Opvoedstijlen: Welke Benadering Past bij Jou en Je Kind?
juli 13, 2025
In de opvoeding van kinderen is het belangrijk om duidelijke grenzen te stellen en deze ook vol te houden. Dit helpt kinderen om zich veilig en ontspannen te voelen, waardoor ze zich beter kunnen richten op hun ontwikkeling. In dit artikel wordt uitgelegd hoe je kinderen op een positieve manier kunt opvoeden, met aandacht voor het volhouden van regels en het aanbieden van een veilige basis. De informatie is gebaseerd op de bronnen die in de gegeven context zijn opgesomd.
Een van de belangrijkste aspecten van opvoeden is het stellen van duidelijke grenzen. Volgens Annette Kast in haar boek Ieder kind heeft grenzen nodig is het belangrijk om te weten welke grenzen je als ouder echt belangrijk vindt. Bijvoorbeeld: “Ik beslis wat er gegeten wordt. Jij mag beslissen of je dat wilt eten en hoe veel je ervan eet.” Pas als je weet wat je wilt bereiken, kun je zinvolle grenzen stellen en je er resoluut en consequent aan houden.
Bij het invoeren en bewaken van regels is het belangrijk dat je het in duidelijke, positieve bewoordingen doet. Bijvoorbeeld: “Ik wil dat je de computer uitzet” is duidelijker dan: “Volgens mij krijg je vierkante ogen van die computer.” Positieve formuleringen werken daarnaan beter dan negatieve. In plaats van: “Niet op de straat lopen!” kun je beter zeggen: “Op de stoep lopen.” Laat je niet overhalen om in discussie te gaan, maar pas de methode van de “kapotte grammofoonplaat” toe: herhaal telkens rustig je (heldere) opdracht, zonder in te gaan op de tegenwerpingen van je kind.
Een veilige basis is essentieel voor positief opvoeden. Volgens Rian Meddens, orthopedagoog Generalist, is het belangrijk om een veilige, liefdevolle omgeving te bieden. Dit doet je door je kind te knuffelen, interesse te tonen, complimentjes te geven, te troosten, positief aan te moedigen en aandacht te geven. Een kind krijgt hierdoor een gevoel van geborgenheid. Als je kind zich op z’n gemak en veilig voelt, kan het z’n aandacht richten op zijn omgeving en nieuwe dingen leren.
In het boek Ontspannen ouders, blije kinderen van Laura Markham wordt benadrupt dat het belangrijk is om grip te krijgen op je eigen emoties als ouder. Door dit te doen, kun je een sterke band met je kind opbouwen. En leer je je hoe je kind kunt stimuleren om mee te werken zonder dreigementen en veel negativiteit. Dit helpt je kind om zich veilig en ontspannen te voelen.
Het geven van ruimte voor ontwikkeling is een ander belangrijk aspect van opvoeden. Je kind moet de kans krijgen om zichzelf te ontwikkelen op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo. Respecteer daarbij de eigenheid van je kind, want ieder kind is anders. Stimuleer daarnaast zelfstandigheid en bied positieve ondersteuning waar nodig. Let op wat je kind al allemaal kan en leert. Geef complimenten en bevestiging, maar laat je kind ook fouten maken en hiervan leren. Kijk dus op een positieve manier naar je kind en zorg tegelijkertijd dat je niet te hoge verwachtingen hebt.
In het boek Temperamentvolle kinderen van Eva Bronsveld wordt uitgelegd dat straffen niet werkt bij temperamentvolle kinderen. In plaats daarvan is begrip, betrouwbaarheid, zorgvuldige aandacht en goede afstemming essentieel. Zodat er weer verbinding ontstaat. Uiteindelijk pleit Eva voor meer ontspanning in het ouderschap en meer plezier voor zowel ouder als kind.
Het bieden van duidelijkheid en voorspelbaarheid draagt bij aan een veilig gevoel voor je kind. Je kind weet waar het aan toe is en dat geeft de houvast die nodig is voor je kind om zelfstandig activiteiten te ondernemen. Bied dus voorspelbaarheid en grenzen en doe dit door zo min mogelijk te straffen, want straffen werkt niet effectief en heeft veel nadelen.
In de bron Grenzen stellen op een positieve manier wordt uitgelegd dat het belangrijk is om grenzen op een positieve manier te stellen. Dit kan door te zeggen: “Ik merk dat ik heel boos word en ik wil niet tegen je schreeuwen. Dus ik stop nu even totdat ik zelf weer rustig ben en dan kom ik er bij je op terug.” Daarmee zeg je eigenlijk tegen je kind: “Deze relatie is te belangrijk voor mij. Ik wil niet tegen jou schreeuwen en dat verwacht ik ook niet van jou. Dus ik geef zelf het goede voorbeeld.”
Je kind moet de wereld om zich heen leren begrijpen. Hiervoor heeft het jouw hulp nodig. Door informatie en uitleg te geven, zal je kind steeds meer leren en begrijpen. Je kind heeft ook informatie nodig over de omgang met elkaar, zodat hij kan leren samenwerken, kan leren om zich in te leven in een ander en leert om conflicten te voorkomen en op te lossen. Zorg hierbij dat deze informatie aansluit bij de belevingswereld en leeftijd van je kind.
In het boek Doorbreek de cirkel van Miloe van Beek wordt uitgelegd dat opvoeden vaak meer over de ouders, dan over kinderen. Door je eigen gedrag te leren kennen en te veranderen, kun je je kind beter helpen bij de ontwikkeling. Dit helpt je kind om zich veilig en ontspannen te voelen.
Kinderen ontwikkelen zich doordat ze ervaringen opdoen. Veel van deze ervaringen vinden plaats in contact met jou. Kijk goed naar wat je kind nodig heeft en reageer daarop. Heb dan ook aandacht voor de gevoelens van je kind en luister ernaar. Besteed tijd samen en maak plezier met elkaar. Bij het werken aan een positieve band met je kind hoort ook dat je goed voor je eigen behoeften zorgt. Opvoeden is niet altijd makkelijk en het kan best zwaar zijn om altijd klaar te staan voor je kind. Als je ook naar je eigen behoeftes luistert, kun je makkelijker positief zijn en aandacht geven aan je kind.
In het boek Vadervuur van Jeroen de Jong wordt benadrukt dat aanwezigheid, betrokkenheid en ontspanning cruciale elementen zijn. Minder opvoeden en meer voorleven. Dit helpt je kind om zich veilig en ontspannen te voelen.
Bij het opvoeden is het belangrijk om samenwerking en conflictoplossing te leren. Je kind leert zich inleven in een ander en leert steeds meer rekening houden met anderen. Je helpt je kind hiermee door thuis een fijne sfeer te creëren met warmte, gezelligheid en respect voor elkaar. Zorg voor genoeg fijne momenten met je kind en positieve aandacht. Bied daarnaast ruimte om samen te spelen met leeftijdsgenoten.
In het boek Help, ik heb een puber van Kluun wordt uitgelegd dat het belangrijk is om met je kind te praten en te luisteren. Door dit te doen, kun je je kind beter begrijpen en helpen bij de ontwikkeling. Dit helpt je kind om zich veilig en ontspannen te voelen.
Opvoeden met volhouden is essentieel voor de ontwikkeling van je kind. Door duidelijke grenzen te stellen en deze te volhouden, helpt je kind om zich veilig en ontspannen te voelen. Daarnaast is het belangrijk om een veilige basis te bieden, ruimte te geven voor ontwikkeling, structuur en grenzen op een positieve manier te stellen, informatie en uitleg te geven, en een positieve band met je kind op te bouwen. Door dit te doen, help je je kind om zich veilig en ontspannen te voelen en zijn ze beter in staat om zich te ontwikkelen.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet