Opleiding tot kinderbegeleider: een weg naar een betrokken rol in de jeugd
juli 12, 2025
In de zorg om zieke kinderen is het van belang dat ouders zich bewust zijn van de mogelijkheden en beperkingen bij het uitvoeren van medische handelingen. In veel gevallen is de hulp van een kinderverpleegkundige of andere zorgverlener van cruciaal belang. Maar soms is het nodig dat ouders zelf handelingen uitvoeren, bijvoorbeeld bij het verzorgen van een ziek kind thuis. In dit artikel worden de verpleegkundige handelingen behandeld die ouders mogen uitvoeren, de bevoegdheid daarvoor, de rol van de kinderverpleegkundige en de overeenkomstige richtlijnen die hierbij horen.
Verpleegkundige handelingen zijn medische handelingen die door verpleegkundigen worden uitgevoerd, zoals het toedienen van medicatie, het aanbrengen van een infuus, het meten van bloeddruk, het controleren van de ademhaling of het verzorgen van wonden. Deze handelingen vallen onder de zorgverlening en zijn gericht op het ondersteunend en behandeld beheersen van patiënten. In veel gevallen zijn deze handelingen van cruciaal belang voor de gezondheid van het kind.
In de context van ouders die zelf handelingen uitvoeren, is het belangrijk om te weten dat niet elke verpleegkundige handeling door iedereen mag worden uitgevoerd. Er zijn bepaalde handelingen die voorbehouden zijn aan bevoegde zorgverleners, zoals verpleegkundigen of arts-assistenten. Ouders mogen deze handelingen alleen uitvoeren als ze daarvoor bevoegd zijn en voldoende opleiding hebben gekregen.
Als ouders van een ziek kind zelf handelingen uitvoeren, is het van belang dat ze dit doen op basis van instructies van de kinderverpleegkundige of andere bevoegde zorgverlener. De verantwoordelijkheid ligt bij de zorgverlener, maar ouders kunnen ook een rol spelen in de zorg. De kinderverpleegkundige stelt samen met de ouders vast welke zorg ze zelf kunnen geven en welke handelingen de zorgverlener moeten uitvoeren.
De verpleegkundige stelt vast of de ouders de kennis en kunde hebben om de handelingen uit te voeren. Dit kan zijn dat ouders na een opleiding of instructie de juiste vaardigheden hebben. Daarnaast is het belangrijk dat ouders beschikbaar zijn en de tijd hebben om de zorg te geven. De kinderverpleegkundige kijkt ook hoeveel ouders aankunnen, zodat ze niet overbelast raken.
In de wet is vastgelegd welke medische handelingen voorbehouden zijn aan bevoegde zorgverleners. Dit zijn risicovolle handelingen die alleen mogen worden uitgevoerd door personen die daarvoor opgeleid zijn. Bijvoorbeeld het toedienen van injecties, het aanbrengen van katheters of het uitvoeren van bepaalde medische procedures. Deze handelingen mogen niet door onbevoegde personen worden uitgevoerd, omdat dit leidt tot onaanvaardbare risico’s voor de gezondheid van het kind.
Als een kinderverpleegkundige bevoegd en bekwaam is, mag hij of zij de handelingen uitvoeren zonder direct toezicht van de opdrachtgever. Wel moet de kinderverpleegkundige een schriftelijke opdracht of uitvoeringsverzoek van de opdrachtgever in bezit hebben. Zorgverleners die niet zelfstandig bevoegd zijn, mogen deze handelingen wel onder supervisie van een bevoegde zorgverlener uitvoeren.
De kinderverpleegkundige speelt een cruciale rol in de zorg voor zieke kinderen. Ze helpt bij het bepalen van de juiste zorg en ondersteunt de ouders bij het verzorgen van hun kind. De kinderverpleegkundige stelt samen met de ouders vast in welke mate zij kunnen bijdragen aan de zorg voor hun kind. Dit deel wordt niet meegenomen in de indicatie, wat betekent dat ouders niet betaald worden voor de zorg die zij zelf geven.
De kinderverpleegkundige werkt samen met andere zorgverleners, zoals artsen, fysiotherapeuten en psychologen. Ze helpt bij het opstellen van een overkoepelend zorgplan en zorgt voor een goede coördinatie van de zorg. De kinderverpleegkundige is ook betrokken bij het opstellen van een medisch protocol en bepaalt of de zorg in de thuissituatie valt onder de zorgverzekering.
Ouders die zelf medische handelingen uitvoeren, moeten weten dat dit alleen mag onder toezicht van de kinderverpleegkundige of een andere bevoegde zorgverlener. De handelingen die ouders mogen uitvoeren, zijn meestal eenvoudige handelingen zoals het meten van de temperatuur, het toedienen van orale medicatie of het aanbrengen van een verband. Grotere medische handelingen, zoals het toedienen van injecties, moeten altijd worden gedaan door een bevoegde zorgverlener.
De website van het project Ouder- en Kind Educatie (OKE) biedt informatie over medische handelingen die ouders thuis zelf kunnen doen. Er zijn instructies beschikbaar over een tiental medische handelingen, met folders en video’s. Deze informatie helpt ouders om de juiste handelingen uit te voeren en te leren omgaan met medische situaties.
Een belangrijk onderdeel van de zorg voor zieke kinderen is het gebruik van een verwijsboom. Deze helpt bij het bepalen onder welke wetgeving de zorg in de thuissituatie valt. En dus of die vergoed wordt. De verwijsboom helpt bij het bepalen of de zorg in de thuissituatie valt onder de zorgverzekering. Hierdoor is het voor ouders makkelijker om te bepalen of hun zorg vergoed wordt en welke stappen ze moeten zetten om dat te regelen.
De samenwerking tussen ouders en zorgverleners is van groot belang bij de verzorging van zieke kinderen. De kinderverpleegkundige speelt hierbij een centrale rol. Ze helpt bij het opstellen van een overkoepelend zorgplan en zorgt voor een goede coördinatie van de zorg. Ook wordt er gewerkt aan het opstellen van een medisch protocol, zodat de zorg voor het kind op een gestructureerde manier kan worden verleend.
De kinderverpleegkundige is ook betrokken bij het opstellen van een medisch protocol en bepaalt of de zorg in de thuissituatie valt onder de zorgverzekering. Hierdoor is het voor ouders makkelijker om te bepalen of hun zorg vergoed wordt en welke stappen ze moeten zetten om dat te regelen.
Een overkoepelend zorgplan is van belang bij de verzorging van zieke kinderen. Dit plan bevat informatie over de zorg die het kind nodig heeft, de taken van de zorgverleners en de rol van de ouders. Het overkoepelend zorgplan helpt bij het bepalen van de juiste zorg en ondersteunt de ouders bij het verzorgen van hun kind.
De kinderverpleegkundige stelt samen met de ouders vast in welke mate zij kunnen bijdragen aan de zorg voor hun kind. Dit deel wordt niet meegenomen in de indicatie, wat betekent dat ouders niet betaald worden voor de zorg die zij zelf geven. Het overkoepelend zorgplan helpt bij het bepalen van de juiste zorg en ondersteunt de ouders bij het verzorgen van hun kind.
De verpleegkundige handelingen die ouders mogen uitvoeren, zijn van groot belang bij de verzorging van zieke kinderen. Het is belangrijk dat ouders zich bewust zijn van de beperkingen en de verantwoordelijkheden bij het uitvoeren van medische handelingen. De kinderverpleegkundige speelt hierbij een cruciale rol en helpt bij het opstellen van een overkoepelend zorgplan. Ouders moeten weten dat bepaalde handelingen alleen mogen worden uitgevoerd door bevoegde zorgverleners. Het is daarom van belang dat ouders samenwerken met de zorgverlener en het gebruik van een verwijsboom helpt bij het bepalen van de juiste zorg.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet