logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Visie op opvoeding van mensen zonder kinderen

In de hedendaagse maatschappelijke context wordt de visie op opvoeding steeds diverser en complexer. Voor ouders zonder kinderen is de opvoeding van kinderen niet altijd een directe rol, maar de manier waarop ze met anderen omgaan, hun eigen ervaringen en hun opvattingen over opvoeding kunnen invloed uitoefenen op de opvoedingsstrategieën en de maatschappelijke hulpverlening. De bronnen laten zien dat de visie op opvoeding van mensen zonder kinderen sterk beïnvloed wordt door hun eigen ervaringen, maar ook door de maatschappelijke verwachtingen en de manier waarop opvoeding gecategoriseerd en beoordeeld wordt. In dit artikel wordt gekeken naar de visie van mensen zonder kinderen op opvoeding, met name uit de bronnen die hierover informatie bieden.

De visie op opvoeding van mensen zonder kinderen

De visie op opvoeding van mensen zonder kinderen is grotendeels gebaseerd op hun eigen ervaringen, maar ook op de maatschappelijke verwachtingen. Volgens bron [2], was na de Tweede Wereldoorlog de opvoeding gericht op het inwijden van kinderen in de wereld van de volwassenen. Dit model was gericht op het leren van normen en waarden, en kinderen werden gezien als onafgeleid. In de jaren 60 werd de emancipatoire kijk op opvoeding belangrijker, en kwamen nieuwe informatiestromen door de media, waardoor de vanzelfsprekende dingen nu ter discussie stonden. In de jaren 90 werden het omgaan met gevoelens, zelfvertrouwen en het ontwikkelen van persoonlijkheid belangrijke doelen voor ouders. Kinderen werden als individuen gezien, en de nadruk lag op het ontwikkelen van hun potentieel.

In de huidige context is de visie op opvoeding van mensen zonder kinderen sterk beïnvloed door hun eigen ervaringen. Volgens bron [3], is kinderloosheid verder dan ‘gewenst’ en ‘ongewenst’. De term ‘kinderloosheid’ heeft al veel lading, en het is niet altijd duidelijk of het een gemis is of juist een keuze. Er zijn mensen die bewust kinderloos zijn, maar wel een kinderwens hebben, en anderen die zich tegelijkertijd zowel in de term ‘gewenst’ als ‘ongewenst’ kunnen vinden. Dit toont de complexiteit en daarmee de kwetsbaarheid van dit onderwerp aan.

Opvoeding als een proces van interactie

Volgens bron [4], is opvoeding geen eenduidig proces. Niet alle kinderen komen als een zonnetje ter wereld, en de invloed van de ouder op het kind is niet altijd even groot. De visie op opvoeding van mensen zonder kinderen is daarom vaak gericht op het begrijpen van de unieke behoeften van elk kind. Mensen zonder kinderen hebben vaak een brede visie op opvoeding, omdat ze hun eigen ervaringen en waarnemingen kunnen combineren met die van anderen. Volgens bron [7], is opvoeden een proces van interactie tussen ouders en kind, en dit proces is beïnvloed door veel factoren, waaronder de cultuur, de context en de persoonlijke waarden van de ouders.

Maatschappelijke verwachtingen en opvoeding

De maatschappelijke verwachtingen rondom opvoeding zijn sterk veranderd. Volgens bron [6], is de maatschappelijke acceptatie van kinderloosheid in Nederland sterk toegenomen. Terwijl in de jaren 1960 slechts 20 procent van de Nederlanders accepteerde dat een paar bewust kinderloos zou blijven, was dit aandeel in de jaren 1990 gestegen tot 90 procent. Dit betekent dat mensen zonder kinderen steeds vaker in de maatschappelijke context worden geaccepteerd, ook in de opvoedingscontext. De visie op opvoeding van mensen zonder kinderen is daarom vaak gericht op het begrijpen van de unieke behoeften van elk kind, en op het aanbieden van een brede opvoedingsstrategie die past bij de context van elk kind.

De invloed van de eigen ervaring

De visie op opvoeding van mensen zonder kinderen wordt sterk beïnvloed door hun eigen ervaringen. Volgens bron [3], is het belangrijk dat we realiseren dat het antwoord op de vraag ‘Wil/Heb je kinderen?’ verder gaat dan puur ‘ja’ of ‘nee’. Er kan veel pijn, verdriet, rouw en angst zitten achter de ‘ja’ en ‘nee’. Dit betekent dat mensen zonder kinderen vaak een diepere visie op opvoeding hebben, omdat ze weten dat het leven zonder kinderen ook veel waarde en voldoening kan bieden. Volgens bron [5], is het belangrijk om te beseffen dat je geen kinden hoeft te hebben om gelukkig te zijn, en dat het leven zonder kinderen ook een vorm van opvoeding kan zijn.

De visie op opvoeding van mensen zonder kinderen in de praktijk

De visie op opvoeding van mensen zonder kinderen is in de praktijk vaak gericht op het aanbieden van een brede opvoedingsstrategie, die past bij de context van elk kind. Volgens bron [9], is het belangrijk om te werken aan een opvoedingsstijl die gebaseerd is op betrokkenheid, in plaats van op bevelen en dreigementen. Dit is belangrijk, omdat de visie op opvoeding van mensen zonder kinderen vaak gericht is op het aanbieden van een veilige en ondersteunende omgeving voor kinderen, ook al hebben ze geen eigen kinderen.

De rol van de ouders in de opvoeding

De visie op opvoeding van mensen zonder kinderen is vaak gericht op het begrijpen van de rol van de ouders in de opvoeding. Volgens bron [7], is het belangrijk dat ouders zich bewust zijn van hun invloed op de opvoeding van kinderen. Dit geldt ook voor mensen zonder kinderen, die vaak een brede visie op opvoeding hebben, omdat ze hun eigen ervaringen en waarnemingen kunnen combineren met die van anderen. Volgens bron [4], is de invloed van de ouder op het kind niet altijd even groot, en is het belangrijk om te weten dat kinderen ook beïnvloed worden door anderen, zoals leraars, vrienden en andere volwassenen.

Conclusie

De visie op opvoeding van mensen zonder kinderen is complex en divers. Het is beïnvloed door hun eigen ervaringen, de maatschappelijke verwachtingen en de context van elk kind. De visie op opvoeding van mensen zonder kinderen is vaak gericht op het aanbieden van een brede opvoedingsstrategie, die past bij de context van elk kind. Dit betekent dat mensen zonder kinderen vaak een diepere visie op opvoeding hebben, omdat ze weten dat het leven zonder kinderen ook veel waarde en voldoening kan bieden. De visie op opvoeding van mensen zonder kinderen is dus niet alleen gericht op het opvoeden van kinderen, maar ook op het begrijpen van de rol van de ouder in de opvoeding.

Bronnen

  1. Een leven zonder kinderen
  2. Een visie achter het beleid van opgroeien en opvoeden
  3. Kinderloosheid omvat meer dan gewenst en ongewenst
  4. Ouders zijn net mensen
  5. Wat als je geen kinderwens hebt?
  6. Bewust kinderloos wens of maatschappelijk onbehagen
  7. Opvoeden doe je niet alleen
  8. Gelukkig zonder kinderen
  9. Interessante visie op opvoeding van Alfie Kohn: onvoorwaardelijke opvoeding

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven