Bipolaire Stoornis: Familiaire Risico's en Ontwikkeling bij Kinderen
juli 13, 2025
De regio Noord-Veluwe biedt diverse vormen van ondersteuning en zorg voor kinderen, jongeren en hun gezinnen. Deze ondersteuning richt zich op het versterken van het opvoedkundig klimaat, vroegtijdige signalering van problemen en het bieden van passende hulp, zowel dicht bij huis als via specialistische jeugdhulp. Dit artikel geeft een overzicht van de beschikbare mogelijkheden en de manier waarop samenwerking tussen verschillende organisaties vormgegeven wordt.
Het opvoeden van kinderen kan uitdagend zijn. Er zijn momenten dat gezinnen extra ondersteuning nodig hebben bij het omgaan met opvoedproblemen, emotionele uitdagingen of gedragsproblemen van hun kinderen. Verschillende organisaties in de regio bieden hulp aan, zoals Pactum, dat zich richt op jongeren en gezinnen die hulp nodig hebben bij het opgroeien en opvoeden. Pactum biedt specialistische diagnostiek en behandeling, en werkt samen met jongeren, ouders en de omgeving aan een positieve toekomst. De hulp wordt geboden zo kort als mogelijk, maar zo lang als nodig, met als doel gezinnen weer zelfstandig te laten functioneren.
Positief Opvoeden biedt concrete hulpmiddelen en strategieën voor ouders om te reageren op opvoedsituaties en ongewenst gedrag te verminderen. Dit programma is wetenschappelijk bewezen effectief en helpt ouders de emoties van hun kind te doorgronden en een positieve band te versterken.
Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) in Harderwijk is een belangrijk aanspreekpunt voor vragen over opvoeden en opgroeien. Scholen werken samen met het CJG om ouders te ondersteunen en te verwijzen naar passende hulp.
De Jeugdwet legt gemeenten de plicht op om het opvoedkundig klimaat in gezinnen en wijken te versterken en vroegtijdige signalering van problemen te bevorderen. Dit omvat het maken van beleid gericht op preventie van opvoed- en opgroeiproblemen, psychische problemen en stoornissen. De wet stelt geen specifieke eisen aan dit beleid, maar vereist wel dat het aanbod van jeugdhulp kwalitatief en kwantitatief toereikend is.
De Regionale uitvoering Jeugdhulpregio Noord Veluwe benadrukt het belang van toegankelijke, effectieve en passende jeugdhulp. Er wordt samengewerkt met jeugdhulpaanbieders en partners om een veilig en gezond opgroeiklimaat te creëren.
Wanneer vroegtijdige signalering en preventieve maatregelen niet voldoende zijn, is er een breed scala aan jeugdhulp beschikbaar. Deze hulp kan variëren van ambulante ondersteuning en jeugdhulp door basisvoorzieningen tot specialistische zorg, zoals jeugdgezondheidszorg, jongerencoaching en verblijf in een instelling.
De Jeugdwet definieert verschillende functies van jeugdhulp, waaronder:
De gemeente draagt zorg voor de beschikbaarheid van jeugdhulp via de gemeente en na een verwijzing door een huisarts, medisch specialist of jeugdarts. In sommige gevallen kan de gemeente een Persoonsgebonden Budget (PGB) verstrekken, waarmee ouders zelf de hulp kunnen organiseren en inkopen.
Er zijn verschillende vormen van niet vrij toegankelijke voorzieningen beschikbaar, zoals zorg thuis, individuele thuisbegeleiding, verblijf in een instelling, pleegzorg en gesloten jeugdzorg.
Het Koraal in Harderwijk, als onderdeel van Aurora Onderwijsgroep, benadrukt het belang van passend onderwijs. Dit betekent dat elk kind een plek heeft op een school die past bij zijn of haar mogelijkheden en behoeften. Scholen kijken goed naar wat een kind nodig heeft om te groeien en te leren, en organiseren dit zoveel mogelijk binnen de eigen school.
Om passend onderwijs te realiseren, werken scholen samen in regionale samenwerkingsverbanden, zoals Zeeluwe. Binnen Zeeluwe wordt samengewerkt met basisscholen en scholen voor speciaal (basis)onderwijs in de gemeenten Nijkerk, Putten, Harderwijk, Zeewolde, Nunspeet, Elburg, Ermelo en Epe.
Scholen werken ook samen met organisaties in de eigen gemeente, zoals het CJG en de leerplichtambtenaren, om een breed scala aan ondersteuning te bieden.
Mantelzorg, de hulp die rechtstreeks voortvloeit uit een sociale relatie, is een belangrijke vorm van ondersteuning. De verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Harderwijk 2018 erkent het belang van mantelzorg en biedt mogelijkheden voor ondersteuning van mantelzorgers.
De gemeenten in de regio Noord-Veluwe zijn verantwoordelijk voor de financiering van jeugdhulp en werken samen om de kosten te beheersen en de kwaliteit te waarborgen. Er worden afspraken gemaakt met zorgaanbieders over tarieven en kwaliteitseisen.
De gemeente kan in bepaalde gevallen een woonvoorziening verstrekken, bijvoorbeeld voor woningaanpassingen. Als de woningwaarde door de voorziening stijgt, kan een deel van de waardestijging teruggevorderd worden.
De gemeente onderzoekt regelmatig de kwaliteit en rechtmatigheid van de verstrekte jeugdhulp en PGB’s. Dit gebeurt door middel van steekproeven en onderzoek naar de besteding van PGB’s. Er is een klachtenregeling beschikbaar voor ouders en jeugdigen die niet tevreden zijn over de geboden hulp.
De Regionale uitvoering Jeugdhulpregio Noord Veluwe streeft naar continue verbetering van de jeugdhulp door scholing, onderzoek en samenwerking. Er wordt gestimuleerd om buiten de kaders te denken en te zoeken naar innovatieve oplossingen.
De gemeenten in de regio werken samen aan een lerend jeugdstelsel, waarbij kennis wordt gedeeld en ervaringen worden uitgewisseld om de kwaliteit van de jeugdhulp te verbeteren.
De regio Noord-Veluwe biedt een breed scala aan ondersteuning en zorg voor kinderen, jongeren en hun gezinnen. Door samenwerking tussen verschillende organisaties, zoals Pactum, het CJG, scholen en de gemeente, wordt er gewerkt aan een veilig en gezond opgroeiklimaat. De focus ligt op vroegtijdige signalering, preventie, passend onderwijs en het bieden van passende hulp, zowel dicht bij huis als via specialistische jeugdhulp. De gemeenten zijn verantwoordelijk voor de financiering en kwaliteit van de jeugdhulp en streven naar continue verbetering en innovatie.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet