logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Seksuele opvoeding: Wat ouders moeten weten over het beantwoorden van vragen over seksualiteit

Seksuele opvoeding is een essentieel onderdeel van de opvoeding van kinderen. Het gaat hierbij niet alleen om het leren van fysieke aspecten van seksualiteit, maar ook om het ontwikkelen van een bewustzijn van grenzen, respect, en verantwoordelijkheid. In de bronnen die zijn opgesomd, wordt duidelijk gemaakt dat ouders een belangrijke rol spelen bij de seksuele opvoeding van hun kinderen. Dit artikel richt zich op de belangrijkste vragen die ouders kunnen stellen over seksuele opvoeding, en hoe ze deze op een betrouwbare en open manier kunnen beantwoorden.

Wat is seksuele opvoeding?

Seksuele opvoeding is het proces waarin kinderen leren over hun lichaam, relaties, en seksualiteit. Het omvat het leren kennen van het eigen lichaam, het opbouwen van vriendschappen, en het leren omgaan met gevoelens. Ouders en opvoeders helpen kinderen hierbij om hun eigen grenzen te leren kennen en te respecteren, en om veilig en verantwoord om te gaan met seksualiteit. De seksuele ontwikkeling van kinderen begint al vanaf hun geboorte, en blijft zich ontwikkelen tot in de puberteit.

Wanneer begint seksuele opvoeding?

Volgens de bronnen is de seksuele ontwikkeling van kinderen al vanaf nul jaar te zien. Baby’s verkennen hun lichaam, peuters onderzoeken de verschillen tussen hun eigen lichaam en dat van anderen, en vanaf een jaar of vier krijgen kinderen steeds meer vragen over liefde en seksualiteit. De seksuele opvoeding begint dus al op jonge leeftijd, en wordt opgebouwd in fasen.

Hoe praat je met je kind over seksualiteit?

Het is belangrijk om open en eerlijk te zijn bij het praten over seksualiteit. De bronnen geven aan dat ouders moeten beginnen met het uitleggen van de basis, zoals het verschil tussen jongens en meisjes, en wat een baby is. Bij oudere kinderen kan er meer worden ingegaan op de technische kant van seksualiteit, zoals het hebben van gemeenschap en het leren omgaan met gevoelens.

Tips voor het beantwoorden van vragen over seksualiteit

De bronnen geven verschillende tips voor ouders die vragen over seksualiteit beantwoorden. Hieronder staan enkele van de belangrijkste tips:

  • Gebruik een aanleiding: Een vraag, een opmerking, een scène op straat of iets wat jullie samen zien op tv: dat zijn dé momenten om het gesprek te starten.
  • Stel open en uitnodigende vragen: Vragen als "Wat denk jij ervan?" of "Wat zou jij doen als...?" helpen om het gesprek te starten.
  • Gebruik illustraties en filmpjes: Kijk samen naar leerzame programma’s en filmpjes, bijvoorbeeld van Het Klokhuis.
  • Geef ruimte aan vragen: Kinderen stellen vaak vragen over seksualiteit. Grijp die vragen aan om je kind iets te leren.
  • Blijf beschikbaar voor vragen: Praten met je kind over seks hoeft geen grote uitdaging te zijn. Door open en eerlijk te zijn, bied je niet alleen betrouwbare informatie, maar creëer je ook een veilige ruimte voor hun vragen.

Wat zijn de belangrijkste thema’s in de seksuele opvoeding?

De seksuele opvoeding omvat verschillende thema’s, waaronder:

  • Relaties en gevoelens: Hoe ga je met anderen om? Wat betekent vriendschap?
  • Je lichaam: Hoe verandert je lichaam? Wat zijn geslachtsorganen? En hoe noem je die?
  • Wensen en grenzen: Hoe weet je of je iets fijn vindt? Wat kun je doen als iemand iets doet wat je niet wil?
  • Seksualiteit: Wat is verliefdheid? Op wie kun je verliefd worden?
  • Seksuele voorlichting: Hoe heb je veilige seks? Hoe laat je je testen op soa’s?

Deze thema’s worden op verschillende leeftijden behandeld, en zijn aangepast aan de leeftijd van de kinderen en jongeren.

Hoe zorgt een warm gezinsklimaat voor een gezonde seksuele ontwikkeling?

Een warm gezinsklimaat heeft een positief effect op de seksuele ontwikkeling van kinderen en jongeren. Als de band met ouders goed is, ontwikkelt een kind zich seksueel beter. Jongeren uit een warm nest blijken in de puberteit later met seks te beginnen en zich beter te beschermen tegen zwangerschap of soa’s. Ook lopen deze jongeren minder kans om tot seksuele handelingen gedwongen te worden of een ander hiertoe te dwingen.

Wat is de LOVE-regel?

De LOVE-regel is een handvat voor ouders om een warm gezinsklimaat te realiseren. Deze regel helpt ouders bij de seksuele opvoeding van hun kinderen. De LOVE-regel staat voor:

  • Liefde
  • Opvoeding
  • Vriendelijkheid
  • Eerkenning

Deze regel helpt ouders om een positieve en betrouwbare seksuele opvoeding te geven.

Wat is de rol van de school bij de seksuele opvoeding?

De school speelt een belangrijke rol bij de seksuele opvoeding van kinderen. De lessen relationele en seksuele vorming helpen kinderen om bewuste keuzes te maken en gezond op te groeien. De lesstof is leeftijdsgebonden en wordt aangepast aan de leeftijd van de kinderen en jongeren.

Wat is de Week van de Lentekriebels?

De Week van de Lentekriebels is een projectweek voor basisscholen waarin extra aandacht wordt besteed aan relaties en seksualiteit. Het helpt scholen om dit onderwerp een vaste plek te geven in hun lesprogramma. Voor sommige scholen is het een startpunt, voor anderen een jaarlijkse herinnering om het thema te blijven behandelen.

Wat is het verschil tussen seksuele voorlichting en seksuele opvoeding?

Seksuele voorlichting is onderdeel van seksuele opvoeding. Dit is bedoeld voor jongeren die de leeftijd hebben dat ze met seks bezig zijn. Meestal is dit tijdens de puberteit. Bij seksuele voorlichting deel je kennis, bijvoorbeeld over veilige seks.

Wat zijn de belangrijkste tips voor ouders bij de seksuele opvoeding?

De bronnen geven verschillende tips voor ouders bij de seksuele opvoeding van hun kinderen. Hieronder staan enkele van de belangrijkste tips:

  • Bied informatie aan: Leg op een zichtbare plek informatie, zoals (voor)leesboeken, brochures en flyers met betrouwbare informatie over de seksuele ontwikkeling.
  • Zorg voor een veilige sfeer: Een gesprek over de seksuele ontwikkeling loopt het best als ouders zich op hun gemak voelen.
  • Gebruik filmpjes en illustraties: Kijk samen naar leerzame programma’s en filmpjes, bijvoorbeeld van Het Klokhuis.
  • Blijf beschikbaar voor vragen: Praten met je kind over seks hoeft geen grote uitdaging te zijn. Door open en eerlijk te zijn, bied je niet alleen betrouwbare informatie, maar creëer je ook een veilige ruimte voor hun vragen.
  • Gebruik betrouwbare bronnen: Gebruik bronnen zoals de website van het Nederland Jeugdinstituut, het Centrum voor Jeugd en gezondheid, en Ouders.nl.

Conclusie

Seksuele opvoeding is een essentieel onderdeel van de opvoeding van kinderen. Het helpt kinderen om hun eigen grenzen te leren kennen en te respecteren, en om veilig en verantwoord om te gaan met seksualiteit. Ouders en opvoeders spelen een belangrijke rol bij de seksuele opvoeding van hun kinderen. Door open en eerlijk te zijn, bieden ouders niet alleen betrouwbare informatie, maar creëeren ze ook een veilige ruimte voor hun kinderen. Het is belangrijk om de seksuele opvoeding op een leeftijdsgebonden manier te geven, en om te zorgen dat kinderen bewuste keuzes kunnen maken.

Bronnen

  1. De fout die veel ouders maken bij seksuele opvoeding (en hoe het wél moet)
  2. Seksuele opvoeding is meer dan praten over seks en soa's
  3. Veelgestelde vragen over de Week van de Lentekriebels
  4. Seksuele opvoeding van kinderen in de basisschoolleeftijd
  5. Seksuele opvoedingsondersteuning aan ouders
  6. Meer informatie of hulp rond seksuele opvoeding
  7. Veel vragen over seksuele opvoeding
  8. Hoe leg je aan je kind uit wat seks is
  9. Seksuele opvoeding
  10. Seksuele opvoeding: ook een deel van de opvoeding
  11. Tips seksuele opvoeding kind
  12. Seksuele opvoeding van jonge kinderen

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven