logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

De natuurlijke opvoeding van Rousseau: een visie op kind en onderwijs

Jean-Jacques Rousseau’s Emile, of over de opvoeding is een van de invloedrijkste werken in de geschiedenis van de pedagogie. Het boek, gepubliceerd in 1762, legt een radicale visie op opvoeding en kinderontwikkeling neer, waarin de menselijke natuur centraal staat. In dit artikel wordt ingegaan op de kernideeën van Rousseau’s pedagogische visie, inclusief de rol van de natuur, de opvoedingsstrategieën en het belang van ervaring en vrijheid. Deze inzichten zijn gebaseerd op de bronnen die in het onderzoek zijn aangetroffen.

De natuur als basis voor opvoeding

Volgens Rousseau is de mens per natuur goed. In zijn visie is de mens geboren met een natuurlijke neiging tot ontwikkeling en zelfstandigheid, maar deze wordt vaak verstorend beïnvloed door de maatschappij. In het boek Emile stelt Rousseau dat kinderen niet moeten worden opgevoed als volwassenen, maar dat hun natuurlijke ontwikkeling moet worden gesteund. Hij benadruit dat kinderen eerst moeten leren om te denken, te experimenteren en te leren van hun omgeving, in plaats van te worden opgeleid in een abstracte leeromgeving.

Deze visie werd in de achttiende eeuw als radicaal beschouwd. In de bronnen is te zien dat Rousseau’s denkbeelden een grote impact hadden op pedagogen in Duitsland en Nederland. Zo werden filantropijnen, zoals Johann Basedow, geïnspireerd door Rousseau’s ideeën om opvoedingsmethoden te ontwikkelen die gericht waren op de natuurlijke ontwikkeling van kinderen. Deze filantropijnen legden hun nadruk op het leren door ervaring, het werken met natuurlijke materialen en het bevorderen van lichamelijke en geestelijke groei.

De rol van de natuur in de opvoeding

Een van de belangrijkste aspecten van Rousseau’s visie is de rol van de natuur in de opvoeding. Hij ziet de natuur als een essentieel onderdeel van de kinderopvoeding. In de bronnen wordt uitgelegd dat Rousseau de natuur beschouwt als een ideaal milieu waarin kinderen hun vrijheid kunnen ontwikkelen en leren omgaan met de wereld. Volgens hem is het belangrijk dat kinderen niet direct worden blootgesteld aan de complexe normen en waarden van de maatschappij, maar eerst hun eigen ervaringen kunnen opdoen.

In de bron [3] wordt uitgelegd dat kinderen in de praktijk leren door met de natuur te werken. Ze leren bijvoorbeeld over verschillende soorten groenten en planten, en hoe ze die moeten verzorgen. Dit gebeurt niet in een klaslokaal, maar buiten, onder begeleiding van opvoeders. Dit benadruidt het belang van het leren door te doen, en het leren door contact te hebben met de natuur. Rousseau zegt dat de studeerkamer van Emile en de leerling “rijker is dan die van een koning: onze studeerkamer is de aarde zelf”.

In de bron [5] wordt uitgelegd dat Rousseau denkt dat het platteland een ideaal milieu is voor de opvoeding van kinderen. Hier wordt het kind niet verderfelijk gemaakt door de sociale normen en structuren van de maatschappij. In plaats daarvan ontwikkelt het kind eerst een voorstelling van de werkelijkheid, voordat het sociale normen en opvattingen leert kennen. Dit benadruidt het belang van het ontwikkelen van een natuurlijke visie op de wereld, in plaats van een gecultiveerde of geïdealiseerde visie.

De opvoedingsstrategieën van Rousseau

Rousseau’s opvoedingsstrategieën zijn gericht op het leren door ervaring, het leren door te doen, en het leren door het leven zelf. In zijn visie is het belangrijk dat kinderen eerst leren om te denken, om te leren, en om te experimenteren. Hij ziet de opvoeding als een proces dat moet lopen op de natuurlijke ontwikkeling van het kind, in plaats van als een reeks voorgeschreven lessen.

In de bron [2] wordt uitgelegd dat Rousseau’s visie op pedagogiek is dat het leren moet plaatsvinden door het leven zelf. Dit betekent dat kinderen moeten leren om te experimenteren, te leren door te doen, en om te leren omgaan met de wereld. In plaats van les te geven in een klaslokaal, wordt er gewerkt met natuurlijke materialen, en worden kinderen uitgenodigd om ervaringen op te doen in de wereld om hen heen.

In de bron [1] wordt uitgelegd dat de filantropijnen, zoals Basedow, een opvoedingsmethode ontwikkelden waarbij het kind eerst moest leren kennen voordat de opvoeding kon beginnen. Dit is een belangrijk punt in Rousseau’s visie: het kind moet eerst worden begrepen, voordat het kan worden opgevoed. Dit benadruidt het belang van het leren omgaan met het kind, in plaats van het kind te onderwerpen aan een standaardopvoedingsmethode.

De invloed van Rousseau op de pedagogie

Rousseau’s visie op opvoeding had een grote invloed op de pedagogie in de achttiende eeuw. In de bron [1] wordt uitgelegd dat zijn ideeën werden opgenomen in de pedagogische stelsels van de filantropijnen, die hun nadruk legden op de natuurlijke ontwikkeling van kinderen. Deze filantropijnen, waaronder Basedow, ontwikkelden opvoedkundige methoden die gericht waren op de natuurlijke ontwikkeling van kinderen, en die werden geïnspireerd door Rousseau’s ideeën.

In de bron [5] wordt uitgelegd dat Rousseau’s visie op opvoeding een grote impact had op de pedagogie in Nederland. Zijn ideeën werden opgenomen in de opvoedingsmethoden van de filantropijnen, die hun nadruk legden op de natuurlijke ontwikkeling van kinderen. Deze filantropijnen, waaronder Basedow, ontwikkelden opvoedkundige methoden die gericht waren op de natuurlijke ontwikkeling van kinderen, en die werden geïnspireerd door Rousseau’s ideeën.

De kritiek op Rousseau’s opvoedingsmethode

Hoewel Rousseau’s visie op opvoeding invloedrijk was, is er ook kritiek geweest op zijn methode. In de bron [5] wordt uitgelegd dat Rousseau zelf nooit zijn eigen opvoedingsmethode heeft gevolgd. Hij had vijf kinderen, die hij aan een weeshuis overliet. Dit feit leidde tot twijfel over de betrouwbaarheid van zijn pedagogische kennis. Toch blijft zijn visie op opvoeding van grote betekenis, aangezien hij een nieuw perspectief op kinderopvoeding introduceerde.

Conclusie

Jean-Jacques Rousseau’s visie op opvoeding, zoals beschreven in zijn boek Emile, of over de opvoeding, is een van de meest invloedrijke denkbeelden in de geschiedenis van de pedagogie. Zijn visie benadruidt het belang van de natuur, het leren door ervaring, en het leren door te doen. De invloed van zijn ideeën is zichtbaar in de pedagogische methoden van de filantropijnen in Duitsland en Nederland, en in de opvoedingsstrategieën van moderne pedagogen. Hoewel er kritiek is geweest op zijn methode, blijft zijn visie op opvoeding van grote betekenis voor de moderne pedagogie.

Bronnen

  1. De zorg van ouders om hun kinderen voor kwaad te behoeden, uit J.B. Basedow, Manuel élémentaire d'éducation, 1774
  2. Ik lees Rousseau: ‘Zodra we beginnen te leven, beginnen we te leren’
  3. De opvoeding van Emile en de natuurlijke ontwikkeling
  4. De filantropijnen en hun invloed op de opvoeding
  5. De Emile van Jean-Jacques Rousseau: het boek dat opvoeding voor altijds heeft veranderd

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven