Opleiding tot kinderbegeleider: een weg naar een betrokken rol in de jeugd
juli 12, 2025
In de opvoeding van kinderen is de veiligheid van zowel de kinderen als het personeel van groot belang. Een essentieel onderdeel hiervan is de verklaring omtrent het gedrag (VOG), die aantoont dat een persoon geen strafbare feiten heeft gepleegd die relevant zijn voor het uitvoeren van zijn functie. In het kader van de opvoeding, vooral in de jeugdinstellingen, is een VOG vanwege de intensieve contacten met kwetsbare groepen als kinderen, jongeren en kwetsbare volwassenen, van cruciaal belang. De VOG zorgt voor een veilige omgeving en helpt bij het bepalen of iemand geschikt is om met kinderen of kwetsbare personen te werken.
De VOG wordt aangevraagd bij Justis, een organisatie die verantwoordelijk is voor het beoordelen van aanvragen. De aanvraag kan via meerdere kanalen worden gedaan, zoals via de werkgever, via de gemeente of digitaal via de website van Justis. De aanvraag kost geld en duurt meestal tussen 2 en 4 weken. De VOG is geldig voor een periode van maximaal 6 maanden, waarna een nieuwe aanvraag nodig is. Dit is belangrijk, omdat de verklaring omtrent het gedrag niet ouder mag zijn dan 6 maanden bij de aanvang van de functie.
In de jeugdinstellingen, zoals in het basisonderwijs, is de VOG een verplicht onderdeel bij de aanstelling van medewerkers. Dit geldt ook voor vrijwilligers en personeelsleden die met kinderen werken. De VOG helpt bij het bepalen of iemand geschikt is voor een functie waarbij vertrouwensrelaties ontstaan, zoals bijvoorbeeld in de jeugdwerking, het onderwijs of in de zorg. De VOG wordt gebruikt om te beoordelen of een persoon geschikt is voor een functie waarbij er sprake is van een afhankelijkheidsrelatie, zoals bijvoorbeeld bij het werken met kinderen, kwetsbare volwassenen of bij het begeleiden van mensen met een beperking.
Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is een officiële verklaring van het ministerie van Veiligheid en Justitie, waaruit blijkt dat het gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor het vervullen van een specifieke functie of taak in de samenleving. De VOG wordt gebruikt om te bepalen of iemand geschikt is voor een functie waarbij er sprake is van een vertrouwensrelatie, zoals bijvoorbeeld in de jeugdwerking, het onderwijs of in de zorg. De VOG helpt bij het bepalen of iemand geschikt is voor een functie waarbij er sprake is van een afhankelijkheidsrelatie, zoals bijvoorbeeld bij het werken met kinderen, kwetsbare volwensen of bij het begeleiden van mensen met een beperking.
De VOG wordt aangevraagd bij Justis, een organisatie die verantwoordelijk is voor het beoordelen van aanvragen. De aanvraag kan via meerdere kanalen worden gedaan, zoals via de werkgever, via de gemeente of digitaal via de website van Justis. De aanvraag kost geld en duurt meestal tussen 2 en 4 weken. De VOG is geldig voor een periode van maximaal 6 maanden, waarna een nieuwe aanvraag nodig is. Dit is belangrijk, omdat de verklaring omtrent het gedrag niet ouder mag zijn dan 6 maanden bij de aanvang van de functie.
Een VOG is verplicht voor iedereen die werkt met kwetsbare personen, zoals kinderen, jongeren of kwetsbare volwassenen. Dit geldt voor zowel medewerkers als vrijwilligers. In de jeugdinstellingen, zoals in het basisonderwijs, is de VOG een verplicht onderdeel bij de aanstelling van medewerkers. Dit geldt ook voor vrijwilligers en personeelsleden die met kinderen werken. De VOG helpt bij het bepalen of iemand geschikt is voor een functie waarbij vertrouwensrelaties ontstaan, zoals bijvoorbeeld in de jeugdwerking, het onderwijs of in de zorg.
De VOG wordt gebruikt om te beoordelen of een persoon geschikt is voor een functie waarbij er sprake is van een afhankelijkheidsrelatie, zoals bijvoorbeeld bij het werken met kinderen, kwetsbare volwassenen of bij het begeleiden van mensen met een beperking. De VOG wordt ook gebruikt om te bepalen of een persoon geschikt is voor een functie waarbij er sprake is van een vertrouwensrelatie, zoals bijvoorbeeld in de jeugdwerking, het onderwijs of in de zorg.
Een VOG-aanvraag kan via meerdere kanalen worden gedaan. De meest gangbare manier is via de werkgever, die de aanvraag digitaal voor je klaarzet. Je ontvangt dan een link in je e-mail waarmee je de VOG online kunt aanvragen. Je logt in met DigiD en betaalt met iDeal. Dit is een veilige betaalmethode op internet. Hierna behandelt Justis je aanvraag.
Een andere manier is via de gemeente. Je krijgt het aanvraagformulier van de organisatie die van je een VOG vraagt. Je moet het formulier zelf invullen en inleveren bij de gemeente. De kosten zijn ongeveer €41,35. Je kunt op Stadhuis Spui pinnen en contant betalen. Op stadskantoor Leyweg kunt je alleen pinnen. Het is helaas niet mogelijk om met een creditcard te betalen.
Een derde manier is om de VOG digitaal aan te vragen via de website van Justis. Je moet dan wel een DigiD hebben. De aanvraag duurt ongeveer 2 tot 4 weken. De VOG wordt naar je adres gestuurd. Je bent zelf verantwoordelijk voor het verstrekken van deze verklaring aan de werkgever.
Bij een VOG wordt gekeken of er strafbare feiten zijn gepleegd met daaraan gekoppeld eventuele veroordelingen en wordt een relatie gelegd met de functie waar iemand in gaat werken. Het origineel van de VOG wordt ongeveer drie weken na aanvraag naar het huisadres van de betrokkene gestuurd. De betrokkene is zelf verantwoordelijk voor het verstrekken van deze verklaring aan de werkgever. Zijn er relevante strafbare feiten gepleegd, dan wordt geen VOG afgegeven.
De VOG wordt ook gebruikt om te bepalen of een persoon geschikt is voor een functie waarbij er sprake is van een afhankelijkheidsrelatie, zoals bijvoorbeeld bij het werken met kinderen, kwetsbare volwassenen of bij het begeleiden van mensen met een beperking. De VOG helpt bij het bepalen of iemand geschikt is voor een functie waarbij vertrouwensrelaties ontstaan, zoals bijvoorbeeld in de jeugdwerking, het onderwijs of in de zorg.
Een VOG is belangrijk omdat het helpt bij het bepalen of iemand geschikt is voor een functie waarbij er sprake is van een afhankelijkheidsrelatie, zoals bijvoorbeeld bij het werken met kinderen, kwetsbare volwassenen of bij het begeleiden van mensen met een beperking. De VOG helpt bij het bepalen of iemand geschikt is voor een functie waarbij vertrouwensrelaties ontstaan, zoals bijvoorbeeld in de jeugdwerking, het onderwijs of in de zorg.
De VOG wordt gebruikt om te beoordelen of een persoon geschikt is voor een functie waarbij er sprake is van een afhankelijkheidsrelatie, zoals bijvoorbeeld bij het werken met kinderen, kwetsbare volwassenen of bij het begeleiden van mensen met een beperking. De VOG helpt bij het bepalen of iemand geschikt is voor een functie waarbij vertrouwensrelaties ontstaan, zoals bijvoorbeeld in de jeugdwerking, het onderwijs of in de zorg.
Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is een cruciaal onderdeel bij de opvoeding en zorg van kinderen. Het helpt bij het bepalen of iemand geschikt is voor een functie waarbij er sprake is van een afhankelijkheidsrelatie, zoals bijvoorbeeld bij het werken met kinderen, kwetsbare volwassenen of bij het begeleiden van mensen met een beperking. De VOG wordt gebruikt om te beoordelen of een persoon geschikt is voor een functie waarbij er sprake is van een vertrouwensrelatie, zoals bijvoorbeeld in de jeugdwerking, het onderwijs of in de zorg. De VOG is belangrijk voor de veiligheid van zowel de kinderen als het personeel.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet