logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Verschillen in opvoeding vroeger en nu: een overzicht van veranderingen en uitdagingen

De opvoeding van kinderen heeft zich in de afgelopen eeuw sterk ontwikkeld. Van de jaren vijftig tot de huidige tijd zijn er talloze veranderingen geweest in de manier waarop ouders hun kinderen opvoeden. Deze veranderingen zijn zowel cultureel als psychologisch van aard, en hebben invloed gehad op de rol van ouders, de opvoedingsstijlen, en de verwachtingen die aan ouders worden gesteld. Dit artikel bespreekt de belangrijkste verschillen tussen opvoeding vroeger en nu, gebaseerd op de informatie uit de bronnen.

Historische opvoedingsstijlen

In de jaren vijftig was de opvoeding in Nederland meestal autoritair en traditioneel. Ouders hanteerden een strikte en hiërarchische aanpak waarbij gehoorzaamheid en respect centraal stonden. Fysieke straf en strikte discipline waren normaal en kinderen hadden weinig ruimte voor eigen inbreng. De nadruk lag op het naleven van regels en plichten, en emoties werden vaak onderdrukt. Dit was sterk beïnvloed door de naoorlogse periode, waarin de nadruk lag op discipline en orde.

De jaren zestig en zeventig brachten grote sociale en culturele veranderingen met zich mee, die ook invloed hadden op opvoedstijlen. De autoritaire aanpak maakte plaats voor een meer permissieve stijl. Ouders begonnen meer aandacht te besteden aan de emotionele behoeften van hun kinderen en er kwam meer ruimte voor zelfexpressie en creativiteit. Dit tijdperk werd gekenmerkt door vrijheid in de opvoeding, waarbij ouders minder strikte regels hanteerden en meer als vrienden dan als autoritaire figuren werden gezien.

Veranderingen in de opvoedingsstijlen

In de jaren twintig is de opvoeding steeds diverser en flexibeler geworden. Ouders zijn zich meer bewust van de impact van hun opvoedmethoden en streven naar een evenwicht tussen het bieden van structuur en het aanmoedigen van autonomie. De nadruk ligt nu vaak op positieve discipline, waarbij ouders proberen gedrag te sturen door middel van positieve communicatie, in plaats van straf. Bovendien spelen thema’s zoals mentale gezondheid, inclusiviteit en bewustzijn van sociale rechtvaardigheid een steeds belangrijkere rol in de opvoeding.

De opvoedingsdoelen van ouders zijn in de loop van de tijd veranderd. Waar voorheen de nadruk werd gelegd op het conformeren aan regels, wordt nu veel belang gehecht aan het dragen van eigen verantwoordelijkheid en zelfstandig oordelen. De kinderen praten en beslissen mee; er wordt meer onderhandeld. Dit is een opvallend verschil met de jaren vijftig, waarin kinderen vooral gehoorzaamheid moesten tonen en hun eigen mening minder belangrijk was.

De rol van ouders

Vroeger was de opvoeding vaak een primaire taak van de moeder. Er werd wel gewerkt buitenshuis, maar dan voornamelijk als de kinderen wat ouder waren. De kinderopvang was destijds nog niet zo goed geregeld. Tegenwoordig zijn vaak de vaders intensief betrokken bij de opvoeding. Beide ouders werken (vaak parttime) en combineren het opvoeden met het maken van een carrière. Ook groeien kinderen vaker op in samengestelde gezinnen, waarbij bewust of onbewust meer volwassenen betrokken zijn bij de opvoeding van het kind.

De grootte van het gezin speelt ook een aanzienlijke rol in de manier van opvoeden. Vroeger waren de gezinnen groter, waarbij de aandacht verdeeld moest worden en kinderen ook vaak elkaar opvoedden. In onze tijd bestaat een gezin uit gemiddeld twee à drie kinderen. In de optiek van de ouder van nu mag het kind niets tekortkomen.

Invloed van technologie en media

De technologische ontwikkelingen hebben in grote mate invloed gehad op de opvoeding. In de jaren zeventig gaven ouders kinderen nog snoepjes, wat ze nu niet meer doen. Tegenwoordig is het gebruik van schermen en internet veel groter, wat ook invloed heeft op de manier waarop kinderen leren en zich ontwikkelen. De kinderen van nu groeien op in een steeds dynamischer en meer veeleisende samenleving. Hierdoor ervaren ze eerder stress. Ze worden voortdurend geprikkeld door televisie, internet en social media. Het is een uitdaging voor een ouder om je kind hierin te begeleiden.

Veranderingen in de opvoedingspraktijk

Er zijn ook veranderingen geweest in de praktijk van opvoeden. Vroeger was het opvoeden meer een vanzelfsprekendheid. Natuurlijk dacht je na over hoe je jouw kinderen naar volwassenheid bracht, maar het was niet een thema waar zoveel over gepraat werd. Als je een probleem had of zorgen wilde delen, ging je te rade bij familie of vrienden en je las ‘Ouders van nu’. Tegenwoordig is er veel meer informatie over ‘goed opvoeden’ te vinden. Er zijn talloze boeken, magazines en websites, een groot aanbod van cursussen en iedereen ventileert zijn mening over opvoeden.

Er is ook verandering geweest in de manier waarop ouders met hun kinderen omgaan. Vroeger was er autoriteit, nu wordt er onderhandeld en wordt er meer aan kinderen gevraagd. Ook is er meer aandacht voor het emotionele en sociale welzijn van het kind. Ouders vragen bijvoorbeeld van zichzelf dat ze hun kind alle kansen geven zich te ontplooien op school en in clubjes. Ze houden de ontwikkeling van hun kind goed in de gaten en stimuleren het op allerlei gebieden.

Uitdagingen bij het opvoeden

De opvoeding van kinderen is tegenwoordig ingewikkelder geworden vanwege de complexiteit van de maatschappij. Er komen veel op kinderen af, zoals het beoefenen van hobby’s en allerlei communicatiemiddelen zoals mobieltjes, msn en tv. Het is een pittige taak voor de ouders om hun kind daarin te begeleiden. Daarnaast is er ook sprake van meer druk op ouders, omdat ze vaker moeten meebeslissen en hun kinderen moeten stimuleren zich te ontplooien.

De opvoedingsuitdagingen zijn ook te zien in de maatschappelijke omstandigheden. Vroeger had kinderen minder kans om zich te ontwikkelen en de gezondheidszorg was slecht. Nu hebben kinderen alles, maar kampen ze met overvolle programma’s en te veel prikkels. Daarnaast is er ook sprake van meer onzekerheid en twijfel bij ouders over hun opvoedingskwaliteiten. Uit onderzoek blijkt dat een op de drie Nederlandse ouders twijfelt aan zijn opvoedingskwaliteiten.

Conclusie

De opvoeding van kinderen heeft zich in de afgelopen eeuw sterk ontwikkeld. Van de jaren vijftig tot de huidige tijd zijn er talloze veranderingen geweest in de manier waarop ouders hun kinderen opvoeden. Deze veranderingen zijn zowel cultureel als psychologisch van aard, en hebben invloed gehad op de rol van ouders, de opvoedingsstijlen, en de verwachtingen die aan ouders worden gesteld. Hoewel de opvoeding van kinderen tegenwoordig complexer is, is het ook mogelijk om op een positieve manier met kinderen om te gaan en hen te stimuleren zich te ontwikkelen.

Bronnen

  1. Opvoedstijlen door de jaren heen: van de jaren 50 tot nu
  2. Verschil opvoeden toen en nu
  3. Opvoeden vroeger en nu: dit zijn de verschillen
  4. Opvoeden vroeger en nu
  5. Verschillen
  6. Opvoeding vroeger vs nu
  7. Opvoeden de grootste veranderingen gedurende de afgelopen 100 jaar
  8. Ouderschap vroeger en nu
  9. Opvoeden vroeger nu verschillen
  10. Verschillen

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven