Opleiding tot kinderbegeleider: een weg naar een betrokken rol in de jeugd
juli 12, 2025
Seksuele opvoeding is een essentieel onderdeel van de opvoeding van jongeren. In het huidige onderwijs worden kinderen en jongeren op school onderwezen in de biologische aspecten van seksualiteit, maar er is ook aandacht voor de psychosociale en morele aspecten. De beschikbare bronnen tonen aan dat seksuele voorlichting op school vaak beperkt is en dat er ruimte is voor verbetering. In dit artikel worden de kernprincipes van seksuele opvoeding, de rol van ouders en docenten, en de praktijk van seksuele voorlichting op school besproken, gebaseerd op de beschikbare informatie.
De opvoeding in seksualiteit wordt vaak beperkt tot biologische kanten zoals seksuele voortplanting, seksuele ziekten en het lichaam van jongens en meisjes. Dit is echter niet voldoende om jongeren te laten weten hoe ze met seksualiteit om kunnen gaan in hun leven. De bronnen tonen aan dat seksuele voorlichting vaak tekort komt, en dat de nadruk ligt op technische aspecten in plaats van op psychosociale en morele kwesties.
De serie "Sekspedia" biedt een realistisch beeld van seksualiteit, waarin jongeren leren hoe ze verantwoordelijk en prettig seks kunnen hebben. De serie bestaat uit twee delen: "WOORD" en "DAAD". In "WOORD" worden seksuele handelingen besproken door mensen die seks hebben, terwijl in "DAAD" de handelingen uitgevoerd worden door professionals. Dit helpt jongeren om te leren hoe ze met seksualiteit om kunnen gaan, inclusief het belang van consent, communicatie, plezier en techniek.
De serie "Naakt voor de klas" van de Sekszusjes Krista en Marcelle Arriëns onderzoekt wat er mist in de huidige aanpak van seksuele voorlichting. De zusjes lopen rond op de middelbare school en onderzoeken nieuwe vormen van seksuele voorlichting door zelf voor de klas te staan. Ze spreken leerlingen over hun eerste keer, hun ervaringen met grensoverschrijdend gedrag en hoe het is om uit de kast te komen. Ook wordt er gekeken naar hoe ouders en docenten met seksualiteit omgaan.
De aflevering "Voortplanting van vrijen tot geboorte" op School.tv legt uit hoe een kindje gemaakt wordt en wat er gebeurt na negen maanden. De aflevering "Piemels" legt uit hoe het lichaam van jongens verandert in de puberteit, en hoe ze met hun lichaam omgaan. Ook worden er praktische tips gegeven over hoe jongens met hun lichaam om kunnen gaan, zoals het opzoeken van informatie over seksualiteit op internet.
De bronnen tonen aan dat ouders en docenten vaak onvoldoende aandacht besteden aan seksuele voorlichting. Veel jongeren geven aan niet tevreden te zijn met de seksuele voorlichting die ze op school krijgen. De opvoeding is vaak gericht op technische aspecten en niet op psychosociale kwesties zoals seksplezier, diversiteit en grenzen aangeven.
De serie "Dokter Corrie" biedt jongeren inzicht in seksualiteit en helpt hen om te leren hoe ze met seksualiteit om kunnen gaan. In de aflevering "Zelfbevrediging" wordt uitgelegd wat zelfbevrediging is en hoe jongeren hiermee omgaan. Ook wordt er gesproken over homoseksualiteit, prostitutie en seksuele voorlichting in het algemeen. De aflevering "Verliefdheid" legt uit hoe je weet dat je verliefd bent en hoe je met verliefdheid omgaat.
De opvoeding van jongeren in seksualiteit moet ook gericht zijn op de rol van ouders en docenten. De Sekszusjes helpen ouders om opener met hun kinderen over seks te praten en gaan ook in gesprek met hun eigen ouders. De opvoeding van jongeren in seksualiteit moet dus niet alleen op school plaatsvinden, maar ook thuis.
De praktijk van seksuele voorlichting op school varieert per school. De bronnen tonen aan dat er verschillende vormen van seksuele voorlichting zijn, waaronder instructiefilms, lessen op school en ondersteuning van ouders en docenten. De lespakketten van Johnson & Johnson bieden gratis educatieve middelen voor seksuele voorlichting, die regelmatig worden geactualiseerd.
De lespakketten worden ontwikkeld in samenwerking met een college van experts op het gebied van pedagogen en artsen. De serie "Lokaal 69" op School.tv draait om seks: van de eerste keer zoenen tot porno en standjes. De opvoeding van jongeren in seksualiteit moet dus niet alleen op school plaatsvinden, maar ook thuis.
De opvoeding van jongeren in seksualiteit moet ook gericht zijn op de rol van ouders en docenten. De Sekszusjes helpen ouders om opener met hun kinderen over seks te praten en gaan ook in gesprek met hun eigen ouders. De opvoeding van jongeren in seksualiteit moet dus niet alleen op school plaatsvinden, maar ook thuis.
Seksuele voorlichting is essentieel voor de opvoeding van jongeren. De beschikbare bronnen tonen aan dat de opvoeding van jongeren in seksualiteit vaak beperkt is en dat er ruimte is voor verbetering. De nadruk ligt vaak op biologische aspecten, maar er is ook aandacht voor psychosociale en morele aspecten. De opvoeding van jongeren in seksualiteit moet dus niet alleen op school plaatsvinden, maar ook thuis. De rol van ouders en docenten is hierbij van belang, en er is sprake van een tekort aan seksuele voorlichting in de praktijk. De serie "Sekspedia" en de opvoeding van jongeren in seksualiteit via de serie "Dokter Corrie" zijn belangrijke bronnen voor ouders en docenten.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet