logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Morele Ontwikkeling bij Kinderen: Een Gids voor Ouders en Opvoeders

De morele ontwikkeling van een kind is een complex proces dat begint in de vroege jeugd en zich voortzet gedurende de hele levensloop. Het omvat de ontwikkeling van een besef van goed en kwaad, het vermogen om empathie te tonen en het maken van ethische keuzes. Deze ontwikkeling is essentieel voor het functioneren in de maatschappij en het opbouwen van gezonde relaties. Deze tekst biedt een overzicht van de verschillende aspecten van morele ontwikkeling bij kinderen, gebaseerd op inzichten uit ontwikkelingspsychologie en pedagogiek.

Wat is Morele Ontwikkeling?

Morele ontwikkeling kan worden gedefinieerd als de groei van het besef van goed en kwaad, en de capaciteit om morele oordelen te vellen en te handelen in overeenstemming met die oordelen. Het is een proces dat nauw verbonden is met de sociaal-emotionele ontwikkeling, empathie en zelfbeeld. Het gaat niet alleen om het leren van regels en normen, maar ook om het ontwikkelen van een eigen geweten en het vermogen om zelfstandig morele afwegingen te maken. Morele ontwikkeling is een van de vier ontwikkelingsgebieden, naast de sociaal-emotionele, cognitieve en motorische ontwikkeling.

De Componenten van Moraliteit

Moraliteit bestaat uit morele waarden en normen die in de praktijk werkzaam zijn of zouden moeten zijn. Moraal is dus praktijkgebonden. Moraliteit omvat de morele waarden en normen in actie, zoals wanneer individuen hun verschillende maatschappelijke rollen vervullen. Er zijn drie componenten die een rol spelen: de instinctieve moraal, de conventionele moraal en de institutionele moraal. De instinctieve moraal is grotendeels genetisch bepaald en gericht op zelfoverleving en het zorgen voor de eigen kring. De conventionele moraal is cultureel bepaald en omvat de geschreven en ongeschreven regels van de regio waarin men opgroeit. De institutionele moraal betreft de regels binnen professies en organisaties.

De Stadia van Morele Ontwikkeling

Lawrence Kohlberg heeft een bekende theorie ontwikkeld over de morele ontwikkeling, waarin hij drie stadia onderscheidt. Deze stadia zijn indicatief voor de leeftijd, maar de ontwikkeling kan per kind verschillen.

  • Pre-conventioneel stadium (0 tot 10 jaar): In dit stadium is het morele gedrag vooral gericht op het vermijden van straf of het krijgen van een beloning. Kinderen begrijpen nog niet de bredere sociale context van morele regels. Een kind kiest ervoor om geen koekjes te stelen omdat hij straf verwacht als hij betrapt wordt.
  • Conventioneel stadium (10 tot 18 jaar): In dit stadium baseren kinderen hun morele oordelen vooral op de afkeuring of instemming van hun omgeving. Goed is wat anderen, vooral leeftijdsgenoten, 'goed' vinden. Ze zijn sterk beïnvloed door de verwachtingen van anderen en proberen deze te voldoen.
  • Post-conventioneel stadium (vanaf 18 jaar): In dit stadium ontwikkelen mensen hun eigen morele principes, die los staan van de verwachtingen van de omgeving. Ze zijn in staat om kritisch na te denken over morele regels en deze te bevragen.

De Rol van de Opvoeder

De opvoeder speelt een cruciale rol in de morele ontwikkeling van een kind. In de eerste instantie is de opvoeder het geweten voor het kind, door zelf het goede voorbeeld te geven. Het is belangrijk om duidelijke regels te hanteren en deze consequent toe te passen, om grenzen te stellen en positief gedrag te belonen. Straf moet zoveel mogelijk vermeden worden, maar een kind moet wel tijdig gewaarschuwd worden als het een regel wil overtreden.

Naast het geven van het goede voorbeeld, is het belangrijk om kinderen de ruimte te bieden om zelf na te denken en hun eigen morele oordelen te vormen. Dit kan door het bespreken van normen en waarden in alledaagse situaties en door kinderen te vragen hoe zij problemen zouden oplossen. Kinderen komen soms tot verrassend simpele en goede oplossingen.

Morele Emoties en Empathie

Morele emoties, zoals verontwaardiging, schuld en schaamte, spelen een belangrijke rol in de morele ontwikkeling. Empathie, het vermogen om je in te leven in de gevoelens van anderen, is essentieel voor het ontwikkelen van een moreel besef. Door je te verplaatsen in de situatie van een ander, kun je beter begrijpen waarom bepaald gedrag goed of kwaad is. Het is belangrijk om kinderen te leren om hun eigen handelen te waarderen in het licht van hun overtuigingen en om zich intrinsiek verbonden te voelen met waarden als eerlijkheid, rechtvaardigheid en betrouwbaarheid.

Christelijke Morele Opvoeding

Christelijke morele opvoeding omvat onderwijs over de zaligsprekingen, zonde en vergeving. Het is een onderwijs over de zaligsprekingen, waarbij de rechtvaardige gelukkig is met het geluk dat voortkomt uit het zich vastklampen aan God. Het omvat ook onderwijs over zonde, die verderf inhoudt omdat het een belediging van God en de naaste is. Christelijke morele opvoeding vereist conversie, het profiteren van Gods hulp om verlossing te bereiken, die gepaard gaat met vergeving van zonden. Het verwelkomen van Gods barmhartigheid maakt ons barmhartig voor anderen.

Praktische Tips voor het Stimuleren van Morele Ontwikkeling

Er zijn verschillende manieren om de morele ontwikkeling van kinderen te stimuleren:

  • Geef het goede voorbeeld.
  • Praat vaak over goed en kwaad, bijvoorbeeld na het voorlezen van een boek.
  • Leg steeds uit waarom iets wel of niet mag.
  • Waarschuw een kind van tevoren als het een regel wil overtreden.
  • Doe spelletjes waarbij kinderen leren om te gaan met regels.
  • Stimuleer kinderen om zelf na te denken over situaties en oplossingen te bedenken.
  • Leer kinderen om zich in anderen te verplaatsen.
  • Waardeer behulpzaamheid en keur ongewenst gedrag af.

De Invloed van het Morele Klimaat

Het morele klimaat, de heersende normen en waarden in een omgeving, heeft invloed op de morele ontwikkeling van kinderen. Een positief moreel klimaat, waarin respect, eerlijkheid en empathie centraal staan, bevordert de ontwikkeling van een gezond geweten en een sterk moreel kompas.

Beperkingen en Onzekerheden

Hoewel er veel kennis is over morele ontwikkeling, zijn er ook beperkingen en onzekerheden. De ontwikkeling verloopt bij elk kind anders en wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals de opvoeding, de omgeving en de persoonlijke eigenschappen van het kind. Het is belangrijk om te onthouden dat er geen pasklare oplossingen zijn en dat het een continu proces is van begeleiding en ondersteuning.

Conclusie

Morele ontwikkeling is een essentieel onderdeel van de ontwikkeling van een kind. Het omvat de groei van een besef van goed en kwaad, het vermogen om empathie te tonen en het maken van ethische keuzes. De opvoeder speelt een cruciale rol in dit proces, door het goede voorbeeld te geven, duidelijke regels te hanteren en kinderen de ruimte te bieden om zelf na te denken en hun eigen morele oordelen te vormen. Door aandacht te besteden aan de morele ontwikkeling van kinderen, dragen we bij aan het vormen van verantwoordelijke en empathische burgers.

Bronnen

  1. Kiddo.net
  2. Fundacioncarf.org
  3. Boommanagement.nl
  4. Waarden.net
  5. Wij-leren.nl
  6. Sggroningen.nl
  7. Medilexonderwijs.nl
  8. Vgs.nl
  9. Opvoedadvies.nl
  10. Normenenwaarden.org

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven