logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Ondersteuning en Regelgeving voor Jeugd in de Gemeente Waadhoeke

De gemeente Waadhoeke biedt diverse vormen van ondersteuning en heeft specifieke regelgeving omtrent de opvoeding en jeugdhulp. Dit artikel geeft een overzicht van de beschikbare informatie, gebaseerd op gemeentelijke documenten en beleidslijnen. De focus ligt op de organisatie van jeugdhulp, de rechten van jeugdigen en ouders, en de beschikbare voorzieningen binnen de gemeente.

Organisatie van Jeugdhulp

De organisatie van jeugdhulp in Waadhoeke is gebaseerd op de Jeugdwet, waarbij de gemeente verantwoordelijk is voor het organiseren van goede en toegankelijke jeugdhulp. Het uitgangspunt is dat de verantwoordelijkheid voor het gezond en veilig opgroeien van jeugdigen primair bij de ouders en de jeugdige zelf ligt. De gemeente Waadhoeke heeft de mandaatregeling “Wet Maatschappelijke Ondersteuning 2015 en Jeugdwet” 2021 vastgesteld, waarin de bevoegdheden zijn geregeld voor de manager gebiedsteam, teamleider gebiedsteam en medewerker gebiedsteam. Deze functionarissen zijn verantwoordelijk voor de uitoefening van beslissingsbevoegdheden namens het college van burgemeester en wethouders.

Het gebiedsteam speelt een cruciale rol in het onderzoek naar de behoeften, persoonskenmerken en voorkeuren van jeugdigen en hun ouders. Dit onderzoek gebeurt in samenspraak met de jeugdige en/of zijn ouders. Het team verzamelt relevante gegevens en maakt een afspraak voor een gesprek. Tijdens dit gesprek worden de mogelijkheden besproken voor het opstellen van een familiegroepsplan, dat de basis kan vormen voor verdere ondersteuning.

Verschillende Vormen van Jeugdhulp

De jeugdhulp in Waadhoeke kan worden onderverdeeld in verschillende vormen, afhankelijk van de behoeften van de jeugdige. Er wordt onderscheid gemaakt tussen algemene voorzieningen, specialistische jeugdhulp (ambulante en met verblijf) en jeugdbescherming.

Ambulante jeugdhulp omvat hulp die plaatsvindt bij de jeugdige thuis, op een locatie van de aanbieder of elders, zoals op school of een kinderdagverblijf. Jeugdhulp met verblijf betreft de situatie waarin een jeugdige, vrijwillig of gedwongen, in een instelling verblijft. Specialistische jeugdhulp wordt geboden op basis van een ondersteuningsprofiel en in de vorm van een traject. Verblijf is altijd gekoppeld aan een ondersteuningsprofiel.

Binnen de specialistische jeugdhulp zijn verschillende ondersteuningsprofielen vastgesteld, gericht op diverse behoeften:

  • Het verbeteren van psychosociaal functioneren en gezinscommunicatie.
  • Het vergroten van specifieke opvoedingsvaardigheden, rekening houdend met de problematiek van het kind.
  • Het vergroten van opvoedingsvaardigheden bij ouders met een beperking.
  • Het vergroten van opvoedingsvaardigheden bij ouders met eigen problematiek, in combinatie met hulp voor de jeugdige.
  • Het verminderen van problematiek en het verbeteren van het functioneren van de jeugdige door middel van zorg en behandeling.
  • Het leren van vaardigheden en het verbeteren van het functioneren van de jeugdige, rekening houdend met de problematiek van de ouders en het waarborgen van de veiligheid van de jeugdige.
  • Behoefte aan begeleiding in samenhang met een verstandelijke beperking, eventueel in combinatie met gedragsproblematiek.
  • Behoefte aan begeleiding vanwege een lichamelijke beperking.
  • Het leren van vaardigheden en het verbeteren van het functioneren voor 0-6 jarigen binnen het gezin, rekening houdend met de problematiek van de ouders en het waarborgen van de veiligheid van het jonge kind.

Hoog specialistische jeugdhulp is bedoeld voor zeer complexe gevallen, waarbij een klinische achtervang in een besloten of gesloten setting (Jeugdzorg Plus) of spoedeisende ondersteuning (Crisiszorg) noodzakelijk is. Dit vereist een multidisciplinaire aanpak.

Rechten en Plichten van Ouders en Jeugdigen

Jeugdigen en ouders hebben het recht zich rechtstreeks te wenden tot een algemene voorziening. Het gebiedsteam is verplicht alle relevante en toegankelijke gegevens over de jeugdige en zijn situatie te verzamelen en een gesprek te voeren met de jeugdige en/of zijn ouders. Tijdens dit gesprek worden de mogelijkheden besproken voor het opstellen van een familiegroepsplan.

De gemandateerde functionarissen zijn verplicht de besluiten die zij nemen zorgvuldig vast te leggen en kunnen worden verzocht te rapporteren over de uitoefening van hun mandaat. Het is belangrijk dat de mandaatgever (het college van burgemeester en wethouders) op de hoogte is van de besluiten die worden genomen.

Onderwijs en Gezondheidszorg

Kinderen in Waadhoeke hebben recht op onderwijs en gezondheidszorg, net als andere kinderen in Nederland. Het is belangrijk dat ouders en kinderen zich inschrijven bij de gemeente om toegang te krijgen tot deze diensten en hun rechten te beschermen. Vanaf 4 jaar zijn kinderen leerplichtig. Tot die tijd kunnen ze naar de kinderopvang of een speelleergroep. Kinderen die ingeschreven zijn bij de gemeente en het consultatiebureau bezoeken, kunnen extra begeleiding voor de Nederlandse taal krijgen.

Voor spoedeisende tandheelkundige zorg kunnen ouders terecht bij tandartsen in omliggende plaatsen zoals Leeuwarden, Grou, Heerenveen en Sneek.

Specifieke Situaties en Voorzieningen

Voor arbeidsmigranten die in Waadhoeke komen wonen en werken, is het belangrijk om zich in te schrijven bij de gemeente. Dit geeft toegang tot dezelfde voordelen als Nederlandse burgers, zoals een Burgerservicenummer (BSN), belastingvoordelen, kinderbijslag en eventuele uitkeringen.

De gemeente Waadhoeke heeft opvanglocaties ingericht voor Oekraïense vluchtelingen. Op dit moment verblijven er 315 vluchtelingen in gemeentelijke opvanglocaties en 33 in particuliere opvang. Er zijn zes gemeentelijke opvanglocaties: Nij Statelân in Menaam, Motel de Valk in Franeker, Nije Buorren 21 in Sexbierum, Bloemketerp in Franeker, Oostwoud in Franeker en Frisiabrug in Franeker.

Waarden en Beleid

De gemeente Waadhoeke hecht waarde aan een weids landschap, rust, schone lucht, sfeervolle dorpen en een goed bereikbare omgeving. Er is aandacht voor culturele en sportieve activiteiten, ondernemerszin en het behoud van het erfgoed. De gemeente streeft naar een economisch gezonde omgeving met een goede werkgelegenheid en een evenwicht tussen landbouw en natuur. Er wordt ook ingezet op klimaatadaptatie, met name door de versterking van de dijk en het verbeteren van de zoetwatervoorraad.

Pilotprojecten en Flexibiliteit

Het college van burgemeester en wethouders heeft de mogelijkheid om af te wijken van de reguliere regels en procedures middels een pilotproject, met als doel om de jeugdhulp te bevorderen. Een pilotproject moet echter gebaseerd zijn op een goedgekeurde opzet en een beperkte omvang hebben.

Conclusie

De gemeente Waadhoeke biedt een breed scala aan jeugdhulp en ondersteuning, gebaseerd op de Jeugdwet en de lokale regelgeving. De organisatie van jeugdhulp is gericht op het bevorderen van het welzijn van jeugdigen en het ondersteunen van ouders bij hun opvoedingsopdrachten. Het is belangrijk dat ouders en jeugdigen zich bewust zijn van hun rechten en de beschikbare voorzieningen, en dat zij zich tijdig wenden tot de gemeente voor hulp en advies. De gemeente Waadhoeke streeft naar een veilige en stimulerende omgeving waarin kinderen gezond en veilig kunnen opgroeien.

Bronnen

  1. Elan Onderwijsgroep https://www.elanonderwijsgroep.nl/
  2. Gemeentelijke regelgeving Waadhoeke - Mandaatregeling https://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR652817/1
  3. Gemeenteblad Waadhoeke - Omgevingsvisie https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2025-93877.html
  4. Gemeentelijke regelgeving Waadhoeke - Jeugdhulpverordening https://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR647951/1
  5. Waadhoeke - Informatie voor nieuwkomers https://www.waadhoeke.nl/liveinwaadhoeke
  6. Waadhoeke - Opvanglocaties Oekraïense vluchtelingen https://www.waadhoeke.nl/oekraine/opvanglocaties-in-waadhoeke

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven