logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Veiligheid en ondersteuning in de opvoeding: Wat ouders en opvoeders moeten weten

De opvoeding van kinderen is een complex proces dat zowel psychologische als praktische aspecten omvat. In het onderwijs en de kinderopvang speelt het opvoeden een cruciale rol, zowel op het gebied van gedrag als van ontwikkeling. De bronnen geven inzicht in de kernprincipes van opvoeding, met name in de context van veiligheid, samenwerking en het aanpakken van lastig gedrag. In dit artikel worden de belangrijkste inzichten en aanbevelingen uit de bronnen behandeld, aangevuld met praktische tips voor ouders en opvoeders.

Veiligheid en het opbouwen van een veilige hechting

Een veilige hechting is een cruciale basis voor de ontwikkeling van een kind. Volgens bron [1] is het belangrijk dat kinderen zich veilig voelen, zodat ze zich vrij kunnen ontwikkelen. Dit geldt zowel in de familie als in de kinderopvang. Een veilige hechting wordt opgebouwd door gevoelens te erkennen, begrip te tonen en ruimte te geven aan het kind. In bron [1] wordt ook benadrukt dat een kind met een hechtingsprobleem extra aandacht en begrip nodig heeft. Dit kan bijdragen aan het opbouwen van een sterke band tussen ouder en kind.

Truus Bakker heeft een bouwstenenmodel ontwikkeld dat helpt bij het begrijpen van veilige hechting. Volgens bron [1] kunnen verschillende factoren de ontwikkeling van een veilige hechting beïnvloeden, zoals ziekenhuisopnames, mishandeling, of onvoldoende responsiviteit van de ouder. Het is belangrijk dat ouders en opvoeders zich bewust zijn van deze factoren en hierin kunnen inschakelen.

Samenwerking en het aanpakken van conflicten

In de opvoeding speelt het aanpakken van conflicten een centrale rol. Bron [1] beschrijft verschillende niveaus van conflicten en hoe daarop moet worden gereageerd. Bijvoorbeeld:

  • Niveau 1: Kinderen kibbelen met elkaar. Hierin is het niet nodig om in te grijpen. Negeer het en laat de kinderen leren hoe ze met elkaar kunnen omgaan.
  • Niveau 2: Kinderen hebben hulp nodig bij het oplossen van een conflict. Hierbij is het belangrijk om elke kind een kans te geven om te praten en hun gevoelens te benoemen. Het is ook belangrijk om respectvol te blijven en te laten zien dat je gelooft dat ze samen een oplossing kunnen vinden.
  • Niveau 3: Er dreigt een ernstige ruzie. In dit geval is het nodig om de kinderen uit elkaar te halen en te zorgen dat ze rustig worden voordat ze het conflict opnieuw kunnen bespreken.

Volgens bron [1] helpt het kinderen te laten weten dat hun gevoelens belangrijk zijn. Bijvoorbeeld: “Ik zie dat je het lastig vindt om aan je huiswerk te beginnen” of “Het lijkt erop dat je er tegenop ziet om met je huiswerk aan de slag te gaan”. Door deze gevoelens te erkennen, wordt het kind gerustgesteld en wordt het mogelijk om met elkaar te praten.

Aanspreken op opvoeding: Een delicate balans

Soms is het nodig om een andere ouder aan te spreken op de opvoeding, maar dit vereist veel zorgvuldigheid. In bron [3] wordt uitgelegd dat het belangrijk is om te luisteren en te begrijpen wat het kind nodig heeft, in plaats van direct te oordelen. Het is belangrijk om te weten dat niet iedereen deze opmerkingen als hulpvaardig ervaart. Sommige ouders voelen zich daardoor beledigd of worden boos.

In bron [3] staat ook dat het belangrijk is om een goede reden te hebben bij het aanspreken op opvoeding. Bijvoorbeeld: “Het is gevaarlijk om een doek over de kinderwagen te leggen met de warmte.” Of: “Ik heb gezien dat een kind in je huis zich verkeerd gedraagt, maar je doet er niets aan.” Hierbij is het belangrijk om te luisteren en te laten weten dat je de opvoeding ondersteunt, in plaats van te bepalen wat de andere ouder moet doen.

De rol van spel in de ontwikkeling

Spel is een essentieel onderdeel van de ontwikkeling van kinderen. In bron [5] wordt uitgelegd dat het spelen helpt bij het ontwikkelen van creativiteit en nieuwsgierigheid. Het concept van “volgend spelen” wordt in deze bron uitgelegd. Hierbij is het belangrijk om het kind te volgen in hun spel en niet direct in te grijpen. Kaj van der Plas benadrukt in bron [5] dat het belangrijk is om op hetzelfde niveau te zijn als het kind, zodat er een band ontstaat.

In bron [5] staat ook dat het volgen van het kind helpt bij het leren van nieuwe vaardigheden. Bijvoorbeeld: als het kind een blokje op een ander blokje zet, dan is dat een stap in de ontwikkeling. Door te luisteren en te kijken wat het kind doet, kan de ouder helpen bij het leren en ontwikkelen van het kind.

Gedrag en het aanpakken van lastig gedrag

Lastig gedrag is een veelvoorkomend probleem in de opvoeding. In bron [6] wordt uitgelegd dat lastig gedrag ongewenst gedrag is dat vaak niet onder controle is. Het kan leiden tot radeloosheid en frustratie bij ouders. Om dit aan te pakken, is het belangrijk om consistente regels op te stellen, geen te veel regels op te stellen, en te zorgen dat straffen uitvoerbaar zijn.

In bron [6] staat ook dat je kinderen nooit mag aanspreken op hun gedrag als jij of het kind nog boos bent. Wacht tot jullie allebei rustig zijn, en gebruik begripvolle taal om te laten weten wat er van het kind wordt verwacht. Het is belangrijk om te laten zien dat je begrijpt wat het kind dacht te doen.

Samenwerking en het aanpakken van conflicten

In bron [1] wordt benadrukt dat het belangrijk is dat ouders en opvoeders samenwerken bij het oplossen van conflicten. Het is belangrijk om de gevoelens van elk kind te erkennen en te laten weten dat je gelooft dat ze samen een oplossing kunnen vinden. Dit helpt bij het leren van samenwerking en het oplossen van problemen.

In bron [1] wordt ook uitgelegd dat het belangrijk is om te weten dat kinderen in staat zijn conflicten op te lossen. Het is dus niet nodig om altijd in te grijpen. Er zijn verschillende niveaus van conflicten, en het is belangrijk om te weten hoe je erop moet reageren.

Samenvatting

De opvoeding van kinderen is een complex proces dat zowel psychologische als praktische aspecten omvat. In dit artikel zijn de belangrijkste inzichten en aanbevelingen uit de bronnen behandeld. Hierbij zijn onderwerpen als veiligheid, samenwerking, het aanpakken van conflicten, het spelen en het omgaan met lastig gedrag behandeld. De bronnen geven inzicht in de kernprincipes van opvoeding, met name in de context van veiligheid, samenwerking en het aanpakken van lastig gedrag.

Bronnen

  1. Praktijk Raphael
  2. CP Nederland
  3. Jmouders
  4. Tijd met Kinderen
  5. Sophi.online
  6. Tijd met Kinderen - Gedrag
  7. Ouders.nl

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven