logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Verschillen in opvoeding tussen jongens en meisjes

De opvoeding van jongens en meisjes is een onderwerp dat veel aandacht krijgt in de maatschappij. Er zijn zowel biologische als sociale verschillen tussen jongens en meisjes, die invloed kunnen uitoefenen op hun ontwikkeling en hoe ze worden opgevoed. In dit artikel worden de belangrijkste verschilpunten besproken, met aandacht voor biologische factoren, sociale verwachtingen, gedrag en opvoedingsstrategieën. De informatie is gebaseerd op gegevens uit verschillende bronnen, waaronder artikelen over ontwikkeling, opvoeding en genderidentiteit.

Biologische verschillen tussen jongens en meisjes

Er zijn verschillen in de ontwikkeling van jongens en meisjes, zowel biologisch als psychologisch. Meisjes ontwikkelen zich vaak sneller dan jongens. Ze beginnen eerder met praten, lopen en het herkennen van letters en cijfers. Dit komt doordat het brein van meisjes sneller rijpt, waardoor ze eerder controle krijgen over hun gedrag. Jongens hebben vaak meer energie en zijn actiever, wat niet verkeerd is, maar juist een onderdeel van hun natuurlijke ontwikkeling.

Bij de geboorte zijn er gemiddeld genomen bepaalde verschillen tussen beide geslachten. Zo zouden jongens in het begin een minder goed functionerend afweersysteem hebben. Daardoor zijn ze meestal wat vaker ziek dan hun vrouwelijke leeftijdsgenootjes. Fysiek gezien hebben jongens vaak groeispurts en lopen ze wat achter op de meiden. Vooral in een brugklas kan je hiervan prachtige voorbeelden zien. Waar de meiden al hele dames geworden zijn, kunnen jongens nog echte kinderen zijn. Dit geldt trouwens ook voor de emotionele kant.

Hormonen spelen ook een rol. Iedereen weet dat testosteron bij de jongens in veel grotere mate voorkomt. Hierdoor zijn ze drukker, energieker en dus beweeglijker. Ze kunnen er dus gewoon niets aan doen dat ze niet stil kunnen zitten. Dit testosteron is al aanwezig tijdens de zwangerschap. Een jongensbaby is dus echt wel anders dan een meisjesbaby! Hoewel het gehalte wel daalt bij de geboorte, om twee jaar later weer toe te nemen. Uiteraard zal het in de puberteit nog verder stijgen.

Sociale verwachtingen en genderstereotiep gedrag

Naast biologische verschillen spelen ook sociale verwachtingen een rol. Van meisjes wordt vaak verwacht dat ze zich rustig gedragen, terwijl jongens meer vrijheid krijgen. Deze stereotypen kunnen invloed hebben op de manier waarop kinderen worden opgevoed en zich ontwikkelen. De meeste kinderen spelen op deze leeftijd het liefst met kinderen van het eigen geslacht en gedragen zich zoals ze denken dat een jongen of meisje zich 'hoort' te gedragen. Dit heet genderstereotiep gedrag.

Vanaf 9 of 10 jaar beginnen kinderen nog meer het sociale aspect van gender te snappen. Ze snappen dat kinderen zich anders kunnen gedragen dan wat vanuit de maatschappij wordt verwacht van het zijn van een meisje of een jongen. Kinderen staan hiervoor open. Ook leren zij dat dit gedrag soms negatieve reacties kan oproepen. Dit kan leiden tot extra frustraties of teleurstellingen.

De genderidentiteit en genderexpressie zegt niets over de seksualiteit van je kind. Bij seksuele opvoeding van kinderen in de basisschoolleeftijd lees je hoe je je kind kunt ondersteunen in de seksuele ontwikkeling.

Verschillen in gedrag en opvoeding

Er zijn verschillen in het gedrag van jongens en meisjes, wat betreft agressie, emotionele uitbarstingen en communicatie. Agressie komt voor bij zowel meisjes als jongens, maar het uit zich op verschillende manieren. Meisjes vertonen vaak scherpere verbale agressie, terwijl jongens hun agressieve gedrag fysiek uitoefenen. Meisjes zijn sociaal hard tegen elkaar, door bijvoorbeeld kinderen buiten te sluiten en te schelden als ze van streek zijn. Jongens worden eerder fysiek agressief en zullen naar elkaar uithalen of de ander slaan om hun boze gevoelens te uiten.

Emotionele uitbarstingen zijn bij meisjes vaker dan bij jongens. Meisjes hebben over het algemeen vaker emotionele uitbarstingen en die zijn meestal intenser dan de emotionele uitbarstingen van jongens. Bij de opvoeding is het belangrijk om rekening te houden met deze verschillen. Jongens hebben vaak meer energie en zijn actiever, wat niet verkeerd is, maar juist een onderdeel van hun natuurlijke ontwikkeling.

Opvoedingsstrategieën

De opvoeding van jongens en meisjes vereist verschillende aanpakken. Bij het opvoeden van jongens is het belangrijk om rekening te houden met hun energie en behoefte aan actie. Ze hebben vaak meer ruimte nodig om hun energie kwijt te raken. Ze willen zich meten met anderen, zoals spelen, lopen, springen, hutten bouwen, onderzoeken, ontwerpen en experimenteren. Door hen deze activiteiten te bieden, helpen ze hun ontwikkeling en groei.

Bij meisjes is het belangrijk om hen te stimuleren om sociale vaardigheden te ontwikkelen en fysieke activiteit te bezoeken. Ze zijn vaak rustiger en kunnen netjes schrijven, maar het is belangrijk om hen te leren omgaan met emoties en sociale situaties. Ze moeten ook leren om hun grenzen te stellen en nee te zeggen als ze iets niet willen.

Kansen en uitdagingen bij het opvoeden

Elk kind is uniek, en de opvoeding van jongens en meisjes heeft zowel kans als uitdaging. De opvoedingsuitdagingen variëren per leeftijd en situatie. Zo blijkt dat jongens tussen de vier en acht jaar moeilijker op te voeden zijn terwijl meisjes juist in hun tienerjaren het moeilijkst zijn. Als het gaat om emotionele uitbarstingen en het algehele beheersen van emoties, vormen meisjes een grotere uitdaging dan jongens.

Bij de opvoeding is het belangrijk om rekening te houden met de individuele behoeften van elk kind. Door te observeren wat het kind nodig heeft, kun je het de ruimte geven om te spelen, leren en ontdekken op een manier die bij hem of haar past, zelfs als het spel of de activiteit er anders uitziet dan jij zou verwachten of het liefst zou zien.

Invloed van de opvoeder

De rol van de opvoeder is cruciaal bij de opvoeding van jongens en meisjes. Het is belangrijk om de unieke eigenschappen van elk kind te erkennen en te respecteren. Door te focussen op de unieke eigenschappen van elk kind en stereotypen los te laten, geef je hen de kans om zich optimaal te ontwikkelen. Het is ook belangrijk om te letten op de manier waarop je met je kind omgaat en welke boodschappen je geeft.

De opvoeder moet ook rekening houden met de verschillen in communicatie. Jongens zijn over het algemeen niet zo open als meisjes, wat het moeilijk maakt om een goed idee te krijgen wat ze dwars zit. Aan de andere kant kunnen meisjes behoorlijk communicatief zijn, maar het is niet altijd het soort communicatie waar je blij van wordt. Vooral als het om hun tienerjaren gaat, zijn meisjes vaak erg dramatisch en uitdagend en zullen ze waarschijnlijk meer praten dan je ooit voor mogelijk had gehouden.

Samenleving en opvoeding

De samenleving heeft invloed op de opvoeding van jongens en meisjes. De maatschappelijke verwachtingen kunnen bijdrragen aan de opvoeding van jongens en meisjes. Het is belangrijk om te letten op de manier waarop je kind wordt beïnvloed door de omgeving. Door te kijken naar wat je kind nodig heeft en je opvoedstijl daarop aan te passen, kun je ervoor zorgen dat elk kind de kans krijgt om zich op zijn of haar eigen manier te ontwikkelen.

De opvoeding van jongens en meisjes moet ook rekening houden met de verschillen in het gedrag en de verwachtingen van de maatschappij. Het is belangrijk om te werken aan een opvoedingsstijl die open staat voor de unieke eigenschappen van elk kind, zonder rekening te houden met traditionele stereotypen.

Conclusie

De opvoeding van jongens en meisjes is een complex onderwerp dat zowel biologische als sociale factoren omvat. Er zijn verschillen in de ontwikkeling van jongens en meisjes, zowel biologisch als psychologisch. De opvoedingsstrategieën moeten afgestemd zijn op de individuele behoeften van elk kind. Het is belangrijk om de unieke eigenschappen van elk kind te erkennen en te respecteren, en te werken aan een opvoedingsstijl die open staat voor de unieke eigenschappen van elk kind, zonder rekening te houden met traditionele stereotypen.

Bronnen

  1. Leerbericht: Verschillen tussen jongens en meisjes
  2. Jongens en meisjes opvoeden
  3. Praktische tips voor ouders
  4. De rol van gender in de ontwikkeling en opvoeding van je kind
  5. Verschillen in ontwikkeling
  6. Jongens-meisjes-gedrag
  7. Verschil jongens-meisjes
  8. De verschillen tussen jongens en meisjes
  9. Makkelijker opvoeden jongen of meisje
  10. Verschillen opvoeden jongen of meisje
  11. Zo voed je jongens en meisjes gelijkwaardig op

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven