logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Opleiding tot kinderbegeleider: een weg naar een betrokken rol in de jeugd

De opleiding tot kinderbegeleider is een belangrijke stap voor wie zich wil verdiepen in de verzorging, opvoeding en ontwikkeling van jonge kinderen. Deze opleiding biedt een praktijkgerichte opbouw waarbij leerlingen zich kunnen ontwikkelen tot deskundigen in de zorg voor kinderen van peuters tot schoolgaande leeftijd. In dit artikel wordt ingegaan op de inhoud, voorwaarden, duur en voordelen van de opleiding tot kinderbegeleider, zoals die is beschreven in de beschikbare bronnen.

Opleidingsdoelstellingen

De opleiding tot kinderbegeleider richt zich op het ontwikkelen van competenties die nodig zijn om kinderen te begeleiden, te ondersteunen en te onderwijzen. De leerlingen leren om met kinderen te werken, hun ontwikkeling te volgen en hen te beïnvloeden via actieve activiteiten, spel en communicatie. Daarnaast worden leerlingen opgeleid om te werken in een team en verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen leerproces.

De opleiding beoogt dat leerlingen na afloop van de opleiding in staat zijn om te werken in een kleuterklas, kinderdagverblijf, buitenschoolse groepsopvang of bij een onthaalouder. Bovendien biedt de opleiding de kans om verder te studeren, bijvoorbeeld via een zevende jaar, een voorbereidend jaar op hoger onderwijs of een graduaatsopleiding.

Toelatingsvoorwaarden

Voor het starten van de opleiding tot kinderbegeleider zijn er bepaalde voorwaarden die moeten worden voldaan. De leerling moet minstens een diploma secundair onderwijs hebben, met een opleidingskwalificatie niveau 3 of een getuigschrift van het secundair onderwijs van voor de modernisering. Daarnaast moet de leerling medisch geschikt zijn voor de uitoefening van het beroep. Dit houdt in dat er een medische keuring moet zijn en dat de leerling in staat is om fysiek en mentaal aan de eisen van het beroep te voldoen.

Daarnaast moet de leerling een recent uittreksel uit het strafregister kunnen voorleggen, dat aantoont dat hij of zij van onberispelijk gedrag is. Dit is belangrijk om te garanderen dat de leerling een betrouwbare en betrokken persoon is die in staat is om met kinderen om te gaan. Ook moet de leerling voor 30 september een attest hebben dat aantoont dat hij of zij kennis heeft van levensreddend handelen bij kinderen.

Duur en verloop van de opleiding

De opleiding tot kinderbegeleider duurt één jaar. De opleiding start op 1 september en eindigt op 30 juni. Tijdens deze periode leren leerlingen de basisvaardigheden van het beroep en worden ze voorbereid op de praktijk. De opleiding is duaal, wat betekent dat leerlingen zowel op school als op de werkvloer leren. Gedurende het volledige schooljaar werkt de leerling 3 dagen per week op de werkvloer en 2 dagen per week op school.

Tijdens de eerste week van de opleiding wordt de leerling ingeleid in de opleiding via een beginsituatieanalyse. Hierbij wordt de leerling gekend gemaakt met de leeromgeving en de leerdoelen. Deze analyse vormt de basis van het leer- en groeitraject. Tijdens de opleiding worden leerlingen begeleid door een mentor op de werkvloer en een trajectbegeleider van school. Beide personen helpen de leerling bij het opbouwen van kennis, vaardigheden en inzichten.

De evaluatie gebeurt via toetsen, opdrachten en reflectiedagen. Daarnaast worden leerlingen geëvalueerd op hun functioneren op de werkplek. Dit gebeurt via diverse momenten van integratie, waarin de kennis en vaardigheden van de leerling op een geïntegreerde manier worden beoordeeld.

Inhoud van de opleiding

De opleiding tot kinderbegeleider bestaat uit verschillende leerlijnen, die zich richten op de competenties die nodig zijn voor het beroep. Deze competenties zijn onderverdeeld in verschillende clusters, waaronder Fit for practice en Fit for future.

Cluster Fit for practice

In dit cluster worden de praktijkgerichte competenties ondergebracht. Hieronder vallen:

  • Leerlijn gastheerschap: leerlingen leren om te werken in een team en verantwoordelijkheid te nemen.
  • Communicatie: leerlingen leren omgaan met kinderen en hun ouders en communiceren effectief.
  • Samenwerken: leerlingen leren samen te werken met collega’s en andere betrokkenen.
  • Observeren, interpreteren en rapporteren: leerlingen leren om ontwikkelingen van kinderen te observeren, te interpreteren en rapportages te maken.

Leerlijn vakprofessional

In dit deel worden de vakgerichte competenties beoordeeld:

  • (Taal)ontwikkeling: leerlingen leren om te werken met kinderen die zich in een bepaalde fase van hun taalontwikkeling bevinden.
  • Begeleidingsactiviteiten: leerlingen leren om begeleidingsactiviteiten te ontwerpen en uit te voeren.
  • Gezondheidsbevordering & ziektepreventie: leerlingen leren om kinderen te begeleiden in hun gezondheid en ziektepreventie.

Leerlijn lerende deskundige

In dit deel leren leerlingen om hun eigen leerproces te beheren en te reflecteren:

  • Reflectie en groei in kaart brengen: leerlingen leren om hun eigen groei en ontwikkeling in kaart te brengen.
  • Belang van (levenslang) leren: leerlingen leren het belang van levenslang leren en zich te ontwikkelen.
  • Omgaan met zorginnovatie: leerlingen leren om met innovatie in de zorg om te gaan.

Cluster Fit for future

In dit cluster worden de competenties beoordeeld die gericht zijn op de toekomst:

  • Leerlijn Fit for future
  • Mediawijsheid: leerlingen leren omgaan met digitale media en informatie.
  • Financiële geletterdheid: leerlingen leren omgaan met geld en budgetten.
  • Arbeidsmarktoriëntatie: leerlingen leren omgaan met de arbeidsmarkt en hun toekomstplannen.

Voorbereid op de toekomst

Na afloop van de opleiding is de leerling voorbereid om te werken in een kleuterklas, kinderdagverblijf, buitenschoolse groepsopvang of bij een onthaalouder. Daarnaast biedt de opleiding de kans om verder te studeren, bijvoorbeeld via een zevende jaar, een voorbereidend jaar op hoger onderwijs of een graduaatsopleiding. De leerling krijgt bijkomende beroepskwalificaties, waardoor hij of zij over de nodige kennis en vaardigheden beschikt die het werkveld van een kinderbegeleider verwacht.

Leervergoeding en werkplek

Tijdens de opleiding sluit de leerling een ‘overeenkomst alternerende opleiding’ af met een werkgever en de school waarbij hij of zij zich inzet voor een voltijdse 38-urenweek. Hierbij krijgt de leerling een leervergoeding en bouwt hij of zij sociale rechten op. Daarnaast krijgt de leerling het groeipakket en kan deze opleiding met een studentenjob combineren.

Vóór het starten van de opleiding doorloopt de leerling een screening. Via een intakegesprek wordt bepaald of de leerling arbeidsrijp is. Daarna gaat de trajectbegeleider samen met de leerling op zoek naar een geschikte werkplek.

Conclusie

De opleiding tot kinderbegeleider is een uitstekende keuze voor wie zich wil verdiepen in de verzorging, opvoeding en ontwikkeling van jonge kinderen. De opleiding biedt een praktijkgerichte opbouw, waarbij leerlingen zich kunnen ontwikkelen tot deskundigen in de zorg voor kinderen van peuters tot schoolgaande leeftijd. De opleiding is duaal, wat betekent dat leerlingen zowel op school als op de werkvloer leren. De inhoud van de opleiding is gericht op de competenties die nodig zijn voor het beroep, en biedt daarnaast de kans om verder te studeren. De opleiding is gericht op zowel de praktijk als de toekomst, en stelt leerlingen in staat om te werken in een kleuterklas, kinderdagverblijf, buitenschoolse groepsopvang of bij een onthaalouder.

Bronnen

  1. Vivato Kortrijk
  2. Opleidingen bij Vivato
  3. Opleidingen bij Vivato
  4. VIVATO Kortrijk
  5. Hypixel.net
  6. Vivato Kortrijk
  7. Hypixel.net

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven