logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Lichamelijke opvoeding bij VAVO: Toegang, beperkingen en ontheffingen

In het kader van het voortgezet algemeen volwassenenonderwijs (VAVO) speelt lichamelijke opvoeding een belangrijke rol in de leerlijnen van leerlingen. Het VAVO is bedoeld om leerlingen een tweede kans te geven om hun diploma af te ronden, met name als ze gezakt zijn of niet alle vereiste vakken hebben gehaald. Lichamelijke opvoeding is hierbij een verplicht vak dat in bepaalde gevallen kan worden aangepast of ontheven. In dit artikel wordt ingegaan op de regels rond lichamelijke opvoeding bij het VAVO, inclusief de mogelijkheid tot ontheffing, de rol van psychische en lichamelijke beperkingen, en de praktijk van het vak in het curriculum.

Lichamelijke opvoeding: Verplicht of Ontheven?

Lichamelijke opvoeding is een verplicht onderdeel van het VAVO-curriculum. In het kader van het voortgezet onderwijs is het vak lichamelijke opvoeding bedoeld om de lichamelijke ontwikkeling en gezondheid van leerlingen te bevorderen. Dit geldt zowel voor leerlingen op mavo-, havo- als vwo-niveau. Het vak wordt echter in bepaalde gevallen aangepast of kan worden ontheven, afhankelijk van de persoonlijke situatie van de leerling.

Volgens de wetgeving en uitvoeringsbesluiten is het mogelijk voor leerlingen om een ontheffing te krijgen voor lichamelijke opvoeding als zij hierdoor niet in staat zijn om de lessen te volgen. Dit kan het geval zijn bij lichamelijke beperkingen, psychische klachten of andere omstandigheden die het lichamelijk of mentaal gedrag van de leerling beïnvloeden. De directeur van de school moet hierbij zelf beoordelen of de leerling in aanmerking komt voor een ontheffing.

Ontheffing voor lichamelijke opvoeding: Wat Betekent Dit?

Een ontheffing voor lichamelijke opvoeding betekent dat de leerling geen onderwijs hoeft te volgen of geen examen hoeft te doen voor dit vak. Het is belangrijk om te begrijpen dat een ontheffing niet automatisch betekent dat het vak wordt overgeslagen of dat het geen invloed heeft op het diploma. De school bepaalt op grond van de wetgeving of de leerling deze ontheffing mag krijgen. Dit is geregeld in de Wet voortgezet onderwijs 2020 en het Uitvoeringsbesluit WVO 2020.

De ontheffing kan worden toegekend als de leerling lichamelijk niet in staat is om gymlessen te volgen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij chronische ziektes, aandoeningen of blessures die het lichaam belemmeren. Ook psychische klachten kunnen een reden zijn om een ontheffing te krijgen. De directeur moet hiervoor een beoordeling maken en beslissen of de leerling in aanmerking komt voor een ontheffing.

Top sporters en de regels rond ontheffing

Voor topsporters die op een reguliere school zitten, zijn de regels rond ontheffing anders. De wetgeving stelt vast dat leerlingen geen recht hebben op vrijstelling voor lichamelijke opvoeding als hun reden is om geen blessure(s) te krijgen, ook niet als ze op hoog niveau sporten. Dit geldt voor alle leerlingen, inclusief die die op een topsporttalentschool zitten.

Echter, voor leerlingen die op een topsporttalentschool zitten en erkend zijn door de NOC, NSF en KNVB, is er een aparte regeling. Deze leerlingen kunnen een ontheffing krijgen voor lichamelijke opvoeding, mits de school aan voorwaarden voldoet en toestemming krijgt van de minister. De school moet hiervoor contact opnemen met het Expertisecentrum voortgezet onderwijs en topsport (Evot).

De rol van psychische klachten

Psychische klachten kunnen ook een reden zijn om een ontheffing voor lichamelijke opvoeding te krijgen. Het is mogelijk dat een leerling door psychische klachten lichamelijk niet in staat is om mee te doen aan het vak lichamelijke opvoeding. De directeur moet hiervan op de hoogte zijn en beoordelen of de leerling in aanmerking komt voor een ontheffing. Dit is geregeld in de wetgeving en het Uitvoeringsbesluit WVO 2020.

De invloed op het diploma

Een ontheffing voor lichamelijke opvoeding heeft invloed op het diploma dat de leerling behaalt. Op het diploma wordt bij een ontheffing achter lichamelijke opvoeding vermeld ‘vr’ van vrijstelling of voluit ‘vrijstelling’ of ‘ontheffing’. Dit is geregeld in het Uitvoeringsbesluit WVO 2020 en de Regeling modellen diploma’s VO. Het is belangrijk om op te merken dat een ontheffing niet automatisch betekent dat het vak wordt overgeslagen, maar dat de leerling in aanmerking komt voor een andere manier van beoordeling.

Lichamelijke opvoeding in het VAVO-curriculum

In het VAVO-curriculum is lichamelijke opvoeding een verplicht vak. De leerling moet dit vak volgen en het examen afleggen. De beoordeling van dit vak gebeurt op basis van het schoolexamen en het centraal examen. Het vak lichamelijke opvoeding is onderdeel van het algemene curriculum en speelt een rol bij de bepaling van het einddiploma.

Beoordeling van lichamelijke opvoeding

De beoordeling van lichamelijke opvoeding gebeurt op basis van het schoolexamen en het centraal examen. De leerling moet dit vak volgen en het examen afleggen. De beoordeling van dit vak gebeurt op basis van het schoolexamen en het centraal examen. De leerling moet dit vak volgen en het examen afleggen. De beoordeling van dit vak gebeurt op basis van het schoolexamen en het centraal examen. De leerling moet dit vak volgen en het examen afleggen.

De invloed op het einddiploma

De beoordeling van lichamelijke opvoeding heeft invloed op het einddiploma dat de leerling behaalt. Het vak lichamelijke opvoening wordt meegenomen bij de bepaling van het einddiploma. De leerling moet dit vak volgen en het examen afleggen. De beoordeling van dit vak gebeurt op basis van het schoolexamen en het centraal examen. De leerling moet dit vak volgen en het examen afleggen. De beoordeling van dit vak gebeurt op basis van het schoolexamen en het centraal examen. De leerling moet dit vak volgen en het examen afleggen.

Toegang tot het VAVO en lichamelijke opvoeding

Voor leerlingen die in aanmerking komen voor het VAVO, is lichamelijke opvoeding een verplicht vak. De leerling moet dit vak volgen en het examen afleggen. De beoordeling van dit vak gebeurt op basis van het schoolexamen en het centraal examen. De leerling moet dit vak volgen en het examen afleggen. De beoordeling van dit vak gebeurt op basis van het schoolexamen en het centraal examen. De leerling moet dit vak volgen en het examen afleggen.

Leeftijd en toegang

Voor leerlingen die jonger zijn dan 18 jaar, is het mogelijk om via het reguliere voortgezet onderwijs naar het VAVO over te stappen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als de leerling gezakt is en alleen de onvoldoende vakken opnieuw moet doen. De leerling blijft ingeschreven bij de middelbare school en volgt de lessen dan bij het VAVO. Dit is geregeld in de wetgeving en het Uitvoeringsbesluit WVO 2020.

Aanmelding voor het VAVO

Voor leerlingen die in aanmerking komen voor het VAVO, is het belangrijk om op tijd aan te melden voor het schooljaar. De aanmelding voor het schooljaar 2025-2026 is geopend, en leerlingen kunnen zich aanmelden via het online aanmeldformulier. Deel 1 moet de leerling zelf invullen, en deel 2 moet iemand van de leiding van de vorige school invullen en ondertekenen. Dit ingevulde formulier moet worden meegenomen naar het intakegesprek.

Conclusie

Lichamelijke opvoeding speelt een belangrijke rol in het VAVO-curriculum. Het vak is verplicht en moet worden gevolgd en afgelegd. In bepaalde gevallen is het mogelijk om een ontheffing te krijgen, mits de leerling lichamelijk of psychisch niet in staat is om mee te doen aan de lessen. De directeur moet hiervan op de hoogte zijn en beoordelen of de leerling in aanmerking komt voor een ontheffing. Dit is geregeld in de wetgeving en het Uitvoeringsbesluit WVO 2020. Voor leerlingen die in aanmerking komen voor het VAVO, is het belangrijk om op tijd aan te melden voor het schooljaar. De aanmelding voor het schooljaar 2025-2026 is geopend, en leerlingen kunnen zich aanmelden via het online aanmeldformulier.

Bronnen

  1. Ontheffingen, extra faciliteiten en zieke leerlingen
  2. VAVO: voortgezet algemeen volwassenenonderwijs
  3. Wet voortgezet onderwijs 2020
  4. Voortgezet algemeen volwassenenonderwijs (VAVO)
  5. Veelgestelde vragen over VAVO
  6. Opleidingen VAVO
  7. Studie-informatie VAVO
  8. Havo in elkaar
  9. VWO in elkaar
  10. Wat is VAVO?
  11. Landstedembo VAVO
  12. Uitvoeringsbesluit WVO 2020
  13. Opleidingen VAVO

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven