Genderneutrale Opvoeding: Vrijheid en Ontwikkeling voor Elk Kind
juli 12, 2025
De opvoeding van kinderen in de moderne samenleving leidt veel problemen op. Dit blijkt uit diverse bronnen, waaronder het boek Opvoeden in verwarrende tijden van Lennart Vriens. Het boek onderzoekt waarom opvoeding en onderwijs zoveel problemen opleveren, en hoe een cultuur van vrede en geweldloosheid kan bijdragen aan de crisis van de westerse cultuur. In dit artikel wordt uitgelegd wat het boek bevat, wat de kern van de visie is, en welke invloed dit heeft op de opvoeding van kinderen.
De oorzaak van de huidige malaise in de opvoeding en het onderwijs is fundamenteel. Het lijkt erop dat de moderne westerse mens in de dynamiek van de twintigste eeuw niet alleen het zicht is kwijtgeraakt op zijn eigen zingeving, maar ook op een goede invulling van de opvoeding van en het onderwijs aan de jongere generatie. Dit boek geeft een visie op een aantal problemen en de achtergronden ervan in opvoeding en onderwijs. Daarna gaat het na in hoeverre de door de Verenigde Naties gelanceerde idee van een cultuur van vrede en geweldloosheid een antwoord kan zijn op de crisis van de westerse cultuur en wat daarvan de consequenties zijn voor opvoeding en onderwijs.
Lennart Vriens is bijzonder hoogleraar Vredespedagogiek aan de Universiteit Utrecht. Hij publiceerde veelvuldig over vredesopvoeding en over schoolpedagogische kwesties. In het boek Opvoeden in verwarrende tijden stelt hij een visie op de problemen die de opvoeding en het onderwijs tegen het lijf lopen. Hij onderzoekt hoe de moderne samenleving met deze problemen omgaat en wat de gevolgen zijn voor de opvoeding van kinderen. Daarnaast beschouwt hij het idee van een cultuur van vrede en geweldloosheid als een mogelijke oplossing voor de crisis van de westerse cultuur.
De opvoeding speelt een cruciale rol in de ontwikkeling van kinderen. In de huidige samenleving leidt de opvoeding van kinderen veel problemen op. Ettelijke reality-tv-programma’s gaan over opvoedingsproblemen. Kijkcijfers wijzen uit dat ze erg populair zijn. Kijkt men uit leedvermaak? Of veeleer uit een soort opluchting dat het er in het eigen gezin nog niet zo kwaad aan toe gaat? In de scholen lijkt het niet veel anders. Er werd zelden zoveel geklaagd over het onderwijs als nu, zodat sommigen zich afvragen of de school nog wel voor haar taken bekwaam is.
De oorzaak van deze malaise is fundamenteel. Het lijkt erop dat de moderne westerse mens in de dynamiek van de twintigste eeuw niet alleen het zicht is kwijtgeraakt op zijn eigen zingeving, maar in samenhang daarmee ook op een goede invulling van de opvoeding van en het onderwijs aan de jongere generatie. Dit boek geeft een visie op een aantal problemen en de achtergronden ervan in opvoeding en onderwijs. Daarna gaat het na in hoeverre de door de Verenigde Naties gelanceerde idee van een cultuur van vrede en geweldloosheid een antwoord kan zijn op de crisis van de westerse cultuur en wat daarvan de consequenties zijn voor opvoeding en onderwijs.
De cultuur van vrede en geweldloosheid kan een antwoord zijn op de crisis van de westerse cultuur. Deze visie is gebaseerd op het idee dat een cultuur van vrede en geweldloosheid kan bijdragen aan de opvoeding van kinderen. In dit verband wordt onderzocht wat de consequenties zijn van deze cultuur voor opvoeding en onderwijs. Daarnaast wordt gekeken naar de manier waarop deze visie kan worden toegepast in de praktijk.
De school speelt een belangrijke rol in de opvoeding van kinderen. Er werd zelden zoveel geklaagd over het onderwijs als nu, zodat sommigen zich afvragen of de school nog wel voor haar taken bekwaam is. De oorzaak van deze malaise is fundamenteel. Het lijkt erop dat de moderne westerse mens in de dynamiek van de twintigste eeuw niet alleen het zicht is kwijtgeraakt op zijn eigen zingeving, maar in samenhang daarmee ook op een goede invulling van de opvoeding van en het onderwijs aan de jongere generatie. Dit boek geeft een visie op een aantal problemen en de achtergronden ervan in opvoeding en onderwijs. Daarna gaat het na in hoeverre de door de Verenigde Naties gelanceerde idee van een cultuur van vrede en geweldloosheid een antwoord kan zijn op de crisis van de westerse cultuur en wat daarvan de consequenties zijn voor opvoeding en onderwijs.
De opvoeding van kinderen in de moderne samenleving leidt veel problemen op. Dit blijkt uit diverse bronnen, waaronder het boek Opvoeden in verwarrende tijden van Lennart Vriens. Het boek onderzoekt waarom opvoeding en onderwijs zoveel problemen opleveren, en hoe een cultuur van vrede en geweldloosheid kan bijdragen aan de crisis van de westerse cultuur en wat daarvan de consequenties zijn voor opvoeding en onderwijs.
De visie op de toekomst is gebaseerd op het idee dat een cultuur van vrede en geweldloosheid kan bijdragen aan de opvoeding van kinderen. In dit verband wordt onderzocht wat de consequenties zijn van deze cultuur voor opvoeding en onderwijs. Daarnaast wordt gekeken naar de manier waarop deze visie kan worden toegepast in de praktijk. De visie op de toekomst is dus gebaseerd op het idee dat een cultuur van vrede en geweldloosheid kan bijdragen aan de opvoeding van kinderen.
De opvoeding van kinderen in de moderne samenleving leidt veel problemen op. Dit blijkt uit diverse bronnen, waaronder het boek Opvoeden in verwarrende tijden van Lennart Vriens. Het boek onderzoekt waarom opvoeding en onderwijs zoveel problemen opleveren, en hoe een cultuur van vrede en geweldloosheid kan bijdragen aan de crisis van de westerse cultuur en wat daarvan de consequenties zijn voor opvoeding en onderwijs. De visie op de toekomst is gebaseerd op het idee dat een cultuur van vrede en geweldloosheid kan bijdragen aan de opvoeding van kinderen.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet