangrijk om een positieve houding ten opzichte van bewegen te stimuleren. Laat kinderen zien dat bewegen leuk kan zijn en dat het niet alleen gaat om prestaties, maar ook om plezier en samenwerking.
De ontwikkelingen in de sporttechnologie en de veranderende onderwijsmethoden kunnen invloed hebben op het vakgebied van de docent lichamelijke opvoeding. Het is belangrijk dat docenten zich blijven ontwikkelen en op de hoogte blijven van de nieuwste trends en ontwikkelingen.
Bewegen is niet alleen goed voor de fysieke gezondheid, maar ook voor de mentale gezondheid. Het verbetert de stemming, vermindert stress en angst, en bevordert het zelfvertrouwen. Bovendien heeft bewegen een positief effect op belangrijke hersenactiviteiten die gebruikt worden bij het leren. Sportieve activiteiten vergroten de betrokkenheid van leerlingen bij de school.
Bij het invoeren van aanpakken voor lichamelijke ontwikkeling is het belangrijk om deze te koppelen aan andere aanpakken, zoals die gericht op zelfregulatie. Zorg ervoor dat er gedurende de dag regelmatig mogelijkheden zijn om te spelen of lichamelijk actief te zijn, en bedenk hoe lichamelijke ontwikkeling kan worden geïntegreerd in andere activiteiten. Verschillende manieren om activiteiten aan te bieden zijn spelletjes, binnen en buiten spelen, puzzelen, knutselen en werken met klein gereedschap.
Lichamelijke opvoeding is een essentieel onderdeel van het onderwijsprogramma dat bijdraagt aan de algehele ontwikkeling van kinderen en jongeren. Het gaat om meer dan alleen sporten en bewegen; het bevordert de motoriek, sociale vaardigheden, gezondheid en cognitieve ontwikkeling. De docent lichamelijke opvoeding speelt een cruciale rol bij het begeleiden van leerlingen en het creëren van een positieve en inclusieve leeromgeving. Het stimuleren van een actieve levensstijl is van groot belang voor het welzijn van kinderen en jongeren.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet